Τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες 2023» για τις ακτές που διαχειρίζεται και τη μαρίνα Αγίου Νικολάου, αποφάσισε το Δ.Σ. της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Αγίου Νικολάου.
Ο Πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ Μιχάλης Φαρσάρης εισηγήθηκε τη συμμετοχή και την προετοιμασία των φακέλων για τις ακτές: Σχίσμα, Χαβάνια 2, Κιτροπλατεία, Άμμος/Μαρίνα, Αλμυρός, Άμμος/Δημοτική, Αμμουδάρα, Βούλισμα, Αγ. Παντελεήμων, Καραβοστάσι και τη Μαρίνα Αγίου Νικολάου.
Παραδοσιακά και για πολλά χρόνια η ΔΑΕΑΝ συμμετέχει στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» ως διαχειριστής των ακτών και της Μαρίνας του Δήμου Αγ. Νικολάου, με παραχώρηση από το Δήμο. Ο εθνικός χειριστής του προγράμματος για την χώρα μας είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία αξιολογεί τις αιτήσεις και επιθεωρεί τις ακτές και τις μαρίνες, που διεκδικούν μια Γαλάζια Σημαία, καθώς και αν τηρούν τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις στη διάρκεια κάθε έτους για να τη διατηρήσουν.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ, μια ακτή και μια μαρίνα που έχουν βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία» αποκτούν εθνική, αλλά και διεθνή αναγνωρισιμότητα ως οργανωμένες με παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους λουόμενους- χρήστες των ακτών και τους ελλιμενιζόμενους της Μαρίνας.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την τουριστική προβολή της ΔΑΕΑΝ και κατ’ επέκταση του ευρύτερου Δήμου Αγ. Νικολάου. Εξάλλου ένας από τους σκοπούς λειτουργίας της ΔΑΕΑΝ είναι και η τουριστική προβολή της περιοχής. Και ο αριθμός των Γαλάζιων Σημαιών που κατακτά κάθε χρονιά η περιοχή του ευρύτερου Δήμου Αγίου Νικολάου, για τις ακτές που διαχειρίζεται η ΔΑΕΑΝ ή ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, διατηρεί το Δήμο Αγίου Νικολάου στην κορυφή, σε πανελλήνιο επίπεδο, γεγονός που αποτελεί και ένα «σήμα κατατεθέν» για την ποιότητα και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους λουόμενους στις παραλίες.
Τα κριτήρια του προγράμματος χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες που είναι οι ακόλουθες: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Πληροφόρηση. Ποιότητα Νερών Κολύμβησης. Περιβαλλοντική Διαχείριση. Ασφάλεια, Ναυαγοσωστικά, Πρώτες Βοήθειες, Υπηρεσίες και Εγκαταστάσεις.
«Για την συμμετοχή μας βέβαια στο πρόγραμμα, προκύπτουν κάποιες υποχρεώσεις καθώς οι Γαλάζιες Σημαίες έχουν θεσπίσει ορισμένα κριτήρια διεθνώς, αλλά και ανά χώρα βάσει των οποίων και με την προϋπόθεση της πιστής τήρησης αυτών, δύναται να χορηγηθεί στην αιτούσα αρχή της ακτής και της Μαρίνας η περιβαλλοντική βράβευση της Γαλάζιας Σημαία», εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ.
Επιτροπή Διαχείρισης
Στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Διαχείρισης θα πρέπει ο εκάστοτε διαχειριστής να δημιουργήσει μια Επιτροπή Διαχείρισης τουλάχιστον τριών ατόμων. Στην Επιτροπή αυτή μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των τοπικών φορέων π.χ. εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής, περιβαλλοντολόγος της Περιφερειακής Ενότητας, Εκπρόσωπος των ξενοδόχων, διαχειριστές ακτής, δάσκαλοι/καθηγητές, τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις,
ειδικές ομάδες, ναυαγοσώστες, πολιτιστικοί φορείς κλπ. Ένα άτομο από την επιτροπή εκ περιτροπής θα πρέπει να επισκέπτεται καθημερινά τις ακτές και την Μαρίνα, προκειμένου να πραγματοποιεί έλεγχους στην καθαριότητα, την οργάνωση των χώρων και των πινάκων ανακοινώσεων ώστε όλα τα παραπάνω να είναι καθ’ όλα εντάξει και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος.
Για την εκπλήρωση του κριτηρίου για την ασφάλεια, τις πρώτες βοήθειες, τις υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις όσον αφορά την παραλία, η οποία έχει χαρακτηρισθεί από το Λιμεναρχείο ως «πολυσύχναστη», πρέπει να διαθέτει κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου τον ανάλογο αριθμό ναυαγοσωστών και ναυαγοσωστικών εφοδίων, τα οποία να είναι διαθέσιμα και σε εμφανή θέση για τους λουόμενους.
Σε ακτή, που έχει χαρακτηρισθεί ως μη πολυσύχναστη, είναι απαραίτητο η ύπαρξη κουτιού πρώτων βοηθειών, ναυαγοσωστικών εφοδίων και συνεχής παρουσία υπεύθυνου ατόμου με αρμοδιότητα την ανανέωση των εφοδίων καθώς επίσης και την πρόσκληση σε βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος.
Για την Μαρίνα ισχύουν όσα ισχύουν και για τις ακτές.
500 ευρώ η Σημαία…
Τέλος, για την συμμετοχή μιας ακτής /μαρίνας στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» πέραν από την αποδοχή των παραπάνω κριτηρίων για την βράβευσή της θα πρέπει να εκπληρώνει και την τακτοποίηση της οικονομικής εισφοράς κάθε χρόνο, προκειμένου να μπορεί να απολαμβάνει όλα τα οφέλη που προκύπτουν από την περιβαλλοντική βράβευση. Το κόστος σε μορφή ετήσιας εισφοράς ανέρχεται σε 495 € για κάθε υποψήφια ακτή και μαρίνα, όπως έχει οριστεί από τον Εθνικό Φορέα που διαχειρίζεται το πρόγραμμα. Γι’ αυτό το Δ.Σ. της ΔΑΕΑΝ ενέκρινε την καταβολή της ετήσιας συνδρομής στον διαχειριστή του προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών για το έτος 2023, συνολικού ύψους 5.445€ για τις δέκα ακτές και την Μαρίνα.
Επιτροπή και για τη μαρίνα
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Διαχείρισης της Μαρίνας, που αποτελεί υποχρεωτικό κριτήριο για την συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Η επιτροπή αυτή θα είναι υπεύθυνη για την θεσμοθέτηση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και την διενέργεια τακτικών περιβαλλοντικών ελέγχων στις εγκαταστάσεις της Μαρίνας.
Η διάρκεια της θητείας της Επιτροπής είναι διετής και Θα αποτελείται από τα εξής άτομα: Μαρία Λαζαράκη ως εκπρόσωπος του Δήμου Αγ. Νικολάου, Μαρία Αλετρά ως εκπρόσωπος της Δ.Α.Ε.Α.Ν με αναπληρωματικό μέλος τον Γεώργιο Κωστάκη, Dave Higgins ως μέλος της ομάδας χρηστών με αναπληρωματικό μέλος τον Udo Oesch. Υπεύθυνος διαχείρισης του προγράμματος ορίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΕΑΝ Μιχάλης Γαρεφαλάκης.
– Ξεχωριστά θα εξεταστεί η περίπτωση επανένταξης στο πρόγραμμα των Γαλάζιων Σημαιών της Παραλίας Χιoνα Ελούντας σε περίπτωση που παραχωρηθεί στη ΔΑΕΑΝ και πάλι η διαχείρισή της.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ