Την μεγαλύτερη απόκλιση θερμοκρασίας στην Κρήτη το φετινό Ιούλιο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαπενταετία είχε ο Άγιος Νικόλαος! Το στοιχείο προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έκαναν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
«Σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιούλιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Για τις περισσότερες περιοχές ήταν ο θερμότερος Ιούλιος την τελευταία 14ετία. Στην Κρήτη κατεγράφησαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις τιμές να κυμαίνονται περίπου 2.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα κατεγράφησαν μεταξύ 13-27 Ιουλίου με μέγιστες τιμές θετικής απόκλισης άνω των 10 °C.», αναφέρει το άρθρο που υπογράφουν οι μετεωρολόγοι Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος.
Από την περαιτέρω μελέτη των χαρτών που παρουσίασε το meteo και δείχνουν τις αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας ανά μήνα, από τη μέση τιμή της δεκαετίας 2010-2019, για 7 γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας προκύπτει εξαιρετικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι η Κρήτη δείχνει να έχει καταγράψει φαινόμενα που παραπέμπουν στην κλιματική αλλαγή και μάλιστα αρκετά πρόωρα.
Η περίπτωση του Αγίου Νικολάου
Ας μην ξεχνάμε πως εκτός από το νότο της Κρήτης, όπου η ζέστη είναι μεγαλύτερη και το θερμόμετρο σκαρφαλώνει ευκολότερα πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, φέτος, είχαμε όχι μόνο άπνοια, αλλά και καυτό αέρα, ακόμα και στην βόρεια πλευρά του νησιού και μάλιστα στην ανατολική που επηρεάζεται άμεσα από τα μελτέμια κι έχει το δροσισμό, που χαρίζει το βοριαδάκι για να εξισορροπεί τα δεδομένα. Αυτή τη φορά είχαμε μια πρωτοφανή συνθήκη με τον επίγειο άνεμο που για ένα διήμερο οδήγησε στον απόλυτο καύσωνα και στο θερμόμετρο πάνω από τους 41 βαθμούς στον Άγιο Νικόλαο. Συνολικά τον Ιούλιο στον Άγιο Νικόλαο τις 28 από τις 31 ημέρες του μήνα, η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.
Είναι αξιοσημείωτο πως το 2,8 στην αύξηση αφορά ακριβώς τον Άγιο Νικόλαο που στο σχετικό πίνακα φαίνεται πως ήταν η περιοχή σε επίπεδο Κρήτης που βίωσε μια εξαιρετικά μεγάλη διαφορά καιρικών συνθηκών.
Ακολουθούν οι Μοίρες, που είναι μια περιοχή στο νότο, που πλήττεται πάντα από τον καύσωνα.
Στο βορά μόνο το Ρέθυμνο φαίνεται να έχει μεγάλη διαφορά, ενώ το Ηράκλειο είναι οριακά υψηλότερο και τα Χανιά λίγο χαμηλότερα. Σε επίπεδο χώρας υπήρξε η Αμφίκλεια, η Λιβαδιά και η Νεμέα, αλλά το μικροκλίμα των περιοχών αυτών και η γεωμορφολογία αιτιολογούν τα φαινόμενα. Στην περίπτωση του Αγίου Νικολάου ήταν πραγματική έκπληξη αυτό που συνέβη.
Παρούσα η κλιματική αλλαγή στο φαινόμενο;
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως με βάση την τελευταία τριετία που καταγράφουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, μόνο ο φετινός Ιούλιος παρουσίασε σε θερινό μήνα τόση μεγάλη αύξηση θερμοκρασίας. Από το 2021 έως και το 2023, όλοι οι μήνες του θέρους αλλά και της άνοιξης και του φθινοπώρου κινούνται σε αυξομειώσεις που είναι σε απολύτως αναμενόμενα όρια και παρουσιάζουν ένα ήπιο, μεσογειακό κλίμα να κυριαρχεί στο νησί. Αυτό δηλαδή που συνέβη τον φετινό Ιούλιο δεν έχει αντίστοιχό του την τελευταία δεκαπενταετία, αφού δεν ξαναζήσαμε τόσο «κακό» Ιούλιο στην Κρήτη. Η θερμοκρασία ανέβηκε κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τη μέγιστη θερμοκρασία που κατεγράφη τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό και μόνο το στοιχείο έχει χαρακτηριστικά προβληματισμού για την κλιματική αλλαγή που συντελείται διότι είναι αλήθεια πως πρόκειται για τεράστια διαφορά, με όσα είχαμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Προβληματίζει δε πως ακόμα και με το χειρότερο σενάριο, που αποτυπώνεται στο περιφερειακό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή στο νησί, τέτοια φαινόμενα προσδιορίζονται ως σενάρια το 2040-50.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ