Τρεις ψυχολόγοι θα προσληφθούν στα ΕΠΑΛ του Νομού Λασιθίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» με στόχο την ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών- μαθητριών και την οργάνωση της δικτύωσης των σχολείων με υποστηρικτικές δομές ψυχοκοινωνικής υγείας της περιοχής.
Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, εφαρμόστηκε πιλοτικά την σχολική χρονιά 2017-18 σε 9 ΕΠΑΛ και από το φέτος επεκτείνεται σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια (398 σχολικές μονάδες) της χώρας με την πρόσληψη 223 ψυχολόγων.
Οι τρεις ψυχολόγοι θα τοποθετηθούν στα ΕΠΑΛ του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας και της Σητείας και αναμένεται να έλθουν άμεσα και να ξεκινήσουν την εφαρμογή του προγράμματος.
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου κ. Βασίλης Αϊβαλιώτης, ο ψυχολόγος του ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου θα δύναται, δεδομένης και της κοντινής απόστασης, να μεταβαίνει και να εξυπηρετεί και τις ανάγκες του ΕΠΑΛ Νεάπολης. Και αντίστοιχα, ο ψυχολόγος από το ΕΠΑΛ Ιεράπετρας θα μπορεί να εξυπηρετεί και το εσπερινό ΕΠΑΛ της πόλης.
Εκτός από την πρόσληψη των ψυχολόγων, οι βασικές δράσεις του προγράμματος αυτού, σύμφωνα και με τον σχετικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, είναι:
– Εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία στους μαθητές της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ στην Γλώσσα και στα Μαθηματικά, με δύο εκπαιδευτικούς ταυτόχρονα στην τάξη και εντός του ωρολογίου προγράμματος, για την ενίσχυση του γλωσσικού και αριθμητικού γραμματισμού.
– Ενεργοποίηση του θεσμού του «Συμβούλου Καθηγητή», για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των μαθητών και βελτίωση του κλίματος στην σχολική κοινότητα.
– Δημιουργία «Σχεδίων Δράσης», χρηματοδοτούμενων «project» που προωθούν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στα σχολεία και προβάλλουν τις επιστήμες, την τεχνολογία και τον πολιτισμό.
– Εξοπλισμός των ΕΠΑ.Λ. με υποδομές τηλεδιάσκεψης ώστε να δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ σχολείων σε κοινές δράσεις.
– Δικτύωση των σχολείων μέσα από κοινές πλατφόρμες επικοινωνίας οι οποίες επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των σχολείων αλλά και με υποστηρικτικές δομές της περιοχής τους.
– Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία και των ψυχολόγων από ειδικά εκπαιδευμένους επιμορφωτές.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ