Ένα ασφυκτικό πλαίσιο ακρίβειας σε βασικά προϊόντα, υπηρεσίες και κάθε πτυχή σχεδόν της καθημερινότητας των πολιτών έχει διαφανεί πως διαμορφώνεται από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού επηρεάζοντας σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης και την ποιότητα ζωής τους.
Όπως σημειώνει σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, το κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά πρώτης ανάγκης στα ράφια των σούπερ μάρκετ που αυξάνονται βδομάδα- τη βδομάδα ή στα καύσιμα (βενζίνη-πετρέλαιο κίνησης) «έχει ξεφύγει από κάθε λογική και κάθε οικονομική πρόβλεψη-εξήγηση. Και εντάξει, είχαμε το ξεκίνημα όλων των ανατιμήσεων μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν ωστόσο αυξήσεις σε ορισμένα είδη που δεν δικαιολογούνται με τίποτα».
«Ανεξέλεγκτη κατάσταση με τις αυξήσεις-ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά-καύσιμα»
Ο κ. Πεπόνης κάνει λόγο για «ανεξέλεγκτη κατάσταση που δεν ελέγχεται από πουθενά αν και πολύ εύκολα θα μπορούσε να γίνεται έλεγχος στην πηγή, δηλαδή στις κοστολογήσεις και στα εισαγόμενα, αλλά και εκεί που οι διάφορες εταιρίες διακινούν τα διάφορα προϊόντα. Είναι πάρα πολύ απλό και εύκολο, αλλά δεν υπάρχει η βούληση για να γίνει κάτι τέτοιο, για να παταχθεί δηλαδή η αισχροκέρδεια. Βλέπαμε π.χ. πολλές φορές προϊόντα που συμπεριλαμβάνονταν στα διάφορα καλάθια (νοικοκυριού κά.) να είναι ακριβότερα από τα υπόλοιπα. Καθένας δηλαδή όπου μπορεί, κάνει ανατιμήσεις. Και αν σε κάποιες περιφέρειες υπάρχουν οι υπηρεσίες αυτές που ελέγχουν, ουσιαστικά δε μπορούν να κάνουν τίποτα, αφού και είναι υποστελεχωμένες, ενώ είναι και δουλειά του κεντρικού κράτους να το πράττει αυτό, να βάζει τα πρόστιμα κλπ».
Για τα καύσιμα, όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν παγιωθεί τιμές άνω των 2 ευρώ το λίτρο για τη βενζίνη και 1,80 το πετρέλαιο κίνησης, ο κ. Πεπόνης αναφέρει πως «δεν γίνεται π.χ. στην Κύπρο που αγοράζει από τις δικές μας πετρελαϊκές εταιρίες τα καύσιμα να είναι πιο φθηνή η βενζίνη απ’ ό,τι εδώ. Το κομμάτι αυτό, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, έχει αφεθεί εντελώς στην αισχροκέρδεια των 4-5 ομίλων που διακινούν-διαχειρίζονται τα καύσιμα. Εμείς από την αρχή του κύματος της ακρίβειας είχαμε προτείνει κάποια μέτρα που εφήρμοσαν άλλες χώρες όπως η οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατ’ ευθείαν από την αντλία που θα ήταν και το πιο δίκαιο. Και για τα προϊόντα, τη μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον στα είδη πρώτης ανάγκης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προσδώσει μια κάποια μικρή ανακούφιση, τελικά όμως δεν έγινε, άρα βλέπουμε πια ότι κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του -θέλουν οι 15-20 μεγάλοι όμιλοι είτε σε καύσιμα, είτε σε τρόφιμα είτε σε άλλα προϊόντα να κερδοσκοπούν».
«Εάν δεν παρθούν τα μέτρα που πρέπει η φετινή σεζόν
θα αφήσει παρενέργειες και για τα επόμενα χρόνια»
Συνεπαγόμενο όλων των παραπάνω είναι ότι μία οικογένεια δυσκολεύεται πλέον να αντεπεξέλθει στις τιμές που έχουν διαμορφωθεί και στις επιλογές της εξόδου-διασκέδασης (εμπόριο, εστίαση, ξενοδοχεία κλπ.) «που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο». Κάτι που επηρεάζει συνεπακόλουθα και τον τουρισμό και όλη την αλυσίδα του τοπικού γίγνεσθαι όπου κάθε κρίκος είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλοεξαρτώμενος με τον άλλο. «Όλο αυτό που επιφέρει και μείωση των εσόδων στον τουρισμό, πρέπει να απασχολήσει τους ειδήμονες που διαμορφώνουν την πολιτική. Αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό για παράδειγμα, θεωρείται ότι η Ελλάδα είναι μια ακριβή χώρα. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί ξανά παλαιότερα και πέρασαν 3-4 χρόνια για να ξαναγίνει ομαλή η κατάσταση. Εάν δεν παρθούν τα μέτρα που πρέπει, η φετινή τουριστική σεζόν θα αφήσει παρενέργειες και για τα επόμενα χρόνια».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που επηρεάζει την ποιότητα ζωής του κόσμου της εργασίας, περιλαμβάνονται και τα τηλέφωνα για καταγγελίες που κάνουν στο Εργατικό Κέντρο μεμονωμένοι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι είτε για θέματα μισθοδοσίας (είτε για καθυστέρηση στην καταβολή μισθού είτε για απλήρωτες υπερωρίες), είτε για ζητήματα κακής μεταχείρισης και ειδικά από προϊσταμένους τμημάτων σε ξενοδοχεία της περιοχής, όπως αναφέρει ο κ. Πεπόνης.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι αναφορές αυτές γίνονται ανώνυμα και αυτό που το Ε.Κ. μπορεί, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, να πράξει να είναι πάντα σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας όπου υπάρχουν καταγγελίες να γίνονται έλεγχοι. «Καταλαβαίνει εύκολα κανείς πάντως ότι με δύο επιθεωρητές εργασίας σε έναν ολόκληρο Νομό Λασιθίου με τις τόσες χιλιάδες μικρομεσαίες και μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν όλα αυτά», τονίζει.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ