Τα επόμενα χρόνια 86 οικισμοί του Λασιθίου θα αποκτήσουν δίκτυα ευρυζωνικά στο πλαίσιο του προγράμματος ευρυζωνικότητας, όπως ανακοίνωσε από το Ηράκλειο ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. «Υπάρχει ένα έργο που σχετίζεται με την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί και αφορά 150 οικισμούς του νομού Ηρακλείου, 86 οικισμούς του νομού Λασιθίου, 78 του νομού Ρεθύμνης και 123 του νομού Χανίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Όπως εξήγησε, «πρόκειται για ένα έργο που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας και εξελίσσεται σε δύο κατηγορίες, επί της ουσίας σε δύο τομείς που είναι σε εξέλιξη. Ο ένας τομέας έχει ήδη δημοπρατηθεί και έχει ήδη συμβασιοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΟΤΕ. Με αυτό το έργο που θα υλοποιηθεί στις περιοχές της Κρήτης θα αλλάξουν τα δεδομένα της ευρυζωνικότητας για τις 86 περιοχές του Λασιθίου. Πρόκειται για οικισμούς που θα ανακοινωθούν με την έναρξη του έργου, αλλά όπως γίνεται κατανοητό, η εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου θα σημαίνει πως το Λασίθι συνολικά θα έχει μια ανάπτυξη στα ευρυζωνικά δίκτυα, η οποία θα είναι πάρα πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να μπορεί να καλύψει την τουριστική κίνηση που διαθέτει, αλλά και τις ανάγκες των ντόπιων σε πολύ υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, στον τομέα του γρήγορου διαδικτύου και όχι μόνο.
Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να έχουν όλοι ευρυζωνικότητα και όχι μόνο τα κέντρα των πόλεων της Κρήτης, αλλά και οι περιοχές που βρίσκονται μακριά, στην ύπαιθρο στην παραλιακή ζώνη και σε κάθε σημείο που έχει ενδιαφέρον ακόμα και απομακρυσμένο», δήλωσε ο υπουργός.
Δεν θα χαλούν οι εργολάβοι όποτε θέλουν
Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που παρουσίασε ο υπουργός είναι το πρόγραμμα «Διέλευσις», το οποίο αναμένεται να λύσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι με τις τομές στους δρόμους από διάφορες εργολαβίες εταιρειών, που εγκαθιστούν οπτικές ίνες και νέες τεχνολογίες.
«Ήμουν δήμαρχος και ξέρω τι μαχαιριά στην καρδιά είναι να πάνε να σου σκάβουν δρόμους. Αυτό λοιπόν πρέπει να γίνει συντονισμένα και να γίνει οργανωμένα. Για το λόγο αυτό ήδη το καλοκαίρι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δημιούργησε μία πλατφόρμα, το dieleusis.gr», είπε ο υπουργός. Εξηγώντας περαιτέρω ανέφερε πως αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα να σκάβει μία εταιρεία, να καλύπτει την λακκούβα, να δημιουργείται ένας δρόμος ανισόπεδος και στη συνέχεια, αφού ασφαλτοστρώνονται οι δρόμοι, να έρχεται άλλη εταιρεία και να ανοίγει νέες τομές και να σκάβει, θα τελειώσει με αυτό τον τρόπο. Όπως εξήγησε για να γίνει όλο αυτό το σκάψιμο στους δρόμους δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα, στην οποία πλέον οι πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών είναι υποχρεωμένοι να ανεβάζουν τα σχέδιά τους. Μόνο εκεί θα ανεβάζουν τα σχέδια τους και από κει θα παίρνουν την άδεια για να μπορούν να σκάψουν. «Θα είναι υποχρεωμένοι να ανεβάζουν τα σχέδια τους. Αλλιώς δεν θα παίρνουν άδεια», εξήγησε και τόνισε πως αυτό θα λειτουργήσει για να υπάρχει αποτέλεσμα.
«Χρειαζόμαστε συνεργασία και συνεννόηση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την ευρυζωνικότητα στις περιοχές μας. Ειδικά τώρα που τρέχουνε και αρκετά έργα, έχει ενδιαφέρον να δούμε και μπορούμε να βοηθήσουμε την αυτοδιοίκηση. Το κάνουμε ήδη με την περιφέρεια», υπογράμμισε ο υπουργός.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ