Ένα περιστατικό που προκάλεσε σοκ στους ανθρώπους της δημόσιας υγείας αρχικά και στη συνέχεια στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης σημειώθηκε στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου πριν δυόμισι χρόνια (Μάρτιος 2022).
Ασθενής, η οποία έπασχε από Covid-19 και μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, βρέθηκε γεμάτη ψείρες! Η εικόνα θορύβησε πολίτη με θεσμικό ρόλο που κατήγγειλε το γεγονός και ζήτησε την παρέμβαση από τα υψηλότερα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, διότι όπως επεσήμανε η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου δεν ανέδειξε, αλλά υποβάθμισε την καταγγελία του, χωρίς να κληθεί ο ίδιος για να καταθέσει περισσότερα στοιχεία.
«Γουλί, αλλά με ψείρες»
«H ασθενής ήταν κουρεμένη με ψιλή μηχανή, όμως αυτό δεν κίνησε την υποψία, αφού είναι, φαίνεται, συνήθης πρακτική στο θεραπευτήριο. Μετά από 2-4 ημέρες νοσηλείας διαπίστωσαν πως είχε γεμίσει μικρές ψείρες το τριχωτό της κεφαλής της και η σπονδυλική στήλη, ενώ υπήρχαν στο μαξιλάρι και στα σεντόνια. Προκλήθηκε πανικός, λόγω του τεράστιου αριθμού των εντόμων και του κινδύνου μετάδοσής τους σε εργαζομένους και άλλους ασθενείς, λόγω της ιδιαιτερότητας της ασθενούς. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως κανένα άλλο περιστατικό δεν υπήρξε στο νοσοκομείο, ούτε σε ασθενή ούτε σε προσωπικό, ακόμη και στον θάλαμο Covid, όπου νοσηλευόταν, επίσης ότι η διάρκεια επώασης είναι 6 με 10 ημέρες, ότι τηρούνται πολύ αυστηρά πρωτόκολλα και εφαρμογή των μέσων ατομικής προστασίας, ότι οι ψείρες μεταδίδονται με επαφή (αφού ούτε έχουν φτερά ούτε πηδούν), είναι βέβαιο πως η ασθενής είχε έρθει με αβγά από το θεραπευτήριο, διαφορετικά δεν θα είχαν προλάβει να επωαστούν σε τόσο σύντομο διάστημα». Και συνεχίζει: «Το νοσοκομείο επικοινώνησε με το θεραπευτήριο και έφεραν αντιφθειρικό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, παρ’ ότι δήλωσαν πως δεν έχουν περιστατικά. Και εάν πράγματι δεν είχαν, για ποιον λόγο η ασθενής ήρθε κουρεμένη γουλί; Είναι ή όχι μέθοδος που χρησιμοποιούν για τον περιορισμό του προβλήματος;» Σε άλλο σημείο της καταγγελίας του υποστηρίζει ότι έγινε ΕΔΕ στο θεραπευτήριο, όπου βρέθηκαν περιθαλπόμενοι πρόσφατα κουρεμένοι με την ψιλή και με αβγά/ κόνιδες. Ενώ διερωτάται: «Εάν δεν υπήρχαν ψείρες, πού βρέθηκαν οι κόνιδες; Και ποιος ο λόγος που τους κούρεψαν;»
Το «σκοτεινό δωμάτιο»
Σε άλλο σημείο των καταγγελιών του, για τις οποίες ζητάει την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, ο καταγγέλλων κάνει λόγο για απάνθρωπες και απαξιωτικές συνθήκες σε βάρος περιθαλπομένων. Όπως αναφέρει: «Υπάρχουν δύο χώροι απομόνωσης για περιπτώσεις επιθετικής συμπεριφοράς, που όμως πρέπει να χρησιμοποιούνται με πολλή φειδώ, για κάποιες ώρες και το πολύ για μερικές ημέρες. Υπήρχαν περιστατικά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και μήνες, να βρίσκονται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, ακόμα και χωρίς στρώμα και χωρίς θέρμανση, μέσα στο κρύο και χωρίς κλιματιστικό το καλοκαίρι. Αρνούνταν δε η διοίκηση να λάβει μέτρα και να βελτιώσει τις συνθήκες με διάφορες προφάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την περαιτέρω ψυχική υγεία των εγκλεισμένων, αλλά και τη σωματική τους υγεία, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών απομόνωσης».
Σε άλλο σημείο ο καταγγέλλων κάνει λόγο για ασθενείς του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων, οι οποίοι κατέληγαν να διακομίζονται σε νοσοκομείο με κατακλίσεις!
Από καταγγέλλων…κατηγορούμενος!
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην Εφημερίδα «Δημοκρατία», που ανέδειξε το θέμα, μετά την καταγγελία του, που έγινε τον Μάρτιο του 2022, βρέθηκε και κατηγορούμενος, αφού τον μήνυσε ο Διευθυντής του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων ο οποίος, όπως λέει, στη συνέχεια απομακρύνθηκε από τη θέση του, αλλά προέκυψαν δικαστικές διενέξεις, με αφετηρία το συγκεκριμένο περιστατικό.
Τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου αναφέρουν πως «την υπόθεση χειρίζεται η πολύ έμπειρη και ικανή αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Βιργινία Σακελλαροπούλου, η οποία έχει διδακτορικό στο ιατρικό Δίκαιο και μάλιστα είναι εξειδικευμένη στην ποινική αντιμετώπιση του ιατρικού σφάλματος».
Με αφορμή την εξέλιξη και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, ο καταγγέλλων δημοσιοποιεί την άποψή του, εξηγώντας μας την στάση και τις επιλογές του. «Στην κατάθεση που κλήθηκα να δώσω ως κατηγορούμενος, ανέφερα πολλά περισσότερα απ’ όσα είχαν αποκαλυφθεί δημόσια, αφού στόχος δεν ήταν να βλάψω το ίδρυμα, αλλά να χτυπήσω ένα καμπανάκι για να ληφθούν μέτρα», επισημαίνει.
Μάλιστα προχωρεί σε σοβαρές καταγγελίες, για την λειτουργία δικαστικών λειτουργών. «Η τοπική εισαγγελία αδιαφόρησε πλήρως για την αλήθεια, δεν κάλεσε κανέναν μάρτυρά μου προς κατάθεση, δεν αναζήτησε κανένα απολύτως έγγραφο. Αδιαφόρησε πλήρως για τις συνθήκες φιλοξενίας των περιθαλπόμενων! Με έστειλε κατηγορούμενο, χωρίς να κληθούν έστω στο δικαστήριο οι μάρτυρές μου», σημειώνει.
«Παράλληλα, ενώ τρεις βδομάδες νωρίτερα της δίκης είχα ζητήσει αντίγραφο της δικογραφίας, αυτό μου δόθηκε μετά από επαναλαμβανόμενες οχλήσεις, τρεις μήνες μετά το αίτημα μου και φυσικά μετά την ημερομηνία εκδίκασης! Δηλαδή, με οδήγησαν σε δίκη χωρίς να έχω καν πρόσβαση στην δικογραφία της υπόθεση μου, όπως προκύπτει και από την αίτηση που είχα καταθέσει!Αποτελεί ξεκάθαρο σκάνδαλο, που δεν μπορεί να μείνει χωρίς πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών. Θέλω να πιστεύω ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου αναγκάστηκα να καταγγείλω τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από την τοπική εισαγγελία, θα εξετάσει κάθε πτυχή της υπόθεσης. Ειδικά το ζήτημα του κολαστηρίου με τους θαλάμους απομόνωσης, δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες», σημειώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ