Τρεις σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της ύδρευσης, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, εξασφάλισε η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, στο πλαίσιο της πρόσφατης ένταξης 13 έργων στο νέο ΕΣΠΑ από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, με συνολικό προϋπολογισμό 11,3 εκατομ. ευρώ για την Κρήτη.
Σε μια εποχή που η λειψυδρία απειλεί να καταστεί μόνιμο χαρακτηριστικό της ανατολικής Κρήτης, τέτοιου είδους επενδύσεις αποκτούν βαρύνουσα σημασία, όχι μόνο για την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της περιοχής.
Η ένταξη των έργων αυτών στο Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), δεν είναι τυχαία.
Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, πρόκειται για ώριμα έργα που προέκυψαν μέσα από συντονισμένη συνεργασία με τους δήμους και βασίστηκαν στις ανάγκες και τη διαθεσιμότητα μελετών. «Η Περιφέρεια Κρήτης αποδεικνύει στην πράξη ότι όταν υπάρχουν ώριμες μελέτες και σαφής στόχευση, στηρίζει τους δήμους και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τα τρία έργα στο Ν. Λασιθίου
Τα έργα που θα υλοποιηθούν στο Λασίθι είναι:
– Βελτίωση συνθηκών ύδρευσης στην πόλη και στις περιαστικές περιοχές του Δήμου Αγίου Νικολάου (Φάση Ι), με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.
– Βελτίωση ύδρευσης στους οικισμούς Ανάληψη, Πιλαλήματα, Λαγκάδα και Καλό Νερό της Δ.Ε. Ανάληψης Δήμου Σητείας, με προϋπολογισμό 489.400 ευρώ. (Εκτενέστερο ρεπορτάζ στη σελίδα 12)
– Αντικατάσταση αγωγού μεταφοράς από διασταύρωση με δεξαμενή Ανατολής (κόμβος Κ8) έως κόμβο Κ8’ στο Δήμο Ιεράπετρας, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ. (Εκτενέστερο ρεπορτάζ στη σελίδα 9)
Η ουσία των έργων
Η ουσία των παραπάνω έργων δεν εξαντλείται στους αριθμούς. Το Λασίθι είναι μια από τις πιο ξηροθερμικές περιοχές της Κρήτης, με τη λειψυδρία να αποτελεί διαρκή απειλή για την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και για την τοπική οικονομία. Οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στη μείωση των απωλειών από τα παλαιωμένα δίκτυα, στην ενίσχυση της παροχής σε περιοχές με αυξημένη ζήτηση και στη δημιουργία αξιόπιστων υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης νερού.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, μέσα από συνεργασίες και συστηματική δουλειά, δίνει σαφή δείγματα προληπτικής στρατηγικής απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις που γίνονται ολοένα και εντονότερες. Σε αυτήν τη λογική, η χρηματοδότηση τέτοιων έργων από την Περιφέρεια Κρήτης δεν αποτελεί απλώς μια τεχνική ή διοικητική επιτυχία, είναι μια ουσιαστική επένδυση στη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών.
Το μήνυμα που εκπέμπει η ένταξη αυτών των έργων είναι σαφές: «Με σχέδιο, συνέργειες και συνεργασία προχωρούμε σε αναγκαία έργα», όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης. Η πολιτική βούληση, ακόμα και σε περιοχές με σοβαρές προκλήσεις, όπως το Λασίθι, μπορούν να επιτευχθούν βήματα προόδου. Τα έργα ύδρευσης που εξασφαλίστηκαν είναι τα θεμέλια για το αυριανό δίκτυο ζωής, σε έναν τόπο που μαθαίνει να ζει με λιγότερο νερό, αλλά με περισσότερη πρόνοια.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ