Σε διερεύνηση των δεδομένων μελέτης για κατασκευή φράγματος στη θέση Βόλακας, στον Κρούστα, την οποία είχε εκπονήσει από το 2009 το ΙΓΜΕ, σκοπεύει να προχωρήσει η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης είχε επικοινωνία με τον κ. Μιχάλη Πουλτσίδη εξειδικευμένο γεωλόγο, με σκοπό την ανάθεση ειδικής μελέτης διερεύνησης του ρήγματος, το οποίο έχει εντοπιστεί στον άξονα του φράγματος. Το πόρισμα της μελέτης του ΙΓΜΕ υπεδείκνυε από το 2009 την ανάγκη διερεύνησης του συγκεκριμένου ρήγματος.
Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης στην ΑΝΑΤΟΛΗ, έχει γίνει μια προκαταρκτική συζήτηση με τον κ. Πουλτσίδη για τη διερεύνηση του ρήγματος ώστε να επαληθευτούν τα ευρήματα του ΙΓΜΕ, αφού ήδη έχουν περάσει 14 χρόνια από τότε που εκπόνησε τη μελέτη…
Η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου δίνει μεγάλη προτεραιότητα στο σχεδιασμό διαχείρισης του υδατικού δυναμικού στο Λασίθι, δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Μετά από τις συναντήσεις που είχε ο αντιπεριφερειάρχης με τοπικούς παράγοντες του Κρούστα, δρομολογείται η διερεύνηση των δυνατοτήτων και εναλλακτικών, κατασκευής ταμιευτήρα νερού για τις ανάγκες της περιοχής του Κρούστα. «Μια υπόθεση, που εκκρεμεί για περίπου 15 χρόνια, ενεργοποιείται και πάλι προκειμένου να στηρίξει με τις εγγειοβελτιωτικές υποδομές μια περιοχή που παρουσιάζει δραστήριο ανθρώπινο δυναμικό και ενθαρρυντικά στοιχεία ανάπτυξης για το μέλλον», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου.
Στην επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Πουλτσίδη, ο οποίος βρισκόταν στην Ιταλία έχοντας αναλάβει μελέτη για κάποιο έργο στη γειτονική χώρα, είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι αντικείμενο της μελέτης που πρέπει να γίνει, είναι αν εξακολουθεί να υπάρχει το ρήγμα και αν υφίσταται και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την όλη κατασκευή ενός φράγματος. Από ‘κει και πέρα και με βάση τα νέα ευρήματα, θα αποφασιστεί στη συνέχεια από τους αρμοδίους αν το συγκεκριμένο φράγμα μπορεί να κατασκευαστεί στο συγκεκριμένο χώρο ή αν η συγκεκριμένη θέση τελικά είναι ακατάλληλη για κάτι τέτοιο.
Στην ερώτηση, ότι το λιγότερο στον απλό αναγνώστη θα ακουστεί περίεργο, να έχει εντοπιστεί σε μια κοιλότητα ρήγμα και να εξακολουθεί να γίνεται συζήτηση πάνω σε ρήγμα να κατασκευαστεί φράγμα..!
Ο κ. Πουλτσίδης απάντησε με μεταφορικά: «Είναι σαν έναν άνθρωπο που έχει… πυρετό! Μπορεί να έχει πυρετό γιατί κουράστηκε. Ή για άλλους πολύ συγκεκριμένους, σοβαρούς και δύσκολους λόγους… Η αλήθεια είναι ότι η Κρήτη είναι γεμάτη από ρήγματα. Καλά έκανε το ΙΓΜΕ και σημείωσε την ύπαρξη ρήγματος. Τώρα καλό είναι να εξετάσουμε αν το ρήγμα αυτό είναι επικίνδυνο για την κατασκευή του φράγματος και κατά πόσον επηρεάζει την κατασκευή του».
Άλλες παράμετροι
Στην ερώτηση αν σε ένα ενδεχόμενο σεισμό στην περιοχή, δεν θα επηρεαστεί το ρήγμα και κατ’ επέκταση ο ταμιευτήρας του νερού που θα «κάθεται» πάνω του, ο γεωλόγος απάντησε:
«Όχι! Δε μας επηρεάζει τόσο ο σεισμός… Αλλά αν γίνει “σεισμός και καταποντισμός”, όπου και να ‘ναι κτισμένο το φράγμα εκεί κοντά, θα υποστεί ζημιές… Εκείνο που μας νοιάζει είναι να μην έχει διαρροές… Και ένα φράγμα στην ουσία είναι ανάχωμα. Μπορεί το κατασκευαστικό να είναι μια πολύ απλή υπόθεση και να μη χρειαστεί και τίποτα για να γίνει, αν το ρήγμα είναι ανάστροφο, αν έχει συμπιέσει τα πετρώματα κλπ. Αν όμως έχει τη μορφή ρωγμής που ανοίγει, τότε θα έχει διαφυγές νερού…», είπε ο κ. Πουλτσίδης.
Στην ερώτηση, με ποιά μέθοδο θα διερευνηθεί το ρήγμα, εξήγησε ότι θα διερευνηθεί από την επιφάνεια, γεωφυσικά με μέθοδο που προσομοιάζει με την «μαγνητική τομογραφία» στο σώμα ανθρώπου. Κάτι αντίστοιχο γίνεται στο έδαφος με την τεχνική αυτή. Οπτικά θα εξεταστεί ο χώρος με χαρτογράφηση της περιοχής. «Μέχρι στιγμής πολλοί έχουν τοποθετηθεί γενικόλογα, για την περίπτωση. Σημασία έχει τεκμηριωμένα πλέον να δούμε αν στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να γίνει ένα φράγμα ή όχι! Διαφορετικά, υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις…», τόνισε.
Στην ερώτησή μας, αν μπορεί να κατασκευαστεί στην περιοχή λιμνοδεξαμενή, ο γεωλόγος είπε: «Αυτό αφορά ένα επόμενο στάδιο… Λιμνοδεξαμενές μπορούν να γίνουν. Θα πρέπει να εξεταστεί το ισοζύγιο νερού στην περιοχή. Το φράγμα εκεί δεν θα είναι μεγάλο, περί τα 500.000 κ.μ. αλλά ο χώρος που μπορεί να γίνει ένα τέτοιο έργο είναι περιορισμένος μορφολογικά. Θα πρέπει να μετρήσουμε τις απορροές της και αν μπορεί ταυτόχρονα με το φράγμα να κατακευαστούν και λιμνοδεξαμενές χαμηλότερα».
Η ανάθεση της μελέτης έχει δρομολογηθεί και αναμένεται η διεκπεραίωση της διαδικασίας από την Περιφέρεια Κρήτης, κατέληξε ο κ. Πουλτσίδης.
Το νερό και η διαχείρισή του έχει αναχθεί στον Κρούστα σε μείζον ζήτημα, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν συνειδητοποιήσει την αξία του αγαθού και ζητούν την κατασκευή των αναγκαίων έργων για να μη χάνονται υδατικοί πόροι οι οποίοι, όσο περνά ο χρόνος, καθίστανται όλο και περισσότερο εν ανεπαρκεία λόγω της κλιματικής αλλαγής. Γνωρίζουν καλά ότι χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει ζωή και προοπτική βιωσιμότητας σε μια περιοχή. Χαρακτηριστική είναι και η αφίσα που δημιούργησαν απεικονίζοντας τον ταμιευτήρα νερού που οραματίζονται για την περιοχή.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ