Στην Επιστημονική Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα «Αναπαραγωγική Υγεία» που έγινε στον Άγιο Νικόλαο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες που αναφέρθηκαν σε πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα ζητήματα και στις τελευταίες εξελίξεις στην αναπαραγωγή.
Ένας από τους ομιλητές ήταν ο κ. Ευγένιος Κουμαντάκης, Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου – Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας Κλινικής Γένεσις Αθηνών. Η ομιλία του είχε θέμα «Οι επιπτώσεις του περιβάλλοντος και της διατροφής στην αναπαραγωγική υγεία και την υπογεννητικότητα».
Όπως ανέφερε, από το 1940 και μετά η Ελληνίδα γυναίκα δεν έχει αποδώσει όσο απέδιδε τα πρώτα χρόνια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Τα 30 χρόνια μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, υπήρξε μια σημαντική αύξηση η οποία σιγά- σιγά άρχισε να ελαττώνεται παρ’ όλο που είχαν ένα ισοζύγιο ικανοποιητικό με την μετανάστευση στο εξωτερικό. Αργότερα καταγράφηκε η εισροή ανθρώπων που είχαν έρθει για οικονομικούς λόγους και μετά το 2010 έφευγαν άτομα για το εξωτερικό για να ζήσουν καλύτερα και έτσι η πυραμίδα συρρικνώθηκε στη βάση της. Είναι γνωστό, η οικονομική κρίση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα με υλικές στερήσεις, φτώχεια, ανεργία, που, όπως είναι προφανές, σίγουρα δεν είναι ενθαρρυντικός παράγοντας για τις γεννήσεις.
Πρόσθεσε ότι, μετά το 1985 έχει αρχίσει μια έντονη και καθοριστική μείωση των γεννήσεων. Μέσα στην δεκαετία 2011-2021 είχαμε μια απώλεια της τάξεως των 441 χιλιάδων δηλαδή 3,1%, ενώ το 2022, 2023 και 2024 οι γεννήσεις μειώθηκαν ενώ ό,τι αυξήσεις σημειώθηκαν δεν μπόρεσαν να εξισορροπήσουν τον πληθυσμό.
Αναβολή τεκνοποίησης
Παράλληλα, σημειώνεται αναβολή της τεκνοποίησης και η Ελληνίδα το πρώτο παιδί το κάνει μετά την ηλικία των 32 ετών. Στην Ελλάδα το 5,3% των Ελληνίδων γεννούν άνω της ηλικίας των 40 ετών. Εξ αιτίας της καλής μαιευτικής παρακολούθησης και των καλών παιδιάτρων νεογνολόγων που έχουμε, έχουμε μια πολύ καλή καταγραφή του δείκτη περιγεννητικής θνησιμότητας, που, όπως λέει, είναι πάρα πολύ καλός.
Η αντιμετώπιση
Θεωρεί ότι η στήριξη της οικογένειας αντιμετωπίζεται άμεσα, μέσα από πολιτικές που προάγουν την ισότητα των φύλων, ενισχύουν τη γεννητικότητα, διευκολύνουν την απασχόληση και των δύο γονέων και προβλέπουν οικονομικές αποζημιώσεις για τα έξοδα των παιδιών, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έμφαση έδωσε ιδιαίτερα στην εξασφάλιση στέγης και εργασίας, καθώς αυτά θεωρούνται βασικά για την αίσθηση ασφάλειας που αναζητά η Ελληνίδα γυναίκα. Τόνισε επίσης ότι η γυναίκα πρέπει να νιώθει πως υπάρχει ισότητα, να γνωρίζει ότι θα έχει πρόσβαση σε δομές φροντίδας για το παιδί της και να αισθάνεται ικανή και ασφαλής για το μέλλον.
Αυτή την στιγμή, όπως επισημαίνει, έχουμε λιγότερο εργατικό δυναμικό, χαμηλότερη παραγωγικότητα, αλλά και μεγάλη ανταγωνιστικότητα. Έκανε αναφορά και στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης λέγοντας ότι είναι μια νέα υπηρεσία που διασφαλίζει την ευημερία, την πρόσληψη και το εργατικό δυναμικό. Προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες και την δυνατότητα εξειδίκευσης για να μπορέσει ο ενδιαφερόμενος να βρει μια θέση εργασίας.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το θέμα των συνταξιούχων είναι σημαντικό διότι από τα 62 έτη που σήμερα σταματάει κάποιος την εργασία του πλέον θα σταματάει στα 72, γεγονός που θεωρεί ότι θα επιδεινώσει την κατάσταση.
Οικονομικοί και άλλοι λόγοι
Σύμφωνα με την EUROSTAT και τις αναλύσεις που γίνονται διεθνώς, για την ενίσχυση της οικογένειας και του δείκτη γονιμότητας το οικονομικό σκέλος είναι σημαντικό για κάθε χώρα για να μπορέσει να αυξήσει την γονιμότητα.
Ο ίδιος θεωρεί, όμως, ότι δεν παίζει ρόλο μόνο η οικονομία, αλλά και πολιτικοί, θρησκευτικοί και κοινωνικοί λόγοι που επηρεάζουν την απόφαση τεκνοποίησης.
Ο ρόλος της διατροφής και του περιβάλλοντος
Πρόσθεσε ότι η υπογεννητικότητα δεν είναι αποκομμένη από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση υγιεινής διατροφής μπορούν να συμβάλουν στην βελτίωση της γονιμότητας και στην σταθεροποίηση των δημογραφικών τάσεων. Υπάρχει μια έρευνα του 2022, η οποία εμφανίζει το μέγιστο διατροφικό πρότυπο που προάγει την ανθρώπινη υγεία και προστατεύει το περιβάλλον. Η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, όσπριων, ξηρών καρπών, δημητριακών και το ελαιόλαδο βοηθούν ιδιαιτέρως, ενώ ανέφερε ότι η παχυσαρκία επηρεάζει την σπερματογένεση και παράλληλα δημιουργεί προβλήματα ωοθοφυλακίας στην γυναίκα.
Τόνισε ότι η υγεία θα μπορούσε να βελτιωθεί αν μειώναμε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως δηλαδή την μόλυνση του νερού, την υπεριώδη ακτινοβολία, την ατμοσφαιρική ρύπανση, επικίνδυνες χημικές ουσίες, τις καταστροφές στο οικοσύστημα και την βιοποικιλότητα. Όλα αυτά είναι επιβλαβή στον οργανισμό, αλλά και πιο συγκεκριμένα στην αναπαραγωγή.
Ολοκληρώνοντας θέλησε να περάσει τα μηνύματα «Η τροφή σου, να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου!» και «Όταν η φύση νοσεί, ο άνθρωπος ασθενεί».
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ