Σε μια πενταετία περίπου συνεκτιμούν, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελούντας Μανόλης Λεμπιδάκης, ότι θα είναι έτοιμος προς χρήση ο δρόμος της παράκαμψης Ελούντας. Στη συνάντησή τους, στην οποία συμμετείχε και ο τοπικός σύμβουλος Μιχ. Μπαμπουχτίδης, έγινε σχετική ενημέρωση για την πορεία των εξελισσόμενων διαδικασιών ωρίμανσης του έργου.
Τη συνδρομή του Αντιπεριφερειάρχη ζήτησε ο πρόεδρος και ο τοπικός σύμβουλος της Ελούντας προκειμένου να αξιοποιηθεί έκταση 4 στρεμμάτων περίπου, που είναι απαλλοτριωμένη υπέρ του έργου της παράκαμψης, πλησίον του ναού της Αγίας Τριάδος. Με τη διαμόρφωσή του, το χωριό θα αποκτήσει άλλο ένα πολύτιμο χώρο στάθμευσης που τόσο έχει ανάγκη η Ελούντα, τόνισαν. Μάλιστα ζήτησαν την παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος επικοινώνησε άμεσα με την εταιρεία «Ακτωρ» που εκτελεί χωματουργικές εργασίες στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, να διαθέσει την απαραίτητη ποσότητα αδρανών υλικών για την επίστρωση της έκτασης.
Πεζοδρόμια Ελούντα – Πλάκα
Την ανάγκη να κατασκευαστούν πεζοδρόμια από το σημείο που είχαν σταματήσει κατά μήκος του τμήματος του επαρχιακού δρόμου από Ελούντα ως Πλάκα, τόνισαν τα μέλη του Τ.Σ. Ελούντας. Είναι έργο που συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των ανθρώπων που κινούνται στην περιοχή, όπου υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και η κίνηση αυτοκινήτων είναι πολύ πυκνή κατά την τουριστική περίοδο. Επίσης τόνισαν ότι το υφιστάμενο πεζοδρόμιο, το οποίο είχε κατασκευάσει στο παρελθόν η Κοινότητα Ελούντας, που είναι προς την πλευρά της θάλασσας, έχει υποστεί με τα χρόνια σοβαρές φθορές και απαιτείται η συντήρησή του. Επίσης ζήτησαν να κλαδευτούν τα δέντρα κατά μήκος του δρόμου, γιατί εμποδίζουν κυρίως τα λεωφορεία αναγκάζοντάς τα να κινούνται στη μέση του δρόμου…
Να γίνουν δύο λωρίδες
Το σχεδιασμό για κατασκευή δύο λωρίδων κυκλοφορίας στο οδικό τμήμα ανόδου από Αγιο Νικόλαο προς Ελούντα (μέχρι τα Ελληνικά) και από την Ελούντα ως την Παναγιά (πριν τα Ελληνικά) προτείνουν οι εκπρόσωποι της Τ.Κ. Ελούντας. Όπως είπαν, τουλάχιστον για το τμήμα από Ελούντα μέχρι Παναγιά υπάρχει ικανό βάθος απαλλοτρίωσης που επιτρέπει σε όλο σχεδόν το μήκος του δρόμου τη δημιουργία δύο λωρίδων στην άνοδο, ώστε να γίνει ο δρόμος πολύ ασφαλέστερος και να αντεπεξέλθει στον κυκλοφοριακό φόρτο της τουριστικής περιόδου και όχι μόνο. Η Αντιπεριφέρεια ήδη μελετά παρέμβαση για την προστασία του τμήματος αυτού από την κατολίσθηση πετρών και χωμάτων στον ασφαλτοτάπητα με τοποθέτηση διχτυού και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να γίνει και εκτίμηση της δυνατότητας διαπλάτυνσης, είπε ο αντιπεριφερειάρχης.
Να αξιοποιηθούν οι «βλυχάδες»
Δύο ροές υπόγειου υφάλμυρου νερού είναι εντοπισμένες μέσα στην Ελούντα! Η μία ρέει κάτω από το Κοινοτικό Κατάστημα και η δεύτερη πριν το Μαυρικιανό και οι δύο εκβάλουν στο θαλάσσιο μέτωπο της Ελούντας. Οι κ.κ. Λεμπιδάκης και Μπαμπουχτίδης ζήτησαν να «πιαστούν» τα νερά σε ψηλότερο σημείο ώστε να έχουν σχετικά χαμηλότερη αγωγιμότητα, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν για άρδευση κήπων, όπως είπαν. Κι εξήγησαν ότι δυστυχώς το νερό των γεωτρήσεων της Ελούντας είναι υφάλμυρο και χρησιμοποιείται μόνο για πότισμα ελαιοδέντρων.
Ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί να γίνει από την Περιφέρεια γιατί ο ΤΟΕΒ Μεραμβέλου τον οποίο εποπτεύει η Περιφέρεια, δεν έχει δίκτυα στην περιοχή, έχει όμως ο Δήμος που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτόν.
Οι Ελουδιανοί για να έχουν κήπους ως σήμερα, χρησιμοποιούν πόσιμο νερό για άρδευση, είπε ο τοπικός σύμβουλος.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ