Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η εκδήλωση λήξης του σχολικού έτους στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αγίου Νικολάου. Ήταν μια συγκινητική και ουσιαστική γιορτή μέσα από την οποία αναδείχθηκαν οι κόποι, οι αγώνες και η επιμονή των μαθητών του σχολείου σε όλη τη χρονιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απονεμήθηκε απολυτήριο στον μοναδικό μαθητή της Γ΄ Λυκείου, ο οποίος ολοκλήρωσε επιτυχώς τη φοίτησή του. Οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων (της Α΄ και της Β΄ Λυκείου) προήχθησαν στην επόμενη τάξη συνεχίζοντας με ενθουσιασμό και όρεξη το εκπαιδευτικό τους ταξίδι. Κατά την διάρκεια της βραδυάς έγινε απονομή στους μαθητές που διακρίθηκαν για τις υψηλές τους επιδόσεις. Οι έπαινοι δεν ήταν απλώς μια μορφή επιβράβευσης, αλλά ένα ουσιαστικό μήνυμα ενθάρρυνσης και αναγνώρισης των προσπαθειών τους. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε επίσης μια ευκαιρία για όλους τους μαθητές να γιορτάσουν την πρόοδό τους, να νιώσουν περήφανοι για όσα έχουν καταφέρει και να εμπνευστούν για τη συνέχεια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν έντονο το διαχρονικό μήνυμα πως με προσπάθεια, επιμονή και πίστη, τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα ανεξάρτητα από την ηλικία!
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Μαρία Γάλλου, η Προϊσταμένη Σχολικών Θεμάτων της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Δέσποινα Δρετάκη, οι Διευθυντές των Σχολείων που συστεγάζονται και συγκεκριμένα ο κ. Γιώργος Χαβάκης και η κ. Πόπη Πεδιαδίτη, η κ. Φρόσω Στιβακτοπούλου από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αλλά και πολλοί άλλοι παρευρισκόμενοι.
Η Διευθύντρια του σχολείου κ. Ελένη Τζερεμέ εξήγησε πως η γιορτή λήξης του σχολικού έτους έγινε με σκοπό να γιορτάσουν το γεγονός. Ένας μαθητής πήρε απολυτήριο και οι υπόλοιποι προάγονται από την μια τάξη στην άλλη. Την φετινή χρονιά είχαν 27 παιδιά στην Α’ τάξη, 6 στην Β΄ και 1 στη Γ΄Λυκείου.
Όπως είπε, κερδήθηκε ένα μεγάλο στοίχημα, το ξεκίνημα του σχολείου πέρυσι το καλοκαίρι· απώλειες πέραν από των 3-4 ατόμων που ήταν και για σοβαρούς λόγους και δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν δεν υπήρχαν. Αυτό που επιθυμούν όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί, αλλά κυρίως οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι το σχολείο να συνεχίσει και να δίνει την δυνατότητα σε όσους χρειάστηκε να σταματήσουν την φοίτησή τους πολύ νωρίς να εγγραφούν και μάλιστα σε όλες τις τάξεις και να γνωρίζουν ότι μπορούν να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις κανονικά. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πιο μικρός μαθητής της φετινής χρονιάς ήταν ένας που ήρθε με μεταγραφή από το ΕΠΑΛ και είναι ηλικίας 16 ετών. Το σχολείο, όπως είπε, φέτος ήταν πλήρως στελεχωμένο με όλους τους καθηγητές- εκτός γυμναστή.
Οι εγγραφές
Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφών για τους νέους υποψήφιους μαθητές. Η εγγραφή όλων θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, γεγονός που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειαστεί να προσέλθουν αυτοπροσώπως στο σχολείο για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Ωστόσο, για όσους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την ηλεκτρονική εγγραφή ή έχουν απορίες σχετικά με τη διαδικασία το σχολείο θα παραμένει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Συγκεκριμένα, κάθε Πέμπτη απόγευμα το προσωπικό του σχολείου θα είναι διαθέσιμο για να παρέχει υποστήριξη και να καθοδηγεί όσους χρειάζονται βοήθεια.
Συγκίνηση
– Η κ. Δρετάκη, δήλωσε ότι είναι συγκινημένη που έφτασε η τελευταία ημέρα του σχολείου. Μίλησε για την συγκίνηση της έναρξης, ενώ σχολίασε ότι αυτή της λήξης είναι ακόμα μεγαλύτερη. Χάρηκε ιδιαίτερα που οι μαθητές κατάφεραν να ολοκληρώσουν και να πάρουν το πολυπόθητο χαρτί στα χέρια τους, ενώ συνεχάρη και τον κ. Διαλυνά, που αποφοίτησε από την Γ΄Λυκείου. Σχολίασε επίσης ότι κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτό το πιο ολιγομελές τμήμα (με ένα μαθητή) και ο μαθητής κατάφερε να αποφοιτήσει.
Για τα διαδικαστικά των εγγραφών ανέφερε ότι από μέρα σε μέρα θα βγουν οι προθεσμίες για τις εγγραφές. Η ίδια θα βρίσκεται στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας και οι μαθητές χρειάζονται τους κωδικούς Taxis-Net και μπορούν με αυτούς να πηγαίνουν στα γραφεία της δευτεροβάθμιας και να κάνουν ξανά την εγγραφή τους, εφ’ όσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σχολείο. Ευχήθηκε καλή συνέχεια και καλό καλοκαίρι. Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δε μπορώ να φανταστώ τι παράδειγμα είστε για τα παιδιά σας!».
– Ο κ. Γιώργος Χαβάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «στο σχολείο υπάρχουν τα βραβεία και τα αριστεία, αλλά υπάρχει και ένα βραβείο που λέγεται ειδικός έπαινος που εκείνος το απονέμει σε όλους του μαθητές διότι το αξίζουν και αυτό που έκαναν αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα για τα παιδιά της πρωινής βάρδιας». Ολοκλήρωσε λέγοντας «δείτε τι κάνει το σχολείο, είναι η δύναμη της ψυχής σας!»
– Η κ. Φρόσω Στιβακτοπούλου μιλώντας στους μαθητές τους συμβούλεψε «να πατάτε γερά στη γη και τα μάτια σας να είναι στραμμένα στον ουρανό» θέλοντας να δείξε ότι δεν πρέπει να αφήνουν το όραμά τους ποτέ σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται να κοιτάνε πάντα ψηλά.
Επιμονή
Όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να δουν μέσα από τα μάτια των μαθητών μια ξεχωριστή πλευρά της εκπαίδευσης. Οι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Αγίου Νικολάου είναι παραδείγματα τόλμης, θέλησης και πειθαρχίας. Είναι άνθρωποι που, παρά τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, δεν εγκατέλειψαν ποτέ το όνειρο της εκπαίδευσης. Η παρουσία τους και μόνο αποτελεί ένα ζωντανό, τρανταχτό παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Οι ιστορίες τους -αν και διαφορετικές- μοιράζονται έναν κοινό παρονομαστή, αυτόν της ανάγκης να ολοκληρώσουν αυτό που κάποτε, για διάφορους λόγους, δεν κατάφεραν.
Μια μαθήτρια είπε συγκινημένη: «Περίμενα πολλά χρόνια να λειτουργήσει ένα εσπερινό λύκειο εδώ. Όταν άνοιξε, ένιωσα πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να το προσπαθήσω».
Μια άλλη ανέφερε: «Δεν ήταν εύκολο, μετά τη δουλειά, κουρασμένη, ερχόμουν στο σχολείο. Μα κάθε βράδυ που περνούσα αυτή την πόρτα, ένιωθα ότι κάνω κάτι για ‘μένα. Ήταν σαν να ξαναβρίσκω τη χαμένη μου δύναμη».
Είναι μαθητές που σκέφτονται ακόμη και να δώσουν Πανελλήνιες και φαίνεται να μην τους σταματάει τίποτα από το να προσπαθήσουν για τα όνειρά τους!
Με κάθε τρόπο οι μαθητές τόνισαν πως είναι προαπαιτούμενο να διατηρηθεί το σχολείο και όλες του οι τάξεις γιατί δεν έχει νόημα να προσπαθούν καταβάλλοντας καθημερινά τόσο κόπο να το ολοκληρώσουν και αυτό να μην μπορέσει να γίνει τελικά. Μίλησαν για τις καθημερινές τους αυτοθυσίες, την δυσκολία του να ισορροπήσει κανείς την σχολική με την επαγγελματική, αλλά και οικογενειακή ζωή, ενώ ανέδειξαν και το οικογενειακό πλέον κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο σχολείο. Ολοκληρώνοντας, όλοι τους εξέφρασαν την αγωνία και την ελπίδα να συνεχίσει να λειτουργεί το Εσπερινό Λύκειο, ώστε και άλλοι συμπολίτες τους να μπορέσουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή συνθηκών.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ