Το Σεληνάρι είναι η «κακιά σκάλα» της Κρήτης, επισημαίνει μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Μιχάλη Ατσαλάκη, ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Γιώργος Αγαπάκης, με αφορμή την αυτοψία που έκανε για το ξεκίνημα των εργασιών για την προστασία του δρόμου από τις καταπτώσεις βράχων και φερτών υλικών και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
Είναι αλήθεια πως το συγκεκριμένο τμήμα του ΒΟΑΚ είναι το χειρότερο και πιο επικίνδυνο για την οδική ασφάλεια στην Κρήτη. Δεν υπάρχει σε άλλο σημείο φαράγγι από το οποίο να περνά ο Βόρειος Οδικός Άξονας και μάλιστα κάτω από τον απότομο, τεράστιο βράχο που δεσπόζει στη νότια πλευρά του φαραγγιού. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου- σημείο αναφοράς όχι μόνο για το Μεραμπέλλο, αλλά για ολόκληρη την Κρήτη. Για το λόγο αυτό άλλωστε το σημείο αυτό του δρόμου αποτελούσε πάντα πολυσύχναστο σημείο διέλευσης και βέβαια «πύλη εισόδου» στο Λασίθι.
Μετά το 2000 οι καταπτώσεις είχαν δημιουργήσει πολλά προβλήματα και ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια για να υπάρξει έργο αντιμετώπισης των προβλημάτων και ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας. Μετά από πολλές παλινωδίες και μεγάλη χρονική καθυστέρηση, υπήρξε ένα σημαντικό έργο προστασίας στην περιοχή, με διπλές βραχοπαγίδες για την συγκράτηση βράχων καθώς κι ένα νέο σύστημα με την τοποθέτηση τσιμεντένιων παραπετασμάτων σε ύψος έως τέσσερα μέτρα, προκειμένου να συγκρατούνται πριν το οδόστρωμα, βράχοι, χώμα και φερτά υλικά. Το έργο λειτούργησε και ήταν αποτελεσματικό γιατί είχε ένα επιπλέον πλεονέκτημα: Μπορούσε να μπει πίσω από τα προστατευτικά παραπετάσματα μικρό μηχάνημα καθαρισμού (JCB) και να καθαρίζει το χώρο, αφαιρώντας προσωρινά τα προστατευτικά και επανατοποθετώντας τα μετά τον καθαρισμό.
Συμπληρώσεις και βελτιώσεις
Το σύστημα αυτό προστασίας της οδικής ασφάλειας απέδωσε. Με εξαίρεση ένα τμήμα 130 μ., όπου δεν είχαν προβλεφθεί τσιμεντένια παραπετάσματα κι εκεί σωρεύτηκαν μαζί με τα μπάζα που κατέβαιναν από το βουνό και τα προβλήματα.
«Ο ΟΑΚ είχε ζητήσει εγκαίρως ένα πρόσθετο έργο και κατάφερε να πάρει χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ. Ωστόσο ο εργολάβος δεν μπόρεσε να ξεκινήσει το έργο και τώρα, μετά από δυο χρόνια καθυστέρηση -λόγω των προβλεπόμενων διαδικασιών- βρέθηκε λύση με εργολάβο που ανέλαβε το έργο και θα το εκτελέσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών περίπου. Είναι σημαντικό πως δεν θα διακοπεί η κυκλοφορία σε κανένα ρεύμα κυκλοφορίας, αλλά μειώνεται το οδόστρωμα και έγινε νέα σήμανση. Συνεπώς, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κίνησή τους στο δρόμο.
Είναι μια παρέμβαση 130 μ. μήκους. Θα μπει προστασία, όπως στο υπόλοιπο τμήμα, θα ντυθεί με πλέγμα αγκυρωμένο το βουνό. Ουσιαστικά συμπληρώνουμε και βελτιώνουμε την οδική ασφάλεια που είχε κατασκευαστεί στο παρελθόν, έτσι ώστε να μην έχουμε νέες καταστάσεις. Υπάρχει μέχρι και 500 μ. πλαγιά αλλά θέλουμε να πιάσουμε τα προβλήματα οδικής ασφάλειας, τα οποία είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο για να λυθεί 100% και απολύτως χρειάζεται ένα άλλο είδος κατασκευής. Ένα ανοικτό στέγαστρο», εξηγεί ο κ. Αγαπάκης.
Στο νέο ΒΟΑΚ
Όπως διευκρινίζει ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ ΑΕ, τα προβλήματα αυτά των καταπτώσεων υπήρξαν και η βασική αιτία που επελέγη η λύση νέας χάραξης για τον ΒΟΑΚ και η δημιουργία των διπλών τούνελ που προβλέπονται στο έργο ΣΔΙΤ από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στο μέλλον ο δρόμος θα παραμείνει τοπικής κυκλοφορίας, αλλά το σύστημα οδικής προστασίας που τοποθετείται τώρα θα μπορεί να λειτουργεί σε βάθος χρόνου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ