Σε υπηρεσιακό συντονιστικό επίπεδο εμπλεκόμενοι φορείς και Υπηρεσίες, δήμοι και περιφέρεια, έχουν βρει ένα καλό βηματισμό για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Αυτή αναμένεται ακόμη πιο δύσκολη ως προς την αντιμετώπιση πυρκαγιών, γιατί η χαμηλή βλάστηση έχει «θεριέψει» με τις όψιμες βροχοπτώσεις και συνιστά αυξημένο παράγοντα εκδήλωσης πυρκαγιών. Αυτό καθιστά τον καθαρισμό οικοπέδων- ιδιωτικών, δημοτικών και δημοσίων μια πρόκληση για φέτος. Εντούτοις, όπως ανέφερε, παρατηρείται σχετική «χαλάρωση» από πλευράς των πολιτών στον καθαρισμό τους…
Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Τσαπάκος δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Κρήτης έχει εργαστεί για να προετοιμάσει και επικαιροποιήσει σχέδια και να συντονιστεί με τους υπόλοιπους φορείς του νησιού.
«Έγινε στον Άγιο Νικόλαο μια ουσιαστική συζήτηση, εξετάζοντας τις ελλείψεις όπου υπάρχουν, συντονιστήκαμε και συμφωνήσαμε να δώσουμε για μια ακόμη φορά τη μάχη, όλοι μαζί και αυτή την αντιπυρική περίοδο -που ουσιαστικά δε σταμάτησε ποτέ – αφού είχαμε σημαντικές πυρκαγιές όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ακόμη και το χειμώνα στο νησί. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε πρωτίστως τους πολίτες του νησιού, αφού για μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών είναι προτεραιότητα, μαζί και των χιλιάδων επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί συντονισμένα για να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι», είπε.
«Πέρυσι βιώσαμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο- τη δυσκολότερη των τελευταίων 42 ετών σύμφωνα με τους επιστήμονες- παρ’ όλα αυτά πήγαμε πολύ καλά. Ευελπιστώ ότι φέτος θα πάμε ακόμη καλύτερα», τόνισε ο κ. Τσαπάκος.
Συνεχής προσπάθεια
Επισημάναμε στον Αντιπεριφερειάρχη ότι η αίσθηση που αποκομίσαμε από τη συζήτηση που έγινε χθες, είναι ότι η μάχη που καλούνται Περιφέρεια, Δήμοι και συνεργαζόμενοι φορείς στις δράσεις για την Πολιτική Προστασία, να διεξάγουν είναι προς δύο μέτωπα: Η μία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν η απέραντη γραφειοκρατία, η υποστελέχωση εμπλεκόμενων Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, οι επιπλέον αρμοδιότητες χωρίς αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και από την άλλη αυτά καθ’ αυτά τα περιστατικά πυρκαγιών, πλημμυρών σεισμών, διασώσεων κλπ.
Ο κ. Τσαπάκος απάντησε: «Αυτό είναι πραγματικότητα… Πολλές φορές στην Αυτοδιοίκηση εκχωρούνται αρμοδιότητες χωρίς τους απαιτούμενους πόρους κατ’ αρχήν -το επεσήμανα και στη σύσκεψη. Από ‘κει και πέρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις αρμοδιότητες, που πραγματικά είναι αυξημένες. Το δόγμα στην Πολιτική Προστασία έχει αλλάξει. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα και αυτό το αναγνωρίζουμε. Από ‘κει και πέρα όμως θα πρέπει να οριοθετηθούν αρκετά πράγματα για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Πολλές φορές στην Περιφέρεια Κρήτης κινούμαστε στα όρια των αρμοδιοτήτων μας με στόχο πάντα να δώσουμε λύσεις στα ζητήματα που εξελίσσονται, γιατί το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας είναι πολύ δυναμικό. Η Πολιτική Προστασία δε σταματά να δουλεύει όλο το 24ωρο, επί 365 ημέρες το χρόνο και δεν αφορούν μόνο φωτιές… Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει εκεί να ενισχυθεί και όπου έχουμε επισημάνει να αλλάξει όπως έχουμε κατ’ επανάληψη στο αρμόδιο υπουργείο.»
Ενίσχυση
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό και τους οικονομικούς πόρους προς την Πολιτική Προστασία, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε σχετικά: «Αυξημένοι πόροι ήλθαν φέτος στους δήμους για την αντιπυρική περίοδο, όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο… Εδώ πρέπει να έλθουν περισσότερα χρήματα. Επίσης πρέπει να σταλούν χρήματα στην Περιφέρεια για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση με επιτυχία».
Η Περιφέρεια δεν κάνει έργα Πολιτικής Προστασίας. Έργα κάνουν οι δήμοι… Από ‘κει και πέρα κάνουμε συμβάσεις με ιδιώτες για τη μίσθωση μηχανημάτων σε όλο το νησί. Για φέτος το νησί θωρακίστηκε με τη συγκρότηση και δεύτερης ΕΜΟΔΕ που ιδρύθηκε και λειτουργεί στη δυτική Κρήτη. Αναμένουμε τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα που και πέρυσι ήλθαν στη νησί. Όποτε χρειάστηκε, η Κρήτη ενισχύθηκε και με έξτρα εναέρια μέσα. Στην Κρήτη περιμένουμε τρία ελικόπτερα που θα εδρεύουν δύο στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά. Η Π.Υ. έχει ενισχυθεί και με εποχικό και μόνιμο προσωπικό, άρα φέτος εκεί πάμε καλύτερα από πέρυσι.»
Οι κίνδυνοι στα φαράγγια
Πολλή συζήτηση έγινε σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και τις διασώσεις κάθε τουριστική περίοδο. Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, με προεδρικό διάταγμα, παραχωρείται στην Περιφέρεια η διαχείριση των φαραγγιών, χωρίς όμως αυτή η αρμοδιότητα να συνοδεύεται από τα μέσα που θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί στη νέα αυτή ευθύνη και υποχρέωση, τόνισε ο αντιπεριφεριεάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης.
Υπάρχει έντονος προβληματισμός, δεδομένου ότι τα φαράγγια στο Λασίθι είναι πολλά, σημαντικά και συνιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών κάθε τουριστική περίοδο. Με αποτέλεσμα να είναι αρκετά και τα περιστατικά που απαιτείται κινητοποίηση για απεγκλωβισμό και διάσωση περιπατητών που εισχωρούν σε αυτά, χωρίς τη γνώση, την εμπειρία, τον εξοπλισμό ακόμη και τη φυσική κατάσταση και επιχειρούν να τα διασχίσουν με αντίξοες συνθήκες (θερμοκρασίας, υγρασίας κλπ.). Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, η Π.Ε. Λασιθίου έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος.
«Η Κρήτη μας είναι πανέμορφη έχει πολλές φυσικές ομορφιές και όμορφες διαδρομές. Κάνω, όμως, έκκληση προς τους πολίτες, όποιος αποφασίζει να κάνει αυτές τις διαδρομές σε βουνά, φαράγγια και να περπατήσει στον ορεινό όγκο του νησιού γενικότερα, να κινείται με σεβασμό, γνώση και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Για να μην έχουμε αυτά που αντιμετωπίζουμε με τις επιχειρήσεις διάσωσης, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές και διασωστών και κινητοποιώντας έναν ολόκληρο μηχανισμό, ο οποίος να λείπει από άλλα συμβάντα που εκδηλώνονται στο νησί», δήλωσε για το ίδιο θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.
Τέλος, ο κ. Τσαπάκος επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει υποβάλει πρόταση στο πρόγραμμα «Interreg Ελλάδα- Κύπρος» για την προμήθεια εξοπλισμό εθελοντικών ομάδων, εκπαίδευση εθελοντών και ομάδων πολιτών καθώς και την αγορά μηχανημάτων, με προϋπολογισμό 800 χιλιάδες ευρώ, με αυξητική τάση της χρηματοδότησης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ