Η εξάπλωση των ξενόφερτων ψαριών στα ελληνικά νερά μπορεί να περιοριστεί μόνο αν οι Έλληνες τα βάλουν στο τραπέζι τους στη θέση ντόπιων ειδών. Αυτό επιβεβαιώθηκε ξανά στα πλαίσια του προγράμματος 4Alien που υλοποίησαν το WWF Ελλάς, με συντονιστή το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
* Ανάμεσα στα ξενικά είδη του Αιγαίου που μελετήθηκαν ήταν και δυο που μπορούμε να βρούμε στα ψαράδικα του Αγίου Νικολάου. Το ένα είναι ο γερμανός (Siganusluridus) και το άλλο το λεοντόψαρο (Pterois miles). Ένα ακόμα είδος είναι ο σαρδελόγαυρος (Etrumeusgolanii)«που ψαρεύεται στα νότια της Κρήτης και θα τον βρούμε σε ψαράδικα της Ιεράπετρας» μας λέγει ο Οδυσσέας.
* Όπως προέκυψε από τη μελέτη τους και τα τρία είναι νόστιμα και υγιεινά. Τρώγοντάς τα βοηθάμε να αυξηθεί το εισόδημα των ψαράδων και να μειωθεί η αλιευτική πίεση στα αυτόχθονα ψάρια.
* Προσωπικά έχω δοκιμάσει αρκετές φορές το λεοντόψαρο και είναι εξαιρετικά νόστιμο. Είναι πολύ καλύτερο από κάποια ψάρια που πουλιούνται σαν «πρώτα»!
* Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το WWF Ελλάς: «Το λεοντόψαρο και ο γερμανός έχουν υψηλή διατροφική αξία. Αποτελούν αποδεδειγμένα πλέον πλούσια πηγή πρωτεΐνης άριστης ποιότητας (20%), η οποία είναι εφάμιλλη του κρέατος, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και υψηλά ποσοστά ωμέγα-3 λιπαρών, γνωστών για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος».
* Συνολικά, περισσότερα από 1.000 ξενικά είδη εκτιμάται ότι έχουν εισβάλλει μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο, τα περισσότερα από τη Διώρυγα του Σουέζ.
ΛΕΩΝ.Κ.