Με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για θέματα που αφορούν τα άτομα με Νευροδιαφορετικότητα, πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 1 και αύριο Κυριακή 2 Απριλίου στον Άγιο Νικόλαο η δράση «Colour your Day for Autism».
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2/4, η εθελοντική ομαδα ευαισθητοποίησης για την Νευροδιαφορετικότητα νομού Λασιθίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αγίου Νικολάου, του ΠΑΟΔΑΝ και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και με την επιστημονική υποστήριξη του ψυχαγωπαιδαγωγικού κέντρου «Παίξε-Γέλασε» στον Άγιο Νικόλαο, διοργανώνει τη συγκεκριμένη δράση, στοχεύοντας να προωθήσει μαζί με όλους όσοι θα συμμετάσχουν το σύνθημα «Μαθαίνω, Αγκαλιάζω, Αποδέχομαι την ΝευροΔιαφορετικότητα».
Η δράση, ένα παιχνίδι αισθήσεων με «χρωματοπόλεμο» (τα χρώματα κατασκευάζονται από καλαμποκάλευρο και χρωστικές τροφίμων, τα υλικά κατασκευής τους αποτελούνται από φυσικά συστατικά και θεωρούνται απολύτως ασφαλή για τους ανθρώπους και το περιβάλλον ενώ παράλληλα συνοδεύονται και με τα απαραίτητα πιστοποιητικά) όπου μέσα από την διασκέδαση και την πολυχρωμία προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους συμμετέχοντες για τα θέματα που αφορούν τα άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού, αφορά μικρούς και μεγάλους. Στο πλαίσιο των δύο ημερών θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και ενημερώσεις ενώ την ημέρα του εορτασμού θα υπάρχει πολλή μουσική και πολύ χρώμα.
Στις δράσεις, που θα γίνει δωρεάν, χωρίς κανένα οικονομικό αντίτιμο, συμμέχουν εκατοντάδες παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους, που είτε ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, είτε είναι νευροτυπικές (οι συμμετοχές αριθμώνται περίπου σε 200 παιδιά, 500 ενήλικες).
Σημειώνεται ότι για τις δράσεις της Κυριακής 2 Απριλίου οι συμμετοχές θα είναι ανοικτές μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, στην ιστοσελίδα https://www.neurodiversity.gr/.
Το Σάββατο 1η Απριλίου στον χώρο της Πλαζ του ΕΟΤ στον Άγιο Νικόλαο πραγματοποιήθηκαν παιχνίδια που αφορούν παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών. Υπεύθυνοι για την υλοποίηση των παιχνιδιών ήταν εθελοντές παιδαγωγοί που στηρίζουν την ομάδα.
Τα παιχνίδια που έλαβαν χώρα είναι τα εξής:
messyplayαπό την ομάδα Αγαπωκύμματα
Θεατρικό παιχνίδι από το Λευκό πανί
Κατασκευές και ζωγραφική από το ΚΔΑΠ Το παιχνίδι Αλλιώς
Παιδική yoga από το viveka the yogis place
Παιχνίδια συναισθηματικού και κοινωνικού δεσίματος από την Φωτεινή Μελετάκη
Κρυμμένος θησαυρός από το ΚΔΑΠ Παραμύθι
Θεαματικό παιχνίδι αλληλεπίδρασης από την ομάδα BangoBongo
Μουσικοκινητικό παιχνίδι από τους Εν Ρυθμό
Κινησιοπαιδαγωγικό παιχνίδι από το Πρότυπο Κέντρο Εργοθεραπείας Ιχνηλάτης.
Παιχνίδι δρόμου και αισθήσεων την Κυριακή στη Λίμνη
Την Κυριακή 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο ένα παιχνίδι δρόμου και αισθήσεων το οποίο διοργανώνει η Εθελοντική Ομάδα Ευαισθητοποίησης για την Νευροδιαφορετικότητα του Νομού Λασιθίου.
Η έναρξη θα δοθεί στις 10 το πρωί με αφετηρία και τερματισμό την λίμνη του Αγίου Νικολάου. Η διαδρομή είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα, κατά μήκος της οποίας, θα υπάρχουν 10 σταθμοί με παιχνίδια αισθήσεων και αισθητηριακές δοκιμασίες (αφού το φάσμα του αυτισμού έχει να κάνει με αισθητηριακές δυσκολίες), που θα δημιουργηθούν από τους εθελοντές της δράσης μας, όπως παιχνίδια ακοής, όσφρησης, γεύσης, όρασης, αφής, ιδιοδεκτικότητας και ισορροπίας. Σκοπός των παιχνιδιών είναι να κατανοήσουμε πως κάθε άτομο αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον κόσμο λόγω της Νευροβιοποικιλότητας μας. Στον τερματισμό θα πραγματοποιηθεί χρωματοπόλεμος με όλους τους συμμετέχοντες και τους εθελοντές.
Αναλυτικότερα:
Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες με μέγιστο αριθμό τα 50 άτομα.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ενήλικες, έφηβοι και παιδιά με την συνοδεία των γονιών τους.
Η προσέλευση των συμμετεχόντων καλό είναι να πραγματοποιείται μισή ώρα πριν την έναρξη, δηλαδή στις 9.30 π.μ.
Οι συμμετοχές είναι δωρεάν και υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.
Κάθε ομάδα θα υποστηρίζεται από έναν εθελοντή ο οποίος θα καθοδηγεί την ομάδα του στην διαδρομή και θα την χρονομετρά.
Η ομάδα με τον καλύτερο χρόνο θα παραλάβει επιπλέον χρώματα για τον χρωματοπόλεμο που θα ακολουθήσει μετά τον τερματισμό όλων των ομάδων.
Αν υπάρχουν αλλεργίες ή αναπνευστικές δυσκολίες καλό είναι να μην λάβετε μέρος στον χρωματοπόλεμο.
Φορέστε παλιά ρούχα και παπούτσια και κρατήστε πετσέτα ή αλλαξιά ρούχα για το αυτοκίνητό σας.
Επίσης, ιατρικές μάσκες και γυαλιά ηλίου θα ήταν χρήσιμα για την προστασία του αναπνευστικού και των ματιών σας.
Σημειώνεται, ότι κατά την διάρκεια του αγώνα την Κυριακή, θα συμμετέχουν οι μουσικοί:
ΕΝ ΡΥΘΜΩ-Γρηγόρης Ιωσηφέλης, Νίκος Βάρδας, Μάνος Καμαράτος
ΑΠΟ.ΒΑ.ΣΤΕ.ΜΑ-Δαμιανός Μαυράκης, Σήφης Αποστολάκης, Lukasz Walewski, Νίκος Στεφανάκης
Γιώργος Σταυρακάκης-Χαραλάμπης Παρασκάκης
Παναγιωτης Χουλιαρας-Βαγγέλης Περάκης.
Τη δράση της Κυριακής θα συντροφεύσει με τις μουσικές του επιλογέςο Rotalex – Alessandro Rota Dj.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα μέσω email στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 6983 052 120.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ