Προανάρτηση των στοιχείων του Κτηματολογίου για το Νομό Λασιθίου θα γίνει στις 24 Μαϊου. Τα κτηματολογικά στοιχεία, που δηλώσαμε για την ακίνητη περιουσία μας θα μπορέσουμε να τα δούμε αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr, για 45 ημέρες, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet, για να έχουμε πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων μας. Ετσι, θα μπορέσουμε να διορθώσουμε εύκολα, γρήγορα και δωρεάν, τυχόν λάθη στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας μας.
Αυτό δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά ο Γιάννης Αλαβάνος, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας «Κτηματολόγιο για την Ανάπτυξη» που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης για το Κτηματολόγιο στους Δήμους Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου.
Ο κ. Αλαβάνος με ικανοποίηση ανέφερε δύο αξιοσημείωτα στοιχεία:
*Στο σύνολο των μελετών της χώρας, με προεκτιμώμενα δικαιώματα πάνω από 500.000, το μεγαλύτερο ποσοστό δηλωθέντων προς προεκτιμώμενα το έχει η μελέτη ΠΕ Λασιθίου με 83.77%. Μάλιστα, στο σύνολο των μελετών της χώρας, ανεξάρτητα από αριθμό προεκτιμωμένων δικαιωμάτων, με μέσο όρο ποσοστού δηλωθέντων προς προεκτιμώμενα 66.74%, η μελέτη για την ΠΕ Λασιθίου έχει το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό.
* Μεταξύ των Δήμων της χώρας με προεκτιμώμενα δικαιώματα πάνω από 100.000 το μεγαλύτερο ποσοστό δηλωθέντων ως προς τα προεκτιμώμενα δικαιώματα το έχει ο Δήμος Αγίου Νικολάου (μόνος Δήμος με πάνω από 100% ποσοστό)!!!
Ο Δήμος Ιεράπετρας είναι 4ος και 18ος της Σητείας. Πάντως, όλοι με ποσοστό πάνω από τον μέσο πανελλαδικό όρο 66.74%, ενώ ο Δήμος Οροπεδίου είναι 9ος ένατος με 121.36%.
Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε επίσης συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν τους Δήμους Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου, τη μελέτη των οποίων έχει την ευθύνη του συντονισμού. Οπως εξήγησε καταγράφεται «μικροϊδιοκτησία», που στις περιοχές Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα! Είναι φαινόμενο που συναντάται στο Λασίθι ειδικά και αποδίδεται στον πολυτεμαχισμό και πολυδιάσπαση ιδιοκτησίας. Και ερμηνεύεται με το ότι μεταβιβάζονται κλήροι σε όλα τα παιδιά μιας οικογένειας… Γι’ αυτό και διαψεύστηκε το μοντέλο της αρχικής εκτίμησης της μελέτης και τελικά δηλώθηκαν δικαιώματα κατά 8% περίπου περισσότερα από τα προεκτιμώμενα… Αυτό, αντίθετα, δεν παρατηρείται στον ίδιο βαθμό π.χ. στην Ιεράπετρα, όπου με την ανάπτυξη των θερμοκηπίων ανέβηκε η αξία της γης και συνενώνονται ιδιοκτησίες με εξαγορές κλπ. για πρώιμες καλλιέργειες.
Κάποιοι δεν τα γνωρίζουν καν…
*Παραμένει μεγάλος ο αριθμός των γεωτεμαχίων στα οποία δεν έχει δηλωθεί ούτε ένα δικαίωμα από ιδιοκτήτες! Αυτό συμβαίνει είτε γιατί κάποιοι τα θεωρούν δασικά ή πολύ χαμηλής αξίας και δεν έδωσαν σημασία να τα δηλώσουν ή απλά αμέλησαν μέχρι σήμερα. Αλλά ένα σημαντικό ποσοστό δεν ξέρουν καν πού βρίσκεται η ιδιοκτησία τους και δεν τη δηλώνουν.
Σε αυτούς τους δύο Δήμους επί συνόλου 151.000 γεωτεμαχίων δεν έχουν γίνει δηλώσεις, δηλαδή δεν έχει εμφανιστεί ιδιοκτήτης τους στα 37.500. Σε ένα ποσοστό 23%, το οποίο δεν αφορά μόνο γεωτεμάχια χαμηλής αξίας, αλλά διασπείρεται ομοιογενώς σε όλες τις κατηγορίες.
Αθροιστικά, στους Δήμους Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου τα δικαιώματα που έχουν συλλεγεί είναι 171.470, τα προεκτιμώμενα έχουν υπολογισθεί σε 157.802.
*Ο αριθμός των ανεντόπιστων δικαιωμάτων είναι μικρός. Ανέρχονται σε 800, ποσοστό 5%ο (πέντε τοις χιλίοις).
*Ο αριθμός των διεκδικούμενων γεωτεμαχίων, που έχουν δηλωθεί από πάνω από έναν ιδιοκτήτη, είναι 6.200, ποσοστό 3.6%
*Ο αριθμός των γεωτεμαχίων στα οποία δεν θα εμφανιστεί ιδιοκτήτης στην προανάρτηση επειδή υπάρχουν παραλείψεις στα στοιχεία που έχουν προσκομισθεί είναι 14.300, ποσοστό 8.3%. Οι σημαντικότερες παραλείψεις είναι: Μη προσκόμιση Ε9 σε περιπτώσεις χρησικτησίας. Μη αντικατάσταση της υπεύθυνης δήλωσης με ένορκη βεβαίωση σε περιπτώσεις χρησικτησίας. Μη συμπλήρωση όλων των αναγκαίων εγγράφων σε περιπτώσεις διαθήκης που δεν έχει γίνει αποδοχή ή κληρονομιάς χωρίς διαθήκη.
Να επωφεληθούν της προανάρτησης
Η προανάρτηση στόχο έχει τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων της κτηματολογικής βάσης, τη μείωση των προδήλων σφαλμάτων, τη διόρθωση των σφαλμάτων επεξεργασίας και τη μείωση του αριθμού των αιτήσεων διόρθωσης (και των ενστάσεων) που θα υποβληθούν κατά την ανάρτηση.
Όπως τόνισε ο κ. Αλαβάνος, το βασικό χαρακτηριστικό της προανάρτησης, που αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι ο άτυπος χαρακτήρας της. Οι ιδιοκτήτες δηλώνουν, θεωρητικά μεν αλλά κατά τις προδιαγραφές, ό,τι θέλουν, όπως θέλουν. Οι μελετητές λαμβάνουν υπόψη αυτές τις δηλώσεις, χωρίς να υποχρεώνονται να αιτιολογήσουν την επιλογή τους.
Επιλέχθηκε, προφανώς, ο άτυπος χαρακτήρας της προανάρτησης έναντι των «σκληρά τυπικών» διαδικασιών των δύο αναρτήσεων, που προβλεπόταν στα αρχικά προγράμματα κτηματογραφήσεων για τη σύνταξη του Κτηματολογίου. Η επιλογή της μιας ανάρτησης που ακολούθησε, επίσης ανέδειξε δυσλειτουργίες. Αυτή που έχει λιγότερο συζητηθεί αλλά είναι σημαντική, είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι δυσκολευόντουσαν να αντιληφθούν τα στοιχεία που τους αποστέλλονταν, τους έμοιαζαν λίγο πολύ κείμενα γραμμένα στα «ιερογλυφικά», κατανοητά μόνο στους ειδικούς.
Η προανάρτηση, κατά συνέπεια, με την άτυπη μορφή της βοηθά στην κατανόηση των εγγραφών του Κτηματολογίου. Είναι αναμφίβολα μια σημαντική συμβολή της ενόψει της ανάρτησης που ακολουθεί, και δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. Ο καθένας μπορεί να ρωτά ό,τι θέλει, όπως θέλει. Σημαντικότερη όμως συμβολή για την προανάρτηση είναι η μείωση των αιτήσεων διόρθωσης που θα υποβληθούν στην ανάρτηση, η συμβολή δηλαδή στο μεγάλο και χρονικά απροσδιόριστο πρόβλημα στη σύνταξη των μελετών Κτηματολογίου. Τα δύο παραπάνω ζητούμενα μοιάζουν να συγκρούονται: «ελευθεριότητα» στη συζήτηση με τον ενδιαφερόμενο, τυπικότητα στις διορθώσεις των εγγραφών των βάσεων δεδομένων.
Τα ζητούμενα της προανάρτησης, όπως εξήγησε, είναι: Καθολική συμμετοχή των κατόχων δικαιώματος. Να ελαχιστοποιηθούν οι αιτήσεις διόρθωσης στη φάση της ανάρτησης. Να βελτιωθούν οι βάσεις δεδομένων. Να κατατεθούν νέες δηλώσεις. Να συλλεγούν ελλείποντα στοιχεία. Το «ό,τι θέλουν» σημαίνει όμως να ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα, να μην υπάρχει «θόρυβος», δηλαδή χωρίς ουσία υποδείξεις. Επιβάλλεται καθαρότητα μηνυμάτων προς και από τους πολίτες και πληρότητα στην πληροφόρηση. Τελικά οι ιδιοκτήτες προφανώς δηλώνουν ό,τι θέλουν, αλλά ακολουθώντας αυστηρή φόρμα, όπως πρέπει, όχι όπως θέλουν. Δεν αποκόπτεται η δυνατότητα τους να υποβάλουν την αίτηση επανεξέτασης στοιχείων ακόμα και τηλεφωνικά αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα συμπληρώνεται η τυποποιημένη φόρμα.
Δασικά
Υπάρχουν στοιχεία που, όπως εξήγησε ο κ. Αλαβάνος, αν δεν προσεχθούν, μπορούν να λειτουργήσουν υπονομευτικά σε αυτή, την καθοριστική για την ποιότητα της μελέτης φάση: Είναι, ο Δασικός Χάρτης και οι αντιδράσεις που τον συνοδεύουν, η πανδημία και η κούραση συνολικά.
Υπάρχουν σημεία κατά τη φάση της προανάρτησης, που θα πρέπει να κατανοηθούν ενώ δεν είναι εύκολο από κάποιον που δεν έχει τη σχετική εμπειρία. Αφορούν: Την ορθή και τελική καταγραφή της εγγραφής χωρίς κόστος. Το ότι είναι πράγματι η τελευταία φάση για υποβολή νέου δικαιώματος ή διόρθωσης ήδη υποβληθέντος δικαιώματος, πριν από την πιο δαπανηρή διαδικασία στο στάδιο της ανάρτησης και την «εξοντωτική» διαδικασία στο στάδιο των Αρχικών Εγγραφών του λειτουργούντος Κτηματολογικού Γραφείου.
Για το Δασικό Χάρτη επισημαίνονται τα σημεία: Στις περιπτώσεις σύγκρουσης δηλώσεων Δημοσίου και πολιτών επί δασών, δασικών εκτάσεων και εκτάσεων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979:
-Ελέγχεται αν τυγχάνει εφαρμογής το άρθρο 10 του ν. 3208/2003. Σε περίπτωση που η κυριότητα του διεκδικούμενου ακινήτου έχει αποκτηθεί από τον πολίτη σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, καταχωρίζεται στον πολίτη.
-Αν δεν τυγχάνει εφαρμογής το άρθρο 10 του ν. 3208/2003 ελέγχεται αν ο πολίτης έχει αποκτήσει το δικαίωμα με τα προσόντα της έκτακτης χρησικτησίας, εάν, δηλαδή, έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος νομής και κατοχής μέχρι την 11-05-1915, προσμετρούμενων και των χρόνων νομής και κατοχής των δικαιοπαρόχων του, άμεσων και απώτερων. Αν από τα στοιχεία προκύψει ότι έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος χρησικτησίας, το ακίνητο καταχωρίζεται στο όνομα του πολίτη.
-Σε κάθε άλλη περίπτωση, το ακίνητο καταχωρείται στο Δημοσιο, δεδομένου ότι το άρθρο 62 του ν. 998/1979 συνιστά διάταξη δικονομική και όχι ουσιαστική και συνεπώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης, αλλά μόνο στις διαδικασίες ενώπιον των Δικαστηρίων.