Ανοικτό ταυτόχρονα με όλα τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας όλης της χώρας θα παραμείνει από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα το μεσημέρι της Τρίτης 7 Νοεμβρίου το Ιατρείο Πόνου του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, επ’ αφορμή της Ημέρας Ανοικτών Ιατρείων Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας που φέτος θα γιορταστεί την ίδια μέρα.
Τα ιατρεία θα συντονιστούν για 7η συνεχή χρονιά, με στόχο την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας για τους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο και άλλα βασανιστικά συμπτώματα σοβαρών νόσων και οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν εντελώς αβοήθητοι αν η Πολιτεία δεν λάβει άμεσα μέτρα. Με το μήνυμα των αναισθησιολόγων με αφορμή την αυριανή Ημέρα να είναι η Ελεύθερη Πρόσβαση για όλους στη θεραπεία του Πόνου.
Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η γνωστοποίηση και η ανάδειξη των εθελοντικών αυτών δομών των ελληνικών Νοσοκομείων, που λειτουργούν χάρη στον εθελοντισμό αναισθησιολόγων εξειδικευμένων στη Διάγνωση και στην Αντιμετώπιση του πόνου (Αλγολόγοι), δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν ακόμη ενταχθεί οργανικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Τα ειδικά ιατρεία στα οποία οι ασθενείς αναζητούν θεραπεία του πόνου τους και ξαναβρίσκουν την αξιοπρέπειά τους, εξακολουθούν να λειτουργούν χάρη στην επιμονή, την ευαισθησία και την εθελοντική εργασία των αναισθησιολόγων/αλγολόγων και άλλων λειτουργών υγείας, αφού η πολιτεία, παρά τις παρεμβάσεις των αρμόδιων επιστημονικών εταιρειών, δεν τα έχει συμπεριλάβει στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τι δηλώνει για το Ιατρείο Πόνου του ΓΝΑΝ και για την ανακούφιση που είχε από τους χρόνιους πόνους από τους οποίους υπέφερε μια ωφελούμενη ασθενής:
«Η ανακούφιση από τον πόνο είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα κάθε πολίτη»
Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Σοφία Παπαντωνάκη, αρμόδια αναισθησιολόγος – αλγολόγος, Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του ΓΝΑΝ, επιστημονικά υπεύθυνη του Ιατρείου Πόνου και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.) που έχει αναλάβει και «τρέχει» το όλο εγχείρημα, η ανακούφιση από τον πόνο είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα κάθε πολίτη και πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλη νόσος.
Η Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας ζητεί, όπως αναφέρει και σε ανακοίνωση της:
– Να συμπεριληφθούν τα Ι.Π.&Π.Φ. στην νομοθεσία, στα εθνικά προγράμματα και στον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία.
– Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε φάρμακα και τεχνολογίες Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας
– Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε κατάλληλη Παρηγορική Φροντίδα όλων όσων το έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων σε κάθε γωνιά της χώρας μας
– Να αφυπνισθεί και να ευαισθητοποιηθεί η Πολιτεία, ετσι ώστε το γνωστικό αντικείμενο της Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας να ενσωματωθεί ως υποχρεωτικό μάθημα στα εκπαιδευτικά προγράμματα.της Προπτυχιακής και Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών Υγεία.
Περισσότεροι από 500 ασθενείς βρίσκουν ανακούφιση
Όπως έχει γράψει η ΑΝΑΤΟΛΗ, εκατοντάδες σε επίπεδο νομού Λασιθίου (περισσότεροι από 500) είναι οι εγγεγραμμένοι ασθενείς που απευθύνονται στο Ιατρείο Πόνου του ΓΝΑΝ (σ.σ. χωρίς να υπολογίζονται τα έκτακτα περιστατικά που λόγω βιασύνης δεν καταγράφονται) αναζητώντας ανακούφιση από παθήσεις όπως επώδυνες αρθρώσεις σε γόνατα και ώμους, νόσο ζυγοαποφυσθακων αρθρώσεων, κήλες μεσοσπονδύλιου δίσκου, ανοσολογικά νοσήματα, κεφαλαλγίες, νευραλγίες τριδύμου, καρκινικό πόνο.
Πέραν της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται σε ασθενή που υποφέρει από τέτοιες ασθένειες, εφαρμόζονται και κάποιες επεμβατικές τεχνικές, όπως έγχυση φαρμάκου, επισκληρίδια χορήγηση φαρμάκων, διήθηση, ρεφλεξολογία, κ.ά..
Επίσης, από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει προστεθεί στα παραπάνω και η επεμβατική μέθοδος της Νευρόλυσης (μια επίσης σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που δεν έχει καμία σχεδόν παρενέργεια, αντένδειξη ή επιπλοκή και αφαρεί παράλληλα κάθε αναγλητική αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής μέχρι να την κάνει) με το ΓΝΑΝ από τα μέσα περίπου του περασμένου Δεκεμβρίου να είναι το πρώτο Νοσοκομείο της Κρήτης – και ένα από τα ελάχιστα δημόσια Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα – όπου η εν λόγω καινούργια και καθ’ όλα πρωτοποριακή μέθοδος – συνεχής ή παλμική Διαδερμική νευρόλυση με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων η πλήρης ονομασία της – τέθηκε σε εφαρμογή με επιτυχία, παρέχοντας σημαντική βοήθεια σε πάσχοντες από χρόνιο νευροπαθητικό πόνο όπως π.χ. σε ασθενείς με καρκίνο, πόνο σε μέση, ώμο, γόνατα, με ημικρανίες, κ.ά..
Το Ιατρείο Πόνου λειτουργεί σε τακτική βάση τέσσερις φορές το μήνα (από μία φορά εβδομαδιαίως), χωρίς να υπολογίζονται οι φορές που λαμβάνουν χώρα οι προαναφερθείσες επεμβατικές μέθοδοι.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ