«Αρμαγεδώνα» χαρακτηρίζουν οι δικηγόροι το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή και είναι ήδη σε φάση δημόσιας διαβούλευσης αυτές τις μέρες.
Το νομοσχέδιο βρέθηκε στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης των Δ.Σ. των τεσσάρων Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης, που φιλοξένησε, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου, χθες, στον Άγιο Νικόλαο.
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου Μαρία Τσαγκαράκη, από την πληροφόρηση που έχει μέσα από το υπουργείο, το ν/σ προγραμματίζεται να ψηφιστεί μέχρι 15 Δεκεμβρίου.
«Αυτό το τρομερό ν/σ είναι καταστροφικό, θα αφανίσει όλους τους επαγγελματίες και όπως έχω αντιληφθεί δεν έχει ακόμη καταλάβει ο ελεύθερος επαγγελματίας και επιστήμονας, πόσο καταστροφικό θα είναι αυτό για την κοινωνία μας. Ως κλάδος θεωρούμε ότι φορολογούμαστε από την πρώτη δικαστική πράξη, με βάση το δικόγραφο, μέχρι την λήξη της υποθέσεως. Παρακρατούνται φόρος και ασφαλιστικές εισφορές, προκαταβάλλοντας φόρους και ΦΠΑ. Οι ασφαλιστικές εισφορές μας αυξήθηκαν το 2023 , θα αυξηθούν επιπλέον το 2024».
«Θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε με τους εκλεγμένους βουλευτές της Κρήτης, στους οποίους θα αποστείλουμε και κοινή επιστολή ώστε να τεθούν προ των ευθυνών τους. Το ν/σ δεν μπορεί να θεωρηθεί οικονομική μεταρρύθμιση, αλλά ωθεί προς το χείριστο αποτέλεσμα και απορούμε πως μπόρεσαν και ποιοι συμβούλευσαν τον υπουργό να μπει σε διαβούλευση ένα τέτοιο ν/σ το οποίο δεν έχει ούτε λογική ούτε υπόσταση. Είναι υποκριτικοί οι ισχυρισμοί που προβάλουν οι υπερασπιστές του και επιχειρούν να διχάσουν τους νέους επαγγελματίες αποκαλώντας τους μέσα στην κοινωνία ως φοροφυγάδες», είπε η πρόεδρος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, η κ. Τσαγκαράκη τόνισε ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση δε φαίνεται μέχρι στιγμής να ευαισθητοποιείται από τις μαζικές αντιδράσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντά τους με καθολική αποχή η οποία θα εντατικοποιηθεί. Μάλιστα αντιπροσωπεία και του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου θα μεταβεί στην Αθήνα για να συμμετάσχει την ερχόμενη Τετάρτη στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των δικηγορικών συλλόγων και άλλων σωματείων επαγγελματιών. Καλούμε τους εκπροσώπους και των άλλων επαγγελματικών φορέων του Ν. Λασιθίου να συναντηθούμε και να συντονίσουμε τη δράση και αντίδρασή μας από κοινού, τη συγκεκριμένη ημέρα».
Η κ. Τσαγκαράκη τόνισε ότι θα επικοινωνήσει με τις διοικήσεις του επιμελητηρίου Λασιθίου, της ΟΕΒΕ Λασιθίου και πρωτοβάθμιων επαγγελματικών σωματείων, για την επικείμενη κινητοποίηση.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νικ. Λογοθέτης αναφέρθηκε επίσης στο επίμαχο ν/σ, τονίζοντας ότι «ο τρόπος φορολόγησης βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, είναι οριζόντιος, άδικος, δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Αντιθέτως δημιουργεί πολύ μεγαλύτερες αδικίες, απ’ αυτές που υποτίθεται επιλύει. Οι δικηγόροι είναι η μόνη επαγγελματική κατηγορία που φορολογείται με τεκμαρτό τρόπο, αφού για κάθε παράσταση σε δίκη κόβει παράσταση βάσει δικογράφου που καταθέτει, προκαταβάλλοντας μια σειρά φόρων και ασφαλιστικής εισφοράς.
Το 33% των δικηγόρων σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ έχουν κάνει ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών, άλλοι δε δεν έχουν μπει καν σε ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες εισφορές που έχουν. Πολλοί δικηγόροι έχουν στεγάσει το γραφείο στο σπίτι τους… Ενας νέος δικηγόρος με 5-6 χρόνια στο επάγγελμα, με βάση τη νομοθεσία για τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους που του αναλογούν με βάση το επίμαχο ν/σ καλείται να καταβάλει φόρους 5-6 χιλιάδες ευρώ. Αλλά ένας τέτοιος δικηγόρος δεν έχει καθαρό εισόδημα πάνω από 1000 ευρώ, με τις συνθήκες που επικρατούν στο δικηγορικό επάγγελμα! Είναι εφικτό να πληρώσει ένας τέτοιος δικηγόρος φόρο τεκμαρτού εισοδήματος αυτούς τους φόρους και να επιβιώσει; Με το ν/σ αυτό αδικείται πολύς κόσμος και κυρίως δικηγόροι και αντίθετα θα επιχαίρουν άλλοι που με βάση το ν/σ θα πληρώσουν 1000 – 1500 ευρώ. Όταν μετέχουν εκτεταμένα στη φοροδιαφυγή και δεν έχουν λόγο να αντιδράσουν στο ν/σ αυτό και αναφέρομαι σε όλους τους κλάδους. Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να ελέγξει τη φοροδιαφυγή και να κάνει επιπλέον βήματα απ’ όσα έχει κάνει ως σήμερα έχει τα εργαλεία να πιάσει τη φοροδιαφυγή. Δεν έχει ανάγκη να καταφύγει σε πρακτικές της δεκαετίας του ’90, όπως είναι το τεκμαρτό εισόδημα», είπε ο κ. Λογοθέτης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ