Ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το σύνολο των συνιδιοκτησιών του ακινήτου που είναι γνωστό ως οικία Φαφούτη. Βρίσκεται στη γωνία των οδών Αρμοστού Πρίγκηπος Γεωργίου και καπετάν Εμμ. Φαφούτη, δίπλα στον ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης.
Η ΑΝΑΤΟΛΗ συζήτησε για το θέμα με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Μανόλη Μενεγάκη, τον οποίο ρωτήσαμε πού βρίσκεται όλο αυτό το θέμα, δεδομένου ότι κατά καιρούς ο Δήμος έχει εκφράσει διάφορες απόψεις, λαμβάνοντας και αντίστοιχες αποφάσεις.
Όπως μας διευκρίνισε, η παρούσα δημοτική αρχή δεν σκοπεύει να το κατεδαφίσει, αντιθέτως θα επιδιώξει την απόκτηση ολόκληρου του ακινήτου, τη διατήρηση και αξιοποίησή του για να στεγάσει λειτουργίες, οι οποίες θα αποφασιστούν.
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τη βούληση του Δήμου να κατεδαφίσει το υφιστάμενο κτίριο και να αποδώσει την επιφάνεια που θα προέκυπτε σε κοινή χρήση, διαμορφώνοντας μικρή «πλατεία», στην οποία θα έδινε το όνομα του δωρητή. Ήταν εξάλλου και επιθυμία του ιδίου του διαθέτη καπετάν Νικ. Φαφούτη μια τέτοια διευθέτηση του ακινήτου.
Στις 9 Μαρτίου 2021, ο τότε Δήμαρχος Αντ. Ζερβός είχε αποστείλει στο Δ.Σ. του Ιδρύματος Νικολάου Εμμ. Φαφούτη, επιστολή, με την οποία γνωστοποιούσε την πρόθεση του Δήμου να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση – αγορά του ακινήτου αυτού. Επειδή, όμως η απαλλοτρίωση ακινήτων απαιτούσε και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που η δημοτική αρχή ήθελε να αποφύγει, προσανατολιζόταν στην αγορά του, για δημιουργία κοινοχρήστου χώρου, εφ’ όσον υπήρχε σύμφωνη γνώμη του Ιδρύματος και γι’ αυτό και είχε ζητήσει από το Δ.Σ. να του γνωρίσει τη γνώμη του για την απ’ ευθείας αγορά του ακινήτου. Θετικές ήταν οι απαντήσεις από το Δ.Σ. του Ιδρύματος Φαφούτη που κατέχει τα 7/24 της οικίας, αλλά και του συνόλου των άλλων κληρονόμων.
Ο τρόπος αξιοποίησης του ακινήτου -δηλαδή αν θα κατεδαφιζόταν ή θα διετηρείτο ως κτίριο- είχε αποτελέσει ζήτημα σύγκρουσης μεταξύ της πρώην δημοτικής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι τέσσερα μέλη του Τ.Σ. Αγίου Νικολάου είχαν ρητά διαφωνήσει, τότε, με την κατεδάφιση.
Η επιχειρηματολογία της τότε δημοτικής αρχής συσχετίστηκε με την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων κοινόχρηστων χώρων, όπως απαιτείτο και από το πρόγραμμα ΒΑΑ, ενώ συμπληρωματικά, ο τότε δήμαρχος είχε εξηγήσει ότι πρέπει στον ανοιχτό χώρο που θα δημιουργείτο, να τοποθετηθεί ένας υπόγειος υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ, για να φύγουν οι εναέριοι υποσταθμοί που υπάρχουν στη συνοικία Αράπικα. Ο κ. Ζερβός μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι ως κτίριο η «οικία Φαφούτη» δεν παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Ως τεκμήριο της άποψής του επικαλέστηκε την μη κήρυξή του ως διατηρητέου από το κλιμάκιο του αρμόδιου υπουργείου, όπως αντιθέτως έπραξε χαρακτηρίζοντας ως διατηρητέα δύο κτήρια (Τζώρτζη και Θεοδοσάκη) απέναντι ακριβώς από την οικία Φαφούτη.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ν.Ε. Φαφούτη, πρώην δήμαρχος Γεώργιος Μενεγάκης, είχε δηλώσει στην ΑΝΑΤΟΛΗ πριν 5 χρόνια: «Ο καπετάνιος, ο διαθέτης του ακινήτου, εν ζωή όντας, είχε την επιθυμία να κατεδαφιστεί το σπίτι αυτό και γίνει πλατεία, στην οποία να δοθεί το όνομα του πατέρα του Καπετάν Εμμανουήλ Φαφούτη. Μάλιστα είχε προσπαθήσει να πείσει τους συγκληρονόμους του, πέντε αδελφούς του, να το δεχθούν. Εν ζωή δεν το είχαν αποδεχθεί και έτσι το ίδρυμα έχει στην κυριότητά του ένα μόνο τμήμα του κτηρίου, για το οποίο, βεβαίως συμφωνεί να αποκτηθεί από το Δήμο προκειμένου να μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο, αφού αυτή ακριβώς, είναι και η βούληση του διαθέτου».
Πάντως ο Δήμαρχος Μαν. Μενεγάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι αντιτίθεται με την προοπτική της κατεδάφισής του: «Προσωπικά θα επιθυμούσα να διατηρηθεί το κτίριο. Το ίδρυμα δεν έχει αντίρρηση να αλλάξει η ρήτρα της διαθήκης περί δημιουργίας πλατείας με το όνομα Φαφούτη και να αξιοποιηθεί για ένα άλλο σκοπό. Μάλιστα, αφού κατέχει ένα τμήμα του μόνο, δεν θα έχει αντίρρηση να πωληθεί στο Δήμο. Αντίστοιχα πιστεύω ότι κι οι άλλοι κληρονόμοι συνιδιοκτήτες, θα επιθυμούν επίσης να πωλήσουν στο Δήμο τα μερίδιά τους. Θα μπορούσε να γίνει ένα μουσείο ή να στεγάσει μια κοινωφελούς σκοπού δομή. Ως δημοτική αρχή σκοπεύουμε να επιδιώξουμε να αγοράσουμε τα υπόλοιπα μερίδια τα οποία βρίσκονται στην κυριότητα των κληρονόμων Φαφούτη. Ως δήμαρχος, προσωπικά, δεν μου αρέσει ως ιδέα να κατεδαφιστεί το κτίριο αυτό».
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ