Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα ζητήσαμε από τους τέσσερις υποψηφίους Δημάρχους του Αγίου Νικολάου να τοποθετηθούν.
Οι ερωτήσεις μας:
1) To κυκλοφοριακό πρόβλημα (κυκλοφορία και στάθμευση) είναι το οξύτερο πρόβλημα στην πόλη του Αγίου Νικολάου, που υποβαθμίζει το τουριστικό προϊόν που προσφέρει, αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ποιά είναι τα άμεσα μέτρα που θα εφαρμόσετε μέσα στο 2024 ως νέα δημοτική αρχή, που θα κάνουν τη διαφορά από το 2023;
2) Σκοπεύετε να διατηρήσετε και επεκτείνετε το μέτρο με τα κολωνάκια για να αποτρέψετε την παράνομη στάθμευση; Προτίθεστε να ακυρώσετε την πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής, ξηλώνοντάς τα; Πώς θα πείσετε τον κάτοικο και τον επισκέπτη να συμμορφωθεί με τον ΚΟΚ και τα τοπικά μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και στάθμευσης, στην πόλη;
Τι μας απάντησε ο Θωμάς Χαριτάκης, υποψήφιος δήμαρχος με τη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ»:
- Η «Συνεργασία Δημοτών» έχει καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι θα δώσει μεγάλη έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη.
Θεωρούμε ότι το κυκλοφοριακό είναι το σημαντικότερο και πιο σύνθετο, στη λύση του, πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, για την πόλη του Αγίου Νικολάου. Σημαντικά, τέτοια ζητήματα υπάρχουν επίσης κυρίως στην Ελούντα και λιγότερο στο Σίσι και στη Νεάπολη.
Η πόλη του Αγίου Νικολάου χρειάζεται σοβαρές και γενναίες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις.
Η επικαιροποίηση της υπάρχουσας κυκλοφοριακής μελέτης είναι επιτακτική ανάγκη για να προχωρήσουμε σε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό με στόχο να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα στην πόλη μας και να την κάνουμε περισσότερο ελκυστική και ασφαλή για τα Ατομα με Αναπηρία, τον επισκέπτη και τον δημότη μας. Για μας αυτό αποτελεί και ζωντανό δείκτη πολιτισμού.
Σκοπός μας είναι να κινηθούμε με οδηγό τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που έχουν σαν βασικό στόχο, τον περιορισμό κίνησης των αυτοκινήτων στα κέντρα των πόλεων. Έχει προηγηθεί ευρεία ανοιχτή διαβούλευση για τα μέτρα αυτά. Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα επαναληφθεί, όπου και όποτε χρειαστεί, αφού πιστεύουμε ότι κανένα μέτρο – ειδικά στα κυκλοφοριακά προβλήματα – δεν μπορεί να επιβληθεί και να πετύχει αν δεν εξασφαλίζει την αποδοχή και κατανόηση της αναγκαιότητάς του από τους δημότες.
Η πόλη του Αγίου Νικολάου ήταν σχεδιασμένη για 8-10 χιλιάδες κατοίκους, όταν τα αυτοκίνητα ήταν ακόμη ελάχιστα. Σήμερα ο μόνιμος πληθυσμός έχει διπλασιαστεί και τριπλασιάζεται κάθε τουριστική περίοδο, ενώ τα οχήματα έχουν πολλαπλασιαστεί. Είναι επιτακτική η προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα. Πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας το περπάτημα, το ποδήλατο και την αστική συγκοινωνία. Μια αστική συγκοινωνία, που πέτυχε κατ’ αρχήν, αλλά χρειάζεται να προχωρήσουμε σε επέκταση και πύκνωση των δρομολογίων ώστε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές και να εξυπηρετούνται συχνότερα οι δημότες και οι επισκέπτες μας.
Η επέκταση του μέτρου της ήπιας κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους και η εφαρμογή του «δακτυλίου», που έχει προτείνει ο εμπορικός κόσμος της πόλης, είναι μέτρα που υποστηρίζουμε.
Επιβεβλημένη είναι η εξεύρεση περι-αστικών χώρων στάθμευσης οι οποίοι σε συνδυασμό με την αστική συγκοινωνία θα βοηθήσουν στη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου εντός του αστικού ιστού.
Η δημιουργία θέσεων στάθμευσης με διαγράμμιση για τους μόνιμους κάτοικους στο κέντρο και τις γειτονιές του Αγίου Νικολάου αποτελεί έναν από τους στόχους μας καθώς και η εξεύρεση ελεύθερης θέσης στάθμευσης με χρήση της τεχνολογίας, μέσα από εφαρμογή κινητού τηλεφώνου.
Όλα τα παραπάνω, μαζί με την εισαγωγή της κυκλοφοριακής παιδείας στα σχολεία και την χρήση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής της πόλης μας άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα και θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.
- Προφανώς και θα γίνει άμεση προσπάθεια κατάργησης του μέτρου, καθώς αποτελεί την έσχατη, αναγκαστική, λύση τήρησης του ΚΟΚ. Συμφωνούμε ότι αισθητικά δεν είναι ό,τι καλύτερο για μια τουριστική πόλη. Γι’ αυτό και θα ζητήσουμε τη συνεργασία των συνδημοτών μας, για την αφαίρεσή τους. Δηλαδή, τον έμπρακτο σεβασμό στα μέτρα κυκλοφορίας και τον ΚΟΚ και την καταδίκη εκείνων που τα καταστρατηγούν επιδεικτικά και συστηματικά, επιδεικνύοντας προκλητική αντικοινωνική συμπεριφορά. Στη θέση τους, θα γίνουν έντονες κίτρινες γραμμές και πυκνότερη οριζόντια και κάθετη σήμανση.
Η αποτροπή της παράνομης στάθμευσης, θα έπρεπε να επιτυγχάνεται με σεβασμό και τήρηση ΚΟΚ και την επαρκή αστυνόμευση. Το πρώτο σχετίζεται με την παιδεία, τον αυτοσεβασμό και το σεβασμό του ατόμου απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, το δεύτερο με την επαρκή στελέχωση της Τροχαίας, του Λιμενικού Σώματος στις αντίστοιχες Υπηρεσίες του Αγίου Νικολάου, καθώς και στην ύπαρξη ενός και μόνο δημοτικού αστυνομικού στο Δήμο Αγίου Νικολάου.
Επόμενο μέτρο είναι η μείωση του διαθέσιμου οδοστρώματος, με διαπλάτυνση πεζοδρομίων. Ένα μέτρο που σε ένα βαθμό έχει εφαρμοστεί στην πόλη. Όπου αυτό εφαρμόστηκε στρεβλά επιτρέποντας την καταστρατήγηση της απαγόρευσης στάθμευσης επιδεινώνοντας, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, θα γίνουν διορθωτικές επεμβάσεις.
Είναι εύλογο ότι ως δημοτική αρχή θα επιδιώξουμε συνεργασία με τη Τροχαία και το Λιμενικό για ήπια, συστηματική αστυνόμευση στα πιο επίκαιρα σημεία της πόλης, ιδιαίτερα τις περιόδους αιχμής της κίνησης στον Αγιο Νικόλαο. Επίσης θεωρούμε κρίσιμη τη συνεργασία με τους δημότες και τους επισκέπτες, με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στο θέμα της χρήσης του ΙΧ στο κέντρο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσουμε δράσεις και εκδηλώσεις, για την απόκτηση συμβατής με τα τοπικά δεδομένα κυκλοφοριακής συμπεριφοράς, τήρησης του ΚΟΚ και σεβασμού των τοπικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.
Τι μας απάντησε ο Μανώλης Μενεγάκης υποψήφιος δήμαρχος με την «ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»:
- Η ερώτηση που κάνετε άπτεται του προγράμματος της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ που έχω την τιμή να εκπροσωπώ το οποίο θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες. Η γενική αρχή μας στο θέμα αυτό είναι ότι η οποιαδήποτε λύση για να έχει αποτέλεσμα δεν θα είναι αποσπασματική, αλλά θα εξετάζει το κυκλοφοριακό της πόλης συνολικά και αυτό συμπεριλαμβάνει μερικά άμεσα μέτρα που θα ανακουφίσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα (όπως πεζοδρομήσεις, πλακοστρώσεις οδών, βελτίωση κόμβων εισόδου-εξόδου της πόλης κ.α.)
Μερικά από τα άμεσα μέτρα είναι:
Α. Αναζήτηση χωρών στάθμευσης σε κοινόχρηστους χώρους αλλά και ιδιωτικά ακίνητα που θα μισθωθούν κεντρικά και περιμετρικά της πόλης.
Β. Παρεμβάσεις – σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές στα πεζοδρόμια ώστε να αποκτήσουν αυξημένο πλάτος, καθώς και στις σκάλες της πόλης, ώστε να γίνεται η προσπέλαση με συνέχεια και ασφάλεια, όχι μόνο για τα ΑΜΕΑ αλλά και για όλους τους πολίτες που κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να παραπατήσουν, καθώς και αποκατάσταση φθορών ή κακοτεχνιών. Προτεραιότητα στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που έχει καταστεί απροσπέλαστη σε ώρες αιχμής.
Γ. Αύξηση δρομολογίων Αστικής Συγκοινωνίας και νέα δρομολόγια.
Δ. Αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης συνολικά για την πόλη χωρίς εμμονές και «προαπαιτούμενα» του δήμου προς τους μελετητές με ανοιχτό ενδεχόμενο οποιασδήποτε προτεινόμενης αλλαγής (π.χ. επαναφορά Παραλιακού δρόμου σε διπλής κυκλοφορίας).
- Οι πολίτες θα σεβαστούν την πόλη και τον δήμο τους ευρύτερα, αν και αυτός τους σέβεται. Εκείνο που διαπιστώνεται είναι ότι η πόλη δεν εξελίσσεται με τις αρχές της βιωσιμότητας και για πολλούς συμπολίτες είναι πλέον δυσλειτουργική και υποβαθμισμένη. Τα κολωνάκια θα αρχίσουν να αφαιρούνται όταν αρχίσουν οι προαναφερόμενες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα καταστήσουν την πόλη περισσότερο λειτουργική. Και στα λίγα σημεία που ίσως χρειαστεί να παραμείνουν μέσα εμπόδισης της στάθμευσης, αντί για τα ακαλαίσθητα πλαστικά κολωνάκια θα χρησιμοποιηθούν λύσεις αναβαθμισμένης αισθητικής.
Τι μας απάντησε ο Γιώργος Φιλιππάκης, υποψήφιος δήμαρχος Αγίου Νικολάου, με την «Λαϊκή Συσπείρωση»:
1) Οι πρώτες κινήσεις για την άμεση επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, είναι η εξεύρεση και η δέσμευση θέσεων στάθμευσης και δημιουργία μικρών πάρκινγκ μετά από αγορά οικοπέδων, μέσα στον αστικό ιστό που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους. Στο μετέπειτα, πρέπει να ακολουθήσει η δημιουργία δύο τουλάχιστον περιφερειακών πάρκινγκ, με την παράλληλη τοποθέτηση minibus που θα εξυπηρετεί το δρομολόγιο πάρκινγκ- κέντρο. Δεν νοείται αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου, χωρίς ταυτόχρονη δημιουργία πάρκινγκ.
Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε το παραλιακό μέτωπο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτήσει ο παραλιακός δύο λωρίδες κυκλοφορίας με ταυτόχρονη επέκταση προς τη θάλασσα του παραλιακού μετώπου, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν και οι υπόλοιπες χρήσεις. (Πεζοδρόμια, πράσινο, χώροι ανάπαυσης, ποδηλατόδρομοι). Πειραματικά, θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε και άλλες μεθόδους όπως η εισαγωγή δακτυλίου στο κέντρο της πόλης.
2) Από τη στιγμή που θα λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης χώρων δωρεάν και ελεύθερης στάθμευσης, τα κολωνάκια θα ξηλωθούν ανεπιστρεπτί! Εκτός από την αντιαισθητική τους εικόνα, κατά περιπτώσεις έχουν προκαλέσει και πολλά λειτουργικά προβλήματα…Η συμμόρφωση των πολιτών με τον ΚΟΚ, έρχεται με την ολοκλήρωση παρεχόμενων υποδομών και όχι με προστίματα και μπλοκαρίσματα.
Τι μας απάντησε ο Χάρης Αλεξάκης, υποψήφιος Δήμαρχος με τον συνδυασμό «στην ΠΡΑΞΗ»:
1) Το κυκλοφοριακό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη του Αγίου Νικολάου. Η αντιμετώπισή του απαιτεί συνδυαστικές ενέργειες. Όπως προβλέπεται και από το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, οι άμεσες ενέργειες που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε αμέσως, από το 2024, είναι η ανάθεση της Μελέτης Στάθμευσης που θα μας υποδείξει τους τρόπους που θα χειριστούμε το ζήτημα της στάθμευσης στον Άγιο Νικόλαο.
Η επικαιροποίηση της Κυκλοφοριακής Μελέτης του Αγίου Νικολάου, με ήπιες παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν τις κυκλοφοριακές συνθήκες, με προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με αναπηρίες.
Στις άμεσες ενέργειές μας εφόσον οι δημότες μας αναθέσουν την διαχείριση των υποθέσεων του Δήμου, είναι η εξεύρεση χώρων στάθμευσης, μικρό χώρων εντός πόλης καθώς και μεγαλύτερων, περιαστικά, που θα συνδυαστούν με την Αστική Συγκοινωνία καθώς και τη χρήση του προαύλιου του 1ου Γυμνασίου, για την καλοκαιρινή περίοδο.
Η χρήση εφαρμογής κινητών συσκευών για την εύρεση θέσεων στάθμευσης (τόσο σε δημοτικό ή και ιδιωτικό χώρο), είναι άλλο ένα μέτρο που θα διευκολύνει τα οχήματα που κινούνται στην πόλη να βρίσκουν άμεσα χώρο στάθμευσης, χωρίς τις άσκοπες και επιβαρυντικές για το κυκλοφοριακό περιπορείες εντός πόλεως.
Η βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ με την διόρθωση των ραμπών στα πεζοδρόμια της πόλης.
Η επέκταση των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας
Η επέκταση πεζοδρομίων και η αφαίρεση των κολωνακίων, όπου είναι δυνατόν, μέχρι οι συμπολίτες να επιδείξουν τον οφειλόμενο σεβασμό στον ΚΟΚ και στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν την κυκλοφορία και τη στάθμευση.
Η ενίσχυση της οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης.
Η πιλοτική εφαρμογή πεζοδρόμησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο σε συγκεκριμένες ώρες, μετά από συζήτηση με εμπόρους και επαγγελματίες της πόλης.
Η ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου με διαμόρφωση χώρων στάθμευσής τους.
Η διαρκής ενημέρωση των δημοτών και επισκεπτών και η ενθάρρυνσή τους για τη χρήση φιλικών μέσων μεταφοράς (συγκοινωνία – πόδια – ποδήλατο) και των χώρων στάθμευσης.
Το τουριστικό προϊόν του Δήμου Αγίου Νικολάου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποιότητα ζωής των κατοίκων επομένως, η βελτίωση του κυκλοφοριακού θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα προφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους επισκέπτες μας. Προς την κατεύθυνση αυτή θα εστιάσουμε τις δράσεις και παρεμβάσεις μας.
2) Τα κολωνάκια αποτελούν ένα αντιαισθητικό, όμως συγχρόνως, αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής της παράνομης στάθμευσης. Είναι ένα μέτρο άμεσης επίδρασης για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών σε «δύσκολες» ζώνες του οδικού δικτύου, εντός της πόλης. Στόχος μας είναι η απομάκρυνση τους, με μια σειρά δράσεων που θα βελτιώνουν την προσβασιμότητα και ροή της κυκλοφορίας, όπως την επέκταση των πεζοδρομίων.
Με τα παραπάνω μέτρα στοχεύουμε να προσφέρουμε στον κάτοικο αλλά και στον επισκέπτη ποιες επιλογές έχει για να σταθμεύσει και παράλληλα να περιορίσουμε στο ελάχιστο τη δυνατότητα παράνομου παρκαρίσματος, που θα έχει ως άμεσο, εμφανές αποτέλεσμα τη βελτίωση της κυκλοφορίας.
Αντίστοιχα μέτρα και παρεμβάσεις θα σχεδιαστούν και στα δημοτικά διαμερίσματα, όπου επίσης παρουσιάζονται προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης.