Η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Αγίου Νικολάου για το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2025 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαΐου στις 20:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Γ΄ όροφος) κινηματοθεάτρου REX.
Ακολουθούν τα θέματα που κατατέθηκαν εγγράφως από τους Δημοτικούς Συμβούλους :
- Πορεία λειτουργίας των Επιτροπών του Δήμου
Συμπληρώνεται πλέον περισσότερο από ένας χρόνος από τον ορισμό των Επιτροπών του Δήμου. Ωστόσο, σε πλήθος περιπτώσεων προκύπτει το ερώτημα εάν οι Επιτροπές αυτές έχουν ενημερωθεί και εάν έχουν λάβει σχετικές αποφάσεις. Συχνά η απάντηση περιορίζεται στο ότι έχουν απλώς γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με τον Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), όπως ισχύει, τον Ν. 4555/2018 (Κλεισθένης) και τον Ν. 3463/2006 (Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας – άρθρα (73-75), οι επιτροπές συγκροτούνται, λειτουργούν και γνωμοδοτούν ή εισηγούνται σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε :
- Πόσες φορές συνεδρίασαν οι Επιτροπές από τη σύστασή τους έως σήμερα;
- Ποιες αποφάσεις ή γνωμοδοτήσεις έχουν ληφθεί και πώς αξιοποιήθηκαν;
- Πόσες εισηγήσεις των Επιτροπών έχουν εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο;
- Ποια είναι η διαδικασία έκδοσης και τήρησης των αποφάσεων των Επιτροπών;
Υπογράφονται απλώς από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ή απαιτείται η πρωτοκόλλησή τους στο Δήμο, όπως προβλέπει ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας (Ν. 2690/1999, άρθρα 7 και επόμενα)
(Χάρης Αλεξάκης επικεφαλής της μειοψηφίας 2ης παράταξης σε εκλογική δύναμη)
- Σχεδιασμός και εφαρμογή Κανονισμών για τη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης
Η Δημοτική Αρχή, από την έναρξη της θητείας της, έχει επανειλημμένως δεσμευτεί για τη θεσμοθέτηση κανονιστικών αποφάσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την εικόνα της πόλης.
Ωστόσο, 16 μήνες μετά, κανένας ουσιαστικός κανονισμός δεν έχει προχωρήσει.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με το άρθρο 79 του Ν. 3463/2006 (Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας), το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να λαμβάνει κανονιστικές αποφάσεις που ρυθμίζουν θέματα όπως η χρήση κοινόχρηστων χώρων, η λειτουργία μουσικών οργάνων, οι άδειες τομών κ.λπ., παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:
- Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με την εκπόνηση των κανονισμών αυτών;
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και εισαγωγής τους προς συζήτηση και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία;
(Καρνιαδάκη Δέσποινα Δημοτικός Σύμβουλος μειοψηφίας)
3.Διαχείριση κυκλοφορίας και πεζοδρόμησης παραλιακού δρόμου ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου
Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Μαΐου, η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και σημαντικά κυκλοφοριακά ζητήματα συνεχίζουν να απασχολούν την πόλη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με τον Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), τον Ν. 3463/2006 (άρθρο 79) και το Π.Δ. 79/2004 (Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις), η επιβολή μέτρων όπως η πεζοδρόμηση ή άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις απαιτεί την τήρηση συγκεκριμένης διαδικασίας και την έγκριση από τα αρμόδια όργανα, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:
- Ποιες ενέργειες έχουν προγραμματιστεί για την κυκλοφοριακή διαχείριση της φετινής τουριστικής σεζόν;
- Έχει ληφθεί απόφαση για επαναφορά της πεζοδρόμησης στο Κέντρο του Αγίου Νικολάου;
- Ποια είναι η πρόβλεψη για την κυκλοφορία στον παραλιακό δρόμο;
- Έχει εξεταστεί και εγκριθεί το σχετικό θέμα από τα αρμόδια όργανα;
(Χανιωτάκη Άννα Δημ. Σύμβουλος μειοψηφίας)
- Να μην επιτρέψουμε την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και την κατάργηση της δημόσιας «αυλής» μας.
Ο περσινός νόμος της Νέας Δημοκρατίας για τις παραλίες, ολοκλήρωσε την πλήρη εμπορευματοποίησή τους, που είχε ξεκινήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ κατήργησε για πρώτη φορά, το ιστορικό όριο του ελάχιστου πλάτους παραλίας 30 μέτρων, με αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών παραλιών, ενός πολύτιμου περιβαλλοντικού και κοινωνικού αγαθού, που θα καταληφθεί από το τουριστικό κεφάλαιο. Το καθεστώς της «αχόρταγης» αγοράς καταπίνει το δικαίωμά μας στον δημόσιο χώρο, που ανήκει σε όλους.
Δεν μας επιτρέπει να «απλώσουμε την πετσέτα μας», χωρίς να πληρώσουμε πανάκριβα για ομπρέλα και ξαπλώστρα στο όνομα του “τουριστικού θαύματος” και ανάπτυξης.
Παράλληλα, είναι αδύνατη η πρόσβαση των δημοτών σε παραλίες που κατέχουν μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι και περικλείεται στις “εγκαταστάσεις” τους.
Με το νόμο αυτόν, μικρές παραλίες θα μπορούν να παραχωρούνται σε κοντινές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες (για να μην έχουμε καμία αμφιβολία για το ποια συμφέροντα υπαγόρευσαν το νόμο) ενώ αφαιρείται η αρμοδιότητα των Δήμων να αποφασίζουν τον τρόπο και την έκταση αξιοποίησης των παραλιών, για εγκατάσταση καντίνας ή προβολής των παραλιακών καταστημάτων με ξαπλώστρες και ομπρέλες, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ιδιαίτερες ανάγκες, ενώ φορτώνει στους Δήμους το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης.
Με άλλα λόγια, ο λαός γίνεται πελάτης στις παραλίες – εμπόρευμα, για να κερδίζουν οι λίγοι. Ο δημόσιος χώρος, όπως και οι παραλίες, ανήκει σε όλους και έχουν όλοι δικαίωμα στην ασφαλή κολύμβηση, άσκηση και αναψυχή, χωρίς να πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια ή ξαπλώστρες, με ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση στις παραλίες, με υψηλού επιπέδου υποδομές και ασφάλεια κολύμβησης.
Βάση των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Δήμαρχος τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε:
- Να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των δημοτών σε όλες τις παραλίες, ανεξαρτήτως που βρίσκονται, επεκτείνοντας και το Sea-Track σε όλους τους χώρους κολύμβησης.
- Να διασφαλίζεται ο άμεσος έλεγχος καταπατήσεων αιγιαλών και τήρησης του ποσοστού κάλυψης.
- Να εξοπλίσει όλες τις παραλίες με ήπιας κατασκευής ντουζιέρες, αποδυτήρια, ομπρέλες ή σκίαστρα, ναυαγοσώστες και εξοπλισμό για συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα.
- Να παρέχεται δωρεάν πρόσβαση σε ξαπλώστρες-ομπρέλες στους δημότες και εργαζόμενους, ή με πολύ χαμηλό αντίτιμο.
- Να διεκδικήσει την κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, του συνόλου της δαπάνης για τους ναυαγοσώστες και το κόστος των υποδομών και του εξοπλισμού των παραλιών.
6.Να τοποθετήσει ειδική σήμανση σε όλες τις παραλίες ότι η πρόσβαση είναι ελεύθερη για τους δημότες.
(Γεώργιος Φιλιππάκης Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας )