Μελέτες και έργα χρηματοδοτεί το «Πράσινο Ταμείο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να στηρίξει τους δήμους να υλοποιήσουν έργα και παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την κινητικότητα μέσα στις πόλεις, εστιάζοντας στη διευκόλυνση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.
Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με τίτλο «Αστική Βιώσιμη Κινητικότητα», ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα λάβει 27.074 ευρώ, ο Δήμος Σητείας 18.318 ευρώ και ο Δήμος Ιεράπετρας 27.602 ευρώ. Με την ίδια απόφαση, ο Δήμος Σητείας λαμβάνει επιπλέον από το «Πράσινο Ταμείο», και ειδικότερα από το «Συνεχιζόμενο Πρόγραμμα Απόκτησης Διατηρητέων Κτιρίων», επιπλέον 105.884 ευρώ.
Βελτίωση της κινητικότητας στην πόλη
Στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) θα αποτυπωθεί η παρούσα και μελλοντική κατάσταση, θα γίνει συστηματική ανάλυση, σχεδιασμός και αξιολόγηση μέτρων που η ευρωπαϊκή και διεθνής πρακτική προτείνει ως βέλτιστα για κάθε περίπτωση, θα εξετασθεί η εφαρμογή νέων πολιτικών και νέων μορφών συνεργασίας, η ανάδειξη νέων πηγών χρηματοδότησης και σωστού και ακριβούς προγραμματισμού. Το ΣΒΑΚ αποσκοπεί να συμβάλλει στη βελτίωση της κινητικότητας της πόλης με βάση την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και τελικό στόχο την διασφάλιση της καλύτερης ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Απαραίτητη η κυκλοφοριακή μελέτη
Ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση ήταν, ο Δήμος να διαθέτει εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη, για να είναι δυνατόν να προσαρμοστεί σε αυτήν ό,τι προκύψει από την πρόσθετη μελέτη που θα αφορά τις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της κινητικότητας.
Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας δεν αποτελεί αντικείμενο μιας μελέτης, αλλά βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχεδιασμού, που εξετάζει όλους τους τρόπους κινητικότητας στις πόλεις και στις γύρω περιοχές, με σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών, εστιάζοντας στην περιοχή του αστικού ιστού.
Αυτό μεταφράζεται σε μείωση θορύβου, διασφάλιση πλήρους προσβασιμότητας για όλους τους προορισμούς, μείωση χρόνων πρόσβασης, μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, βελτίωση της εικόνας του αστικού ιστού (ελκυστικότητα), βελτίωση της ασφάλειας και κάθε τι που συνθέτει το παζλ της ποιότητας ζωής σε ένα Δήμο. Ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας θα πρέπει να αναφέρεται σε μια σειρά έργων, τα οποία θα προκύπτουν όχι μόνον από την διασκόπηση των προβλημάτων, αλλά και από την ενεργό συμμετοχή των φορέων του Δήμου και των δημοτών στην όλη διαδικασία.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο
Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου γιατί ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα πρέπει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
α) Να προσχωρήσει στους όρους και συμφωνίες της σύμβασης δεσμευμένου λογαριασμού μεταξύ του Πράσινου Ταμείου, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και των δικαιούχων Δήμων στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2016», Άξονας Προτεραιότητας 4: Αστική Βιώσιμη Κινητικότητα για την Πράξη: «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Δήμου Αγίου Νικολάου».
β) Να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος ή Αντιδήμαρχος να υπογράψει την ως άνω σύμβαση δεσμευμένου λογαριασμού (escrow account)
γ) Να ορισθεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων χειριστής και μεσεγγυούχος του προϊόντος του ως άνω δεσμευμένου λογαριασμού και να χορηγηθεί σε αυτό ανέκκλητη εντολή και εξουσιοδότηση να προβαίνει στις ενέργειες που έχουν συμφωνηθεί στην παραπάνω σύμβαση δεσμευμένου λογαριασμού.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ