«Ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει πάει πίσω. Έγιναν κάποια πράγματα, δεν μηδενίζω, θα μπορούσαν όμως να είχαν γίνει πολύ περισσότερα. Μεγαλύτερη παθογένεια κατ’ εμέ είναι η καθημερινότητα του πολίτη», δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Αντώνης Μαυρής, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό της «Ενωτικής Κίνησης Πολιτών» με επικεφαλής το Μανώλη Μενεγάκη.
«Εάν ήμουν Δήμαρχος, θα μοίραζα σε όλα τα χωριά ένα πάγιο ποσό για να διαχειριστούν πράγματα, δεν μπορεί όλα να τα κάνει ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, δεν μπορείς να γίνεις 35 κομμάτια», σημειώνει.
«Ναι σε όλα;»
Όπως τονίζει, «κατηγορούν το Μανώλη για απειρία τη στιγμή που η εμπειρία των κ.κ. Αλεξάκη και Χαριτάκη ποιά ήταν, ότι έλεγαν ‘ναι σε όλα’; Ποτέ δεν είπαν όχι στον Δήμαρχο, ένα “παρών” είπε ο κ. Αλεξάκης και μια διαφορετική πρόταση έκανε ο κ. Χαριτάκης τα τελευταία 4 χρόνια».
«Από την μία», υπογραμμίζει, «είναι οι δύο αυτοί επίγονοι του κ. Ζερβού, που δεν διαφέρουν μεταξύ τους. Και από την άλλη η επιλογή του Μανώλη Μενεγάκη, με νεωτεριστές, με μαχητές που ίσως όλοι κάνουμε κάτι καλύτερο».
Στο ερώτημα εάν «πίσω» από τον Αντώνη Μαυρή «κρύβεται» η ΝΔ λόγω της κομματικής ταυτότητάς του, ο ίδιος απαντά πως «ψηφίζω ό,τι ψηφίζω αλλά θεωρώ ότι στα δημοτικά δεν πρέπει να παρεισφρέει η κομματική ιδιότητα. Το ψηφοδέλτιό μας είναι πολυσυλλεκτικό. Το “αντιζερβικό μέτωπο” προέρχεται καθαρά από την κοινωνία, δεν λέω ότι οι δύο αυτοί υποψήφιοι είναι συνέχεια του νυν Δημάρχου, λέω ότι δεν έχουν να προτάξουν κάτι διαφορετικό».
«Μικρό Μονακό με μια θηριώδη Μαρίνα»
Κατά τον κ. Μαυρή, «ο Άγιος Νικόλαος μπορεί να γίνει ένα μικρό Μονακό με μια θηριώδη Μαρίνα από το Καθολικό μέχρι το λιμάνι, γι’ αυτό και ήμουν κατά της απομείωσης της χερσαίας ζώνης λιμένος εκεί. Κι από μέσα πλωτές που θα δένουν σκάφη 20, 30, 40 μέτρων. Δεν πρόκειται αυτό να γίνει σε άμεσο χρονικό ορίζοντα από τον Δήμο, όμως μπορεί να το δώσει σε ιδιώτες να το κάνουν».
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Δήμο, σημειώνει ότι ενώ ξέρουν ότι οι μαθητές θα είναι περισσότεροι λόγω μεταναστών, ανθρώπων που επιστρέφουν από αλλού, αύξησης γεννήσεων, δεν έγινε καμία πρόβλεψη από τον Δήμο. Άμεση λύση θα μπορούσε, όπως λέει, να δώσει η «αποσυμπίεση» σχολικών μονάδων, όπως είχε προτείνει και παλαιότερα στο δημοτικό συμβούλιο, με τη δημιουργία π.χ. Εσπερινού Λυκείου. Ή με έναν επαναπροσδιορισμό ειδικοτήτων, με μετακίνηση κάποιων στο επαρκές κτίριο του ΕΠΑΛ Νεάπολης που είναι σε 7 χιλιόμετρα απόσταση.
Αναφερόμενος στη Μεσοράχη, λέει ότι «τα εγγόνια μου παίζει, εάν θα μπουν μέσα, πού θα βρεθούν 14 εκατομ. για να χρηματοδοτηθεί το έργο;».
Για τις λυόμενες αίθουσες που τοποθετήθηκαν στο ΕΠΑΛ Νεάπολης, στο πλαίσιο της μετακίνησης των ΓΕΛ-Γυμνασίου ενόσω διαρκεί η ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου σχολικού συγκροτήματος, λέει πως «οι αίθουσες αυτές είναι εξαιρετικές, με αυτές έχουμε ένα σχολείο έτοιμο και μετακινούμενο, όταν τελειώσουν οι επισκευές στο Γυμνάσιο-ΓΕΛ».
Όπως τονίζει δε, «εφ’ όσον ο κ. Μενεγάκης εκλεγεί, το πρώτο που θα ζητήσω θα είναι ένα master plan 10ετίας για την παιδεία».
«Ο παραλιακός πρέπει να γίνει διπλής κατεύθυνσης»
Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, κατά τη δική του άποψη -όπως λέει- «ο παραλιακός δρόμος πρέπει να γίνει διπλής κατεύθυνσης, έξοδος για βαρέα οχήματα και είσοδος από την κατηφόρα της Παλαιολόγου και ξανά είσοδος για τα μικρά οχήματα από τον παραλιακό. Τα λεωφορεία προτείνω απ’ το Νοσοκομείο να πηγαίνουν κάτω, να περνούν τη γέφυρα και να βρεθούν στο λιμάνι. Αποσυμφορείς έτσι τη μισή πόλη. Για τα λεωφορεία που δεν χρειάζεται να πάνε στο λιμάνι προβλέπεις έναν χώρο στο Αμμούδι, κατεβαίνουν από την Παλαιολόγου, ξεφορτώνουν στο λιμεναρχείο με τους επισκέπτες να βλέπουν την πόλη και να μην ταλαιπωρούνται».
Για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στο Λαγκό λέει «πως δεν το ψήφισα, όχι γιατί διαφωνούσα με τη μετακίνηση, αλλά με τη θέση αυτή, που είναι δίπλα στο Θεραπευτήριο, γειτνιάζει με οικογένειες κά. Θα μπορούσε η λαϊκή να πάει στην ευθεία Κων/νου και Ελένης στο καινούργιο σχέδιο πόλης. Η άλλη λύση θα μπορούσε να είναι το ιδιωτικό οικόπεδο στο Σταυρό. Η μετακίνηση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με αστική συγκοινωνία».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ