Στα καλύτερά της είναι φέτος η ρίγανη, βοηθούντος και του προσφάτου βροχερού καιρού. Συνάντησα πολλή ρίγανη στις πλαγιές της Ελούντας, κοντά στις ακονιές και ο Σπύρος μου είπε ότι φέτος «Εντάκαρε η ρίγανη!», μία κρητική έκφραση που σημαίνει ότι φέτος πήγε καλά, όπως έπρεπε, με έναν ικανοποιητικό τρόπο. Μεταφορικά σημαίνει ότι «όλα πήγαν όπως τα ήθελα!».
Η ρίγανη μαζεύεται συνήθως αυτήν την περίοδο και μετά, ανάλογα με το υψόμετρο. Η καλύτερη περίοδος για να τη μαζέψουμε είναι όταν έχει αρχίσει να ανθίζει, αλλά πριν ξεραθούν τα άνθη της, γιατί τότε έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε αιθέρια έλαια, δηλαδή τη δυνατότερη μυρωδιά και γεύση.
Στο μάζεμα κόβουμε τα ανθισμένα κλαδάκια (όχι όλο το φυτό), αφήνοντας μέρος της βάσης ώστε να αναγεννηθεί και την αποξηραίνουμε σε σκιερό, καλά αεριζόμενο μέρος. Η ρίγανη έχει πολλές χρήσεις, κυρίως μαγειρικές, αλλά και φαρμακευτικές και καλλυντικές. Καρυκεύει τα φαγητά, ενισχύοντας το άρωμα και τη γεύση τους.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ