Με προσήλωση στην ειρήνη και την προστασία της ζωής αμάχων, της ελευθερίας και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξεκίνησαν το πρωί οι εργασίες της πολιτικής επιτροπής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Κολυμπάρι Χανίων. Η ελληνική Βουλή μετά από αίτημα της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρας Μπακογιάννη, διοργανώνει τη διήμερη συνεδρίαση του ΣτΕ, στα Χανιά, στις 26 και 27 Μαΐου.
Στη διήμερη συνεδρίαση, η ατζέντα της πολιτικής επιτροπής είναι ιδιαίτερα βαριά καθώς στα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ άλλων είναι η θέση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μέση Ανατολή, διαδικασία στην οποία ηγείται η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και οι σχέσεις του ΣτΕ με το Αμερικανικό Κογκρέσο.
Περισσότεροι από 70 βουλευτές από 28 χώρες της Ευρώπης και μεταξύ αυτών το σύνολο της ελληνικής και κυπριακής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρευρίσκονται στις εργασίες της συνεδρίασης.
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο μοναδικός οργανισμός σε παγκόσμια κλίμακα που ασχολείται, μόνο, με τα ανθρώπινα δικαιωμάτων, την ειρήνη, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την περιοχή του. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία της πολιτικής επιτροπής, που είναι η ισχυρότερη επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, σήμερα εδώ στα Χανιά, όταν γύρω μας μένονται πόλεμοι, όταν καταπατώνται κατάφορα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν παιδιά δεν προστατεύονται, όταν απειλούνται με ασιτία, με λιμό, με βομβαρδισμούς» τόνισε η κ. Μπακογιάννη. Το βασικό θέμα της συζήτησης που διεξάγεται σήμερα είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας, ενώ αύριο θα συζητηθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή. Η κ. Μπακογιάννη θα παρουσιάσει τη βασική εισήγηση στα μέλη, που, όπως είπε, «στα Χανιά έχουμε μία συμμετοχή που είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουμε ποτέ. Έχουν έρθει όλοι στην Κρήτη, με πάρα πολύ μεγάλη χαρά, έτοιμοι και να συζητήσουν τα ουσιαστικά προβλήματα, αλλά και να γνωρίσουν την Κρήτη».
Τα πράγματα στη Μέση Ανατολή, όπως ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, είναι πάρα πολύ δύσκολα και αυτό το οποίο εισηγείται στα μέλη της επιτροπής είναι «να υπάρξει μία σοβαρή όσο το δυνατό μεγαλύτερη παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην προσπάθεια που κάνουν πολλοί και η χώρα μας και να δούμε τι παραπάνω είναι εφικτό να γίνει σήμερα, έτσι ώστε αυτός ο πόλεμος, οι βομβαρδισμοί και πάνω από όλα η έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθεια να σταματήσει αμέσως». «Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχει στρατό, έχει το ηθικό κύρος» είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε πως «εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε στρατό αλλά μόνο τη δυνατότητα με το ηθικό κύρος που πράγματι είναι εξαιρετικά μεγάλο, να κάνουμε προσπάθεια ώστε να πείσουμε ότι και ένας έξυπνος λαός όπως το Ισραήλ, αντιλαμβάνεται ότι αυτή τη στιγμή, αυτή η πολιτική τελικώς είναι μία πολιτική που κινδυνεύει να δημιουργήσει μία δεύτερη γενιά τρομοκρατών της Χαμάς. Προσωπικά έχω δώσει διαχρονικά μία μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, έχω πλήρη συνείδηση του τι σημαίνει Χαμάς, αλλά υπάρχουν πράγματι, πάντοτε, όρια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν και στη φάση αυτή έχω την αίσθηση ότι τα όρια αυτά ξεπερνιόνται».
Στο μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης που, όπως είπε, «η σημερινή συνεδρίαση στα Χανιά πραγματεύεται δύο πολύ σημαντικά θέματα». «Δυστυχώς δύο πολέμους, της Ουκρανίας και στη Γάζα, όπου εκτός από τον πόλεμο υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Είμαι σίγουρος ότι έχουμε προετοιμαστεί, ώστε αυτή η συνεδρίαση να είναι η καλύτερη και μεγαλύτερη που έχει γίνει το τελευταία πέντε χρόνια. Η θέση της μεγάλης πλειοψηφίας της Βουλής των Ελλήνων είναι η ειρήνη και στις δύο εμπόλεμες περιοχές και σε ό,τι αφορά τη Γάζα, πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την ειρήνευση και κυρίως για την ανθρωπιστική βοήθεια» τόνισε. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως διευκρίνισε ο κ. Κακλαμάνης, δεν ασκεί κυβερνητική πολιτική, «έχει τους δικούς του κανόνες που απορρέουν από τον κανονισμό του και το Σύνταγμα της Ελλάδος. Προσωπικά θα αναλάβω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο κομμάτι που αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΣτΕ Θεόδωρος Ρουσόπουλος υπενθύμισε πως «φέτος εορτάζονται τα 75 χρόνια από τη σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάνω στην οποία στηρίχτηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης όταν χτίστηκε το 1949 μέσα από τις στάχτες ενός πολέμου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον ζητήματα δημοκρατίας κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιώματων». «Η δική μας η προσπάθεια, όπως λέω, δεν είναι μία προσπάθεια που εξαντλείται σε νομοθέτηση. Εμείς εκθέσεις ψηφίζουμε, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε αξία ή να αφαιρέσουμε αξία, από τις χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό είναι που κάνουμε» ανέφερε. Και πρόσθεσε πως «Μεγάλα θέματα που ασχολούμαστε και σήμερα θα συζητήσουμε είναι το θέμα της Ουκρανίας, το θέμα της Γάζας. Είναι σίγουρα ζητήματα που ξεκινούν και καταλήγουν στο δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δικαστήριο του Στρασβούργο εκεί όπου κάθε πολίτης από τις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορεί να προσφύγει αν νιώθει ότι αδικείται στη δική του χώρα».
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης βρίσκεται στη δυσάρεστη δυστυχώς θέση, να πρέπει πολλές φορές να επιτιμά δικά του μέλη, όπως έχει γίνει με το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή παραβιάσεις κανόνων δικαίου. Άρα λοιπόν η επιτροπή αυτή, η οποία είναι μία από τις 9 επιτροπές της κοινοβουλευτικής συνέλευσης στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, συζητάει κυρίως τα πολιτικά θέματα και τα συμπεράσματα θα ανακοινωθούν αύριο» κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.