Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο κίνδυνος φτώχειας στην Κρήτη, το 2025, ανέρχεται στο 22,9%, ένα ποσοστό που είναι υψηλό σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό το ποσοστό υποδηλώνει ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους της Κρήτης ζει με εισόδημα κάτω από το 60% του εθνικού εισοδήματος, το οποίο είναι το όριο που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του κινδύνου φτώχειας.
Σίγουρα μας κάνει εντύπωση το υψηλό ποσοστό φτώχιας που αναφέρεται για την Κρήτη, μία περιοχή της Ελλάδας που γενικά θεωρείται σχετικά εύπορη σε σχέση με άλλες περιοχές. Ποιοι μπορεί να είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλό ποσοστό κινδύνου φτώχειας που παρατηρείται στην Κρήτη;
α) Η οικονομία της Κρήτης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, ο οποίος όμως είναι εποχικός. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι έχουν μερική ή περιοδική απασχόληση, με αποτέλεσμα χαμηλότερα εισοδήματα συνολικά μέσα στο έτος.
β) Παρά την ισχυρή αγροτική παραγωγή, πολλοί είναι οι μικροκαλλιεργητές που έχουν χαμηλά εισοδήματα, χωρίς επαρκή κοινωνική προστασία ή πρόσβαση σε υπηρεσίες.
γ) Η Κρήτη δεν είναι ομοιογενής. Υπάρχουν μεγάλες ανισότητες από περιοχή σε περιοχή.
ΥΓ: Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 6.510 ευρώ ετησίως για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 13.671 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ