Το λιμάνι του Αγίου Νικολάου σήμερα το μεσημέρι γέμισε με ήχους, χορούς, τραγούδια και κρητική παράδοση, με αφορμή την άφιξη 800 φοιτητών του προγράμματος Erasmus από 42 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Οι επισκέπτες έδειξαν να απολαμβάνουν την κρητική μουσική και ξεκίνησαν και εκείνοι να χορεύουν. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τετραήμερης εκδρομής «The Crete Trip» μίας εθνικής δράσης που υλοποιείται κάθε χρόνο για τους φοιτητές Erasmus που σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας.
Η εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ επικοινώνησε με τον Αντώνη Κοντοκριθάκη, συντονιστή της δράσης, ο οποίος μας πληροφόρησε πως η εκδρομή αυτή επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στον Άγιο Νικόλαο, φέτος με ακόμη καλύτερο συντονισμό και μεγαλύτερη συμμετοχή. Τόνισε ότι το καλωσόρισμα οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου και είχε ως στόχο να προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία κρητικής φιλοξενίας στους επισκέπτες. Τρεις κρητικοί καλλιτέχνες ο Γιώργος Γεροντής, ο Αντώνης Κουτσελάκης και ο Δημήτρης Βάρδας ανέλαβαν να ταξιδέψουν μουσικά την υποδοχή των φοιτητών, γεμίζοντας το λιμάνι με κρητικούς ήχους.
Η Αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού κ.Γεωργία Πολυχρονάκη εξέφρασε τη χαρά της για την επίσκεψη των φοιτητών και σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι οι αρχικές προβλέψεις περιλάμβαναν διαφορετικό σχεδιασμό για την υποδοχή, οι καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τους διοργανωτές να προχωρήσουν σε αλλαγές την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, το κλίμα δεν επηρεάστηκε, και η φιλοξενία ήταν θερμή και αυθεντική. Ανέφερε επίσης πως αμέσως μετά το πρόγραμμα των φοιτητών θα έχει επίσκεψη στην Ελούντα και βόλτα με τα καραβάκια στον κόλπο της. Αύριο, οι φοιτητές θα επιστρέψουν στον Άγιο Νικόλαο για να διασκεδάσουν σε τοπικό μαγαζί, όπου έχει οργανωθεί πάρτυ ειδικά για αυτούς. Τόνισε τη σημασία αυτής της δράσης για την προβολή και την εξωστρέφεια της περιοχής, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες φέρνουν ζωή και ενέργεια στην πόλη, ενώ εξέφρασε την επιθυμία ο Δήμος να έχει πιο ενεργή εμπλοκή στις μελλοντικές διοργανώσεις, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η εμπειρία των φοιτητών.
Σημαντική ήταν και η συμβολή του Συλλόγου Εστίασης της πόλης, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των διοργανωτών για προνομιακές τιμές προς τους φοιτητές. Η κ. Πολυχρονάκη ευχαρίστησε δημόσια τον Σύλλογο για τη στήριξη, ενώ πρότεινε μελλοντικά τη δυνατότητα σύνδεσης των ντόπιων φοιτητών με τους Erasmus για ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων γύρω από τις σπουδές και την ακαδημαϊκή ζωή.
Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε ότι τέτοιες δράσεις ενισχύουν την εικόνα του τόπου και αναδεικνύουν τη δυναμική της νεολαίας, που πάντα δίνει έναν φρέσκο παλμό στις κοινωνίες. Δεν παρέλειψε, τέλος, να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς τους μουσικούς που συμμετείχαν εθελοντικά και ενίσχυσαν την εικόνα της κρητικής φιλοξενίας με τον πιο αυθεντικό τρόπο.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ