Στο τελικό στάδιο εισέρχεται το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο πυλώνας παρουσιάστηκε από την Κομισιόν πρώτη φορά στις 26 Απριλίου 2017, στηρίζεται στις καταστατικές εξαγγελίες (προγραμματικές δηλώσεις) που έκανε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ το 2015 για την εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα και αποτελείται από 20 αρχές και δικαιώματα που έχουν ως στόχο την επίτευξη σύγκλισης για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Στην πιο πρόσφατη ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, ο Γιούνκερ επαλήθευσε τη δέσμευση της Επιτροπής να προχωρήσει στην υλοποίηση του πυλώνα ως αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας βαθύτερης, δικαιότερης και πιο κοινωνικής εσωτερικής αγοράς: «Αν θέλουμε να αποτρέψουμε τον κοινωνικό κατακερματισμό και το κοινωνικό ντάμπινγκ στην Ευρώπη, τότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων το συντομότερο δυνατό και το αργότερο κατά τη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο. Τα εθνικά κοινωνικά συστήματα θα εξακολουθήσουν να είναι διαφορετικά και διακριτά για πολλά χρόνια ακόμη. Όμως, θα πρέπει, τουλάχιστον, να εργαστούμε για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Κοινωνικών Προτύπων στην οποία συμφωνούμε για το τι είναι κοινωνικά δίκαιο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει αν περιφρονεί τους εργαζόμενους.»
Υπάρχει μεγάλη διάσταση!
Με βάση τα δεδομένα αυτά ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ Μανόλης Πεπόνης, επισημαίνει την διάσταση που παρατηρείται ανάμεσα σε όσα προωθούνται στην Ε.Ε. κι όσα ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα.
«Όταν η Ευρώπη συζητά σήμερα και λέει πως στόχος είναι η επίτευξη μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης, εμείς εδώ έχουμε αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων, γυρνώντας 40 χρόνια πίσω. Είναι σαν την περίοδο που βρισκόμασταν στην Τουρκοκρατία και η Ευρώπη έμπαινε δυναμικά στην ανάπτυξη με την ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι πραγματικά λυπηρό και πρέπει αυτό να μας απασχολήσει ουσιαστικά, διότι χωρίς συλλογικές συμβάσεις και κανόνες αρχίζουμε ξανά από την αρχή», σημειώνει το μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ.
Επαγγελματική και προσωπική ζωή
Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του πυλώνα, η Κομισιόν έδωσε ένα κείμενο για διαβούλευση και έγκριση που αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές και δρομολόγησε το πρώτο στάδιο δύο διαβουλεύσεων με κοινωνικούς εταίρους —η μία σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των κανόνων για τις συμβάσεις εργασίας, και η άλλη σχετικά με την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία για όλους.
Η διαβούλευση για αυτά έκλεισε στις 23 Ιουνίου 2017 και από χθες η διαβούλευση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των κανόνων για τις συμβάσεις εργασίας έχει περάσει πλέον στο δεύτερο στάδιο, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και αυτή σχετικά με την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία. Αυτό το δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων βασίζεται στα πορίσματα των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο στάδιο κι έχουν ιδιαίτερη κρισιμότητα, δεδομένου ότι θα οδηγήσουν στα νέα νομοθετήματα που θα διέπουν την εργασία σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Οδηγία για τις συμβάσεις εργασίας
Η Επιτροπή επιθυμεί να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της ισχύουσας οδηγίας περί συμβάσεων εργασίας (η λεγόμενη οδηγία για τη γραπτή δήλωση), επεκτείνοντάς την σε νέες μορφές απασχόλησης, όπως οι κατά παραγγελία εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι βάσει δελτίου και οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες, ώστε να μην μείνει κανείς στο περιθώριο. Οι ισχύοντες κανόνες θα πρέπει επίσης να εκσυγχρονιστούν, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Χάρη στη βελτίωση της πληροφόρησης που παρέχεται κατά την έναρξη μιας σύμβασης εργασίας και τη διασφάλιση της έγκαιρης παροχής αυτής της πληροφόρησης, οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν καλύτερα τα δικαιώματά τους. Επομένως, θα έχουν περισσότερες δυνατότητες για την επιβολή αυτών των δικαιωμάτων. Για τους εργοδότες, η επικαιροποίηση των κανόνων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη νομική σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου και θα συμβάλει ώστε να αποφεύγεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός, θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Να σημειωθεί πως οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να κοινοποιήσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις προτεινόμενες επικαιροποιήσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. για τις συμβάσεις εργασίας έως τις 3 Νοεμβρίου 2017. Η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει νομοθετική πρόταση πριν από το τέλος του έτους.
«Το γεγονός ότι είμαστε κάτω από τα μνημόνια και δεν μπορούμε να συζητάμε με ίσους όρους για τα δεδομένα που έχει ανοίξει συζήτηση στην Ευρώπη είναι ένα σοβαρό θέμα. Προτάσεις θα γίνουν κι από εμάς στο δημόσιο διάλογο. Εκείνο που έχει σημασία είναι να γίνει κατανοητό απ’ όλους πως δεν μπορεί να μην υπάρχουν κανόνες στην εργασία και στην Ελλάδα, όταν η Ευρώπη νομοθετεί την προστασία των Εργαζομένων», σημειώνει ο κ. Πεπόνης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ