Χωρίς σοβαρές ζημιές αλλά με έντονη την αίσθηση του μεγάλου σεισμού σε όλο το Λασίθι, ξύπνησαν σήμερα οι κάτοικοι του νομού.
Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,2 της κλίμακας ρίχτερ και όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ουσιαστικά ήταν ο κύριος σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 60 χιλιομέτρων, 50 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά του Αγίου Νικολάου, στη θαλάσσια περιοχή, ανοικτά του κόλπου του Μεραμπέλλου. Πρόκειται για σεισμό που εστιάζεται στην ευρω-αφρικανική πλάκα και με ακολουθία μικρότερων σεισμικών δονήσεων που δεν έχουν ξεπεράσει τα 4 ρίχτερ. “Το θετικό είναι ότι ο σεισμός είχε μεγάλο εστιακό βάθος, είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας και πρόσθεσε ότι η δόνηση είναι σε τάφρο και όχι στο ελληνικό τόξο, και ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές στην Κρήτη
Σε ότι αφορά τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες ζημιές, ενώ υπάρχει διαρκής επικοινωνία για τυχόν ζημιές ή προβλήματα, όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, με τους δήμους και εμπλεκόμενους φορείς για την πολιτική προστασία. Σύμφωνα με πληροφορίες μας έπεσαν κάποιες πέτρες στο δρόμο στην περιοχή του Μαρδατίου και από παλιά σπίτια στην περιοχή των Λακωνίων.
Σε επιφυλακή
Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Κρήτης και η 3η ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι ΕΜΑΚ της επικράτειας, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, έπειτα από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε σήμερα στον θαλάσσιο χώρο 56 χλμ. βόρεια της Νεάπολης.
Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, άμεσα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ενώ μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις προκειμένου να επέμβει. Παράλληλα πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της σεισμικής δόνησης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ