Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το τέλος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την πανδημία Covid-19, τρία και πλέον χρόνια μετά τον συναγερμό που είχε σημάνει επισήμως για την πανδημία Κορωνοϊού.
«Με ελπίδα, κηρύσσω το τέλος της παγκόσμιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την Covid-19» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.
«Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η COVID-19 έχει σταματήσει να αποτελεί παγκόσμια απειλή για την υγεία. Την περασμένη εβδομάδα, η COVID-19 κόστιζε μια ζωή κάθε τρία λεπτά – και αυτοί είναι μόνο οι θάνατοι που γνωρίζουμε» πρόσθεσε ο Δρ. Τέντρος.
Θεωρητικά, η πανδημία του κορωνοϊού SARS-Cov-2 παραμένει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ – κάτι που ισχύει και για τον ιό HIV.
«Αυτή η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει ότι δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο υψίστης ασφάλειας της δημόσιας υγείας», σημειώνει ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Υγείας Αντώνης Παπαδάκης.
«Δεν σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούν ξανά οι ειδικοί και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Ούτως ή άλλως 30 Ιανουαρίου 2020, όταν κηρύχτηκε η έναρξη της πανδημίας, όλες οι αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δυστυχώς έχουν πέσει μέσα, προσδιόριζαν το τέλος της πανδημίας το 2024, δεδομένου λοιπόν ότι πλησιάζουμε, έγινε η άρση της παγκόσμιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Πολλές χώρες σε πολλά κράτη το είχαν ήδη κάνει. Άρει όλα τα μέτρα, τα περιοριστικά, όπως και η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει μέτρα μόνο αναφορικά με τους χώρους περίθαλψης και τα γηροκομεία, όπου εκεί είναι ευαίσθητοι πληθυσμοί. Επομένως, πρέπει λίγο ακόμα να κάνουμε υπομονή, να προσέχουμε λίγο ακόμα μέχρις ότου πλέον θα ασχολούμαστε με τον κορονοϊό, όπως η εποχική γρίπη».
Το λογικό ερώτημα είναι αν υπάρχουν στη συνθήκη που διαμορφώνεται κάποια σημαντική αλλαγή για την τουριστική σεζόν και για περιοχές όπως η Κρήτη.
«Σε ότι αφορά τον τουρισμό η άρση της υποχρεωτικότητας απομόνωσης δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως και θεωρώ ότι θα γίνει άμεσα γιατί έχει ξεκινήσει ήδη η τουριστική περίοδος και πρέπει οι ιδιοκτήτες ή διευθυντές των ξενοδοχείων και οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τι ακριβώς θα γίνει σε περίπτωση που αυτοί ή κάποιος πελάτης νοσήσει. Σίγουρα δεν θα έχουμε μέτρα όπως είχαμε δωμάτια καραντίνας και όλα τα σχετικά, αλλά θα πρέπει να έχουμε κάποια δεδομένα», αναφέρει ο κ. Παπαδάκης που είναι και αναπληρωτής προϊστάμενος στην αρμόδια υπηρεσία.
«Δεν αλλάζει κάτι για εμάς στη δημόσια υγεία. Εμείς ακολουθούμε και εφαρμόζουμε το ΦΕΚ όπως είναι. Αναφορικά με τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία έχουμε ακόμα περιορισμούς, δηλαδή δεν μπορεί να επισκεφθείς ένα γηροκομείο, αν δεν έχεις κάνει προηγουμένως τεστ, πρέπει να φορούμε μάσκα σε αυτούς τους χώρους. Το ίδιο στα νοσοκομεία, άρα εμείς ως επόπτες εξακολουθούμε να ακολουθούμε όλα τα ΦΕΚ που είναι σε ισχύ», επισημαίνει.
Αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση επισημαίνει πως έχει εμβολιαστεί πάρα πολύ μεγάλος πληθυσμός, έχουν ενισχυθεί τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν πολύ ικανοποιητικά την νόσηση και το κυριότερο οι μεταλλάξεις οδήγησαν σε πολύ ηπιότερη νόσηση που σημαίνει ότι ακόμα και ομάδες υψηλού κινδύνου αντιμετωπίζουν ελαφρότερα τη νόσο και δεν υπάρχουν αυξημένες εισαγωγές ή διασωληνώσεις και οι θάνατοι εβδομάδα με εβδομάδα είναι λιγότεροι.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ