Περπάτησα «απ’ άκρη σ’ άκρη» την παραλία Καραβοστάσι του Καλού Χωριού. Ξεκίνησα από το τέλος του λεγόμενου «τούρκικου» μονοπατιού που κάποτε ένωνε τον Άγιο Νικόλαο με το Καλό Χωριό. Μελέτησα ξανά τα κρυμμένα οχυρωματικά της Κατοχής και το σημείο της κομμένης γης από το οποίο οι Καλοχωριανοί έβγαζαν τις βάρκες τους στην ξηρά, μία γλύστρα.
Συνέχισα κατά μήκος της παραλίας παρατηρώντας τα πολλά αλμυρίκια που υποφέρουν, καθώς, χρόνια τώρα, η φουρτουνιασμένη θάλασσα συνεχώς «τρώει» την ακτή. Σαν αποτέλεσμα, στην δυτική πλευρά της παραλίας Καραβοστάσι «τρομάζουν» οι εικόνες που βλέπουμε! Πολλά αλμυρίκια βρίσκονται μέσα στη θάλασσα, με γυμνές τις ρίζες τους. Στην άλλη διάσημη παραλία του χωριού, το Βούλισμα, πολλά από τα αλμυρίκια που βλέπαμε στην ανατολική επίσης πλευρά δεν υπάρχουν πια. Τα έχει πάρει η θάλασσα.
Θα πρέπει να μελετηθούν και οι 3 παραλίες του Καλού Χωριού, για να δούμε αν μπορούμε -θεωρώ ότι μπορούμε!- να βοηθήσουμε αυτά τα οποία ζουν ακόμα και είναι σε δύσκολη κατάσταση. Επίσης, αν είναι δυνατόν, να φυτευτούν μερικά ακόμα, όπως έγινε προ ετών στη δυτική πλευρά της παραλίας Καραβοστάσι, όπου όσα αλμυρίκια φυτεύτηκαν πάνε όλα «μια χαρά».
Η βόλτα μου ολοκληρώθηκε στη μικρή Χερσόνησο, μεταξύ των παραλίων Καραβοστάσι και Άγιος Παντελεήμονας, γνωστή ως Πρινιάτικος Πύργος. Εδώ υπάρχει ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει στοιχεία από διάφορες περιόδους, όπως μινωικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά κατάλοιπα, καθώς και βυζαντινά ευρήματα. Η στρατηγική του θέση, κοντά στην εύφορη κοιλάδα με άφθονο νερό, τον καθιστούσε ιδανικό σημείο για εμπορικές δραστηριότητες και αγκυροβόλιο. Δυστυχώς ό,τι βλέπουμε σήμερα είναι μία παρατημένη έκταση, με λίγα τα εμφανή κτίσματα και με πάρα πολλά διάσπαρτα όστρακα (κεραμικά).
Κάποτε θα πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη ανασκαφή… μια ανασκαφή που θα αφορά όλη την παραλιακή ζώνη του Καλού Χωριού. Να αναδειχτεί ό,τι υπάρχει και, υπό όρους και προϋποθέσεις, να επιτραπεί κάποια ήπια εκμετάλλευση από τους ιδιοκτήτες γης.
ΥΓ: Την επόμενη ημέρα της επίσκεψής μας στο Καραβοστάσι ξεκίνησε παρέμβαση ευπρεπισμού των αλμυρικιών της παραλίας Καραβοστάσι. Γίνονται κλαδέματα και στήριξη αυτών που κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τα κύματα.
ΛΕΩΝ.Κ.