Στάση εμπορίου προκαλεί η κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και στα Χανιά. Η ολοκλήρωση της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου άφησε άδεια… τα ταμεία των καταστημάτων στην πόλη μας, με τους εμπόρους να είναι απογοητευμένοι καθώς βλέπουν συνεχώς τα χρέη τους να αυξάνονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), το 2016 ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για το λιανεμπόριο σε όλη την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων -πανελλαδικά- μία στις τρεις επιχειρήσεις είχε απώλεια τζίρου -συγκριτικά με το 2015- μεγαλύτερη του 40%, μία στις δέκα 31% με 40% και μία στις πέντε 21% με 30%.
Η μεγαλύτερη πτώση, σύμφωνα με την έρευνα, καταγράφεται στις Σέρρες “αγγίζοντας” το 70%, ενώ χαρακτηριστικό της αρνητικής εικόνας στο λιανεμπόριο είναι ότι άνοδος καταγράφηκε μονάχα στη Νάξο (15%) και στην Ιεράπετρα (5 – 10%).
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Πιο συγκεκριμένα για την Κρήτη, στον Νομό Χανίων η πτώση του τζίρου στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις ήταν μεταξύ 20 – 30% συγκριτικά με πέρυσι, με τους Χανιώτες εμπόρους να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο Κρήτης. Στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο ο τζίρος έπεσε κατά 15%, ενώ όπως αναφέραμε η Ιεράπετρα είχε αύξηση του τζίρου κατά 5 – 10%.
«ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ»
Μιλώντας ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκος Βουρλάκης εμφανίστηκε απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί.
«Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά οι εκπτώσεις ήταν δώρον άδωρον για τους εμπόρους. Ορεξη υπήρχε, καλές προσφορές υπήρχαν, αλλά ο κόσμος δεν έχει χρήματα, για να προχωρήσει σε αγορές» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βουρλάκης διαπιστώνει πως υπάρχει φοβερή απογοήτευση στους εμπόρους των Χανίων. «Δεν ξέρουν πραγματικά τι να κάνουν. Μιλάς μαζί τους και βλέπεις την απελπισία στα μάτια τους. Σε πιάνει η καρδιά σου» εξηγεί ο κ. Βουρλάκης και παραθέτει τα στοιχεία που αποτυπώνουν μία απελπιστική κατάσταση στον κλάδο: «Πάνω απ’ το 60% των εμπόρων στα Χανιά χρωστούν στον Ο.Α.Ε.Ε., δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν βλέπουν “φως” στον ορίζοντα».
Ως προς το τι μπορεί να γίνει, ο κ. Βουρλάκης τονίζει την ανάγκη να βρεθεί λύση για την ασφάλιση των εμπόρων.
«Πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και θα πρέπει να έχουν στοιχειώδη περίθαλψη. Δεν αρκεί η νοσοκομειακή. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να σφραγίζονται τα βιβλιάρια, γιατί οι συνάδελφοί μας πρέπει να πέρνουν και φάρμακα, να κάνουν εξετάσεις».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, το ζήτημα με τις οφειλές είναι σημαντικό καθώς ακόμα και η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν φάνηκε ικανή να δώσει “ανάσα” στους καταστηματάρχες.
Ως προς τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου, εξηγεί ότι «διαπιστώνουμε πως η λύση είναι να ληφθούν μέτρα σε τοπικό επίπεδο, αφού από πλευράς Πολιτείας δεν υπάρχει διάθεση. Αρα οι κατά τόπους Σύλλογοι θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να βοηθήσουν το λιανεμπόριο. Σε αυτή την κατεύθυνση μελετάμε και εμείς κάποια μέτρα και κάποιες προτάσεις».
Η λειτουργία τις Κυριακές
Ανούσιο φαίνεται να είναι και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές με την πλειονότητα των επιχειρηματιών που άνοιξαν στις 17 Ιανουαρίου να διαπιστώνει πως δεν επηρεάστηκε καθόλου ο τζίρος. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν οφελεί και την αγορά εργασίας καθώς σε ποσοστό 78% οι καταστηματάρχες δηλώνουν ότι επωμίζονται προσωπικά τον επιπλέον φόρτο εργασίας. Πρόσθετο βάρος είναι και το λειτουργικό κόστος με τα μαγαζιά πάντως να παραμένουν άδεια καθώς η επισκεψιμότητα, σε οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις πανελλαδικά δεν έχει αυξηθεί καθόλου από το γεγονός ότι παραμένουν ανοικτά τις Κυριακές.
Πηγή: Χανιώτικα Νέα