Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μελισσοκομίας στις 20 Μαΐου , οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κριτσάς και οι μαθητές/τριές τους, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία μάθησης και επαφής με τη φύση και την παράδοση, μέσα από μια παιδαγωγικά σχεδιασμένη επίσκεψη στο χωριό Πρίνα, το οποίο συνδέεται άμεσα με την παραγωγή μελιού.
Η επίσκεψη αυτή, δεν θεωρήθηκε απλά ως μια εκπαιδευτική μετακίνηση μαθητών, αντιθέτως αποτέλεσε μια ουσιαστική ευκαιρία βιωματικής μάθησης, κοινωνικής αλληλεπίδρασης και πολιτισμικής αφύπνισης. Το Δημοτικό Σχολείο Πρίνας, το οποίο δυστυχώς δε λειτουργεί πλέον, «ζωντάνεψε» και πάλι – γέμισε παιδικά γέλια, φωνές, παιχνίδια και ενθουσιασμό.
Με ιδιαίτερη θέρμη, μας υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του χωριού, κ. Μανώλης Καπαράκης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, κα Δόξα Γιανναδάκη, καθώς και ο μελισσοκόμος κ. Στέλιος Καπαράκης, ο οποίος ανέλαβε να μυήσει τους μαθητές στον θαυμαστό και πολύτιμο κόσμο των μελισσών.
Ο κ. Στέλιος Καπαράκης, με απλό και κατανοητό λόγο αλλά και με επιστημονική ακρίβεια, παρουσίασε στους μαθητές τον ρόλο των μελισσών στο οικοσύστημα, τη σημασία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την παραγωγή τροφίμων. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον εξοπλισμό του μελισσοκόμου, να παρατηρήσουν, να ρωτήσουν και να μάθουν – όχι θεωρητικά, αλλά εμπειρικά. Η δράση έκλεισε γλυκά, με ένα μελομακάρονο-έκπληξη, που προσφέρθηκε στους μαθητές, τιμώντας το μέλι και τα προϊόντα του.
Ακολούθησε ξενάγηση στα γραφικά σοκάκια της Πρίνας και επίσκεψη στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Αγίου Νικολάου.
Οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στις κυρίες Ειρήνη Κλεισαρχάκη, Γαρυφαλλιά Καπαράκη και Μαρία Γεροντή, καθώς και στον κ. Βασίλη Καλύβα για τον συντονισμό της δράσης και τη συμβολή τους στην άρτια οργάνωση της επίσκεψης μας. Μέσω της φιλοξενίας του Πολιτιστικού Συλλόγου –ένα κεράσμα στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού- μικροί και μεγάλοι αντάλλαξαν εντυπώσεις και συναισθήματα από αυτή την τόσο ιδιαίτερη ημέρα.
Η παιδαγωγική αξία τέτοιων επισκέψεων είναι αδιαμφισβήτητη. Σε μια εποχή που η εκπαιδευτική πράξη συχνά περιορίζεται σε αίθουσες και οθόνες, τέτοιες δράσεις αναδεικνύουν τη σημασία της εκπαίδευσης που «βγαίνει έξω», που αγγίζει την ψυχή, τη φύση, την παράδοση και την κοινότητα.
Δεν είναι πλέον συνηθισμένο τα σχολεία να διοργανώνουν επισκέψεις σε μικρά χωριά ή ανενεργά σχολεία – κι όμως, τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν ζωή και ελπίδα. Το σχολείο της Πρίνας, έστω και για λίγο, ξαναγέμισε ζωή – και μαζί του, οι καρδιές όλων μας.
Ας είναι αυτή η δράση μια υπενθύμιση πως η εκπαίδευση δεν είναι μόνο γνώση, αλλά και επαφή, συναίσθημα και δημιουργία δεσμών. Και πως κάθε χωριό έχει ψυχή – αρκεί να του τη θυμίσουμε.
Με εκτίμηση
Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Κριτσάς
Κατερίνα Λιναρίτη

