Η Κρήτη, παρά τη μείωση στη δαπάνη ανά επίσκεψη, παραμένει κορυφαίος προορισμός για τους τουρίστες, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της στον ελληνικό τουρισμό. Η γενική αύξηση των επισκέψεων και των εισπράξεων υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα και την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού.
Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ «Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Α’ Μέρος – Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια 2024» παρέχει μια λεπτομερή εικόνα του ελληνικού τουρισμού για το 2024. Ας επικεντρωθούμε όμως στην πρωτιά της Κρήτης και τα σημαντικότερα ευρήματα.
Κρήτη: Πρωταθλήτρια
στη Δαπάνη ανά Επίσκεψη
Η Κρήτη κατέλαβε την πρώτη θέση στη δαπάνη ανά επίσκεψη για το 2024, με μέση δαπάνη 767 €. Παρά τη μείωση κατά 19% σε σύγκριση με το 2023, η Κρήτη παραμένει η κορυφαία Περιφέρεια σε αυτόν τον δείκτη. Η μείωση αυτή μπορεί να αποδοθεί στη γενική τάση μείωσης της μέσης διάρκειας παραμονής, η οποία επηρέασε τις συνολικές δαπάνες.
Η υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη το 2024 καταγράφηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με 767 €, παρουσιάζοντας ωστόσο σημαντική μείωση κατά -19% σε σύγκριση με το 2023, όταν και είχε αυξηθεί κατά +32% στα 941 €.
Αντίθετα, η Περιφέρεια Ηπείρου παρουσιάζει τη χαμηλότερη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη για το 2024, η οποία διαμορφώθηκε στα 192 €, σημειώνοντας οριακή μείωση κατά -1%.
Ανά Περιφέρεια
Η δαπάνη ανά επίσκεψη ανά Περιφέρεια στις 13 Περιφέρειες της χώρας το 2024 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 523 € έναντι 546 € το 2023, παρουσιάζοντας μείωση κατά -4,2%. Η μείωση αυτή, παρά την αύξηση της μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση κατά +2,9% (από 87 € σε 89 €),οφείλεται στη μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής κατά -6,9% (από 6,3 σε 5,9 διανυκτερεύσεις). Η μεταβολή της δαπάνης διαφοροποιείται ανά Περιφέρεια με τέσσερις Περιφέρειες (Αττική, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) να παρουσιάζουν αύξηση, ενώ οι υπόλοιπες εννιά παρουσιάζουν μείωση.
Συγκριτικά
Η υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη το 2024 καταγράφηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με 767 €, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση κατά -19% σε σύγκριση με το 2023. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ακολουθεί με 752 €, εμφανίζοντας ελαφρά μικρή πτώση -2%. Στο Βόρειο Αιγαίο η δαπάνη ανά επίσκεψη ανήλθε στα 677 €, μειωμένη κατά -5%.
Στις Ιόνιους Νήσους, η δαπάνη ανά επίσκεψη διαμορφώθηκε σε 578 € (-4%) ενώ στην Αττική έφτασε τα 541 €, σημειώνοντας αύξηση +13%,ξεπερνώντας το μέσο όρο των 523€.Οι υπόλοιπες Περιφέρειες κινήθηκαν χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ελλάδας. Η Πελοπόννησος ακολούθησε με 491 € και πτώση -6%. Η Δυτική Ελλάδα καταγράφει μέση δαπάνη ανά επίσκεψη 425 €, σημειώνοντας αύξηση +14% ενώ η Στερεά Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση +23%, φτάνοντας τα 414 €. Αντίθετα, στην Θεσσαλία, η δαπάνη ανά επίσκεψη ανέρχεται στα 344 €, μειωμένη κατά -15%.
Κάτω από το μέσο όρο κινούνται και οι περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας. Η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη καταγράφει 267 €, παρ’ όλο που αυξήθηκε κατά +5%, η Δυτική Μακεδονία 234 € μειωμένη κατά -5% και η Κεντρική Μακεδονία 211 € μειωμένη κατά -8%.
Τέλος, η Περιφέρεια Ηπείρου παρουσιάζει τη χαμηλότερη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη για το 2024, η οποία διαμορφώθηκε στα 192 €, σημειώνοντας οριακή μείωση κατά -1%.
Συνολικά η χώρα
Το 2024, η Ελλάδα κατέγραψε συνολικά 39.355 χιλ. επισκέψεις, σημειώνοντας αύξηση 8,9% σε σύγκριση με το 2023. Η πλειονότητα των Περιφερειών παρουσίασε αύξηση στον αριθμό των επισκέψεων, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να καταγράφεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (+40,1%).
Στο Τοp 3 Αγορών με Βάση τον Αριθμό Επισκέψεων την πρωτιά έχει η Γερμανία: 5.675 χιλ. επισκέψεις (+12,9%), ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο: 4.691 χιλ. επισκέψεις (-3,3%) και τρίτη είναι η Βουλγαρία: 2.965 χιλ. επισκέψεις (+1,9%) με τις οδικές επισκέψεις στην βόρεια Ελλάδα.
Διανυκτερεύσεις
και εισπράξεις
Οι διανυκτερεύσεις διαμορφώθηκαν στις 231.038 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση 1,4%. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 20.592 εκατ. €, σημειώνοντας αύξηση 4,3%. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις εισπράξεις (+32,6%).
Η υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση καταγράφηκε στο Νότιο Αιγαίο με 111 €, ενώ η μεγαλύτερη μέση διάρκεια παραμονής καταγράφηκε στο Βόρειο Αιγαίο με 10,6 διανυκτερεύσεις.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ