Το Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. Νεάπολης, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) Λασιθίου στην Ιεράπετρα και τα δύο Εργαστηριακά Κέντρα στα ΕΠΑΛ Νεάπολης και Ιεράπετρας και η λειτουργία Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στο ΕΠΑΛ Νεάπολης, εντάσσονται στο σχεδιασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου για να λειτουργήσουν από την επόμενη σχολική χρονιά 2022-2023, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχολικών μονάδων και της συνολικής εκπαιδευτικής αναβάθμισης του Νομού, όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Προϊστάμενος Θανάσης Κατσαγκόλης.
Οι εισηγήσεις για Πειραματικό Γυμνάσιο και Πειραματικό Λύκειο θα γίνουν για το μεθεπόμενο διδακτικό έτος 2023-2024, δεδομένου, όπως σημείωσε, και των παραπάνω εισηγήσεων που έγιναν και προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα κάποια εξ αυτών – καθότι μαζεύονταν ήδη αρκετές – να μην ευδοκιμούσε. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πρόταση για τη λειτουργία των δύο αυτών νέων δομών θα γίνει για την Ιεράπετρα.
Ειδική εκπαιδευτική βαθμίδα
Υπενθυμίζεται, ότι ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο από τη Διεύθυνση, σε συνεργασία με τον Δήμο της Ιεράπετρας και με τη στήριξη και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, πραγματοποιήθηκε εισήγηση για τη λειτουργία του ΕΝΕΕΓΥΛ, που θα είναι το πρώτο που θα λειτουργήσει στο Λασίθι και θα αποτελέσει, ουσιαστικά, την εκπαιδευτική βαθμίδα Ειδικής Αγωγής που βρίσκεται ενδιάμεσα στα ειδικά δημοτικά σχολεία και στα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ).
Το εν λόγω σχολείο θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση, όπως αναφέρει ο Προϊστάμενος, στη Βαϊνιά της Ιεράπετρας, εκεί όπου στεγάζεται σήμερα το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.
Ήδη, μάλιστα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Λασιθίου (πρώην Παιδόπολη) προκειμένου παιδιά που φιλοξενεί και τα οποία μέχρι σήμερα πηγαινοέρχονταν αναγκαστικά στο Ηράκλειο, να μπορέσουν να φοιτήσουν στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο στην Ιεράπετρα, γλιτώνοντας έτσι σημαντικά έξοδα και χρόνο.
Στη Νεάπολη ο Γ.Γ. του υπουργείου για το Πρότυπο ΕΠΑΛ
Επίσης, τον προηγούμενο μήνα, η Διεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος, όπου εδράζεται το ΕΠΑ.Λ. Νεάπολης, και τα προσόντα και την επάρκεια του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου αλλά και συνολικά τη βούληση του υπουργείου Παιδείας να διευρύνει τον εν λόγω θεσμό στην κατεύθυνση να καταδειχθεί η σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της στροφής που πρέπει να γίνει προς αυτήν από τη γενική, απέστειλε προς το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.) την πρόταση για την μετατροπή του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ) Νεάπολης σε Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. Νεάπολης από το σχολικό έτος 2022-2023. Σημειώνεται ότι στην πρόταση αυτή συμφώνησε κατά πλειοψηφία ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Νεάπολης, ενώ σύμφωνη ήταν η γνώμη και του Δήμου Αγίου Νικολάου. Εφόσον η πρόταση γίνει δεκτή και το σχολείο ξεκινήσει να λειτουργεί, θα είναι το πρώτο αντίστοιχο στο Ν. Λασιθίου και ένα από τα επτά σε όλη τη χώρα (λειτουργούν από τη φετινή χρονιά σε Επανομή, Πέραμα, Άργος, Ξάνθη, Ηγουμενίτσα και Τρίκαλα).
Σύμφωνα με τον κ. Κατσαγκόλη, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι οι αναφερθείσες αυτές εισηγήσεις θα εγκριθούν από το υπουργείο Παιδείας, με τις δομές αυτές να προστίθενται έτσι από τη νέα χρονιά στο οργανόγραμμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Ν. Λασιθίου.
Ενδεικτικό, άλλωστε, των προθέσεων του υπουργείου αποτελεί και η επισκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει το αμέσως προσεχές διάστημα – λογικά τις πρώτες ημέρες του Απριλίου – στο ΕΠΑΛ Νεάπολης ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης Γιώργος Βούτσινος, προκειμένου να επιθεωρήσει τους χώρους του σχολείου. «Όλα βαίνουν προς τη θετική κατεύθυνση, προς το παρόν αναμένουμε» ανέφερε σχετικά ο Προϊστάμενος.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ