Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε Έκθεση Μαθητικής Ψηφιακής Δημιουργίας με τη συνδιοργάνωση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου και τη συνεργασία του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.
Συμμετείχε επίσης το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Ο πρόεδρος του τμήματος, κ. Κώστας Παναγιωτάκης ανέλαβε την κεντρική ομιλία με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση: Θεμελιώδεις Έννοιες και Σύγχρονες Εφαρμογές».
Η δράση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου. Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν το 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Νικολάου, το 2ο Λύκειο Αγίου Νικολάου, το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου.
Κάποιες από τις δημιουργίες
Κάθε σχολείο είχε κάποιους πάγκους όπου παρουσίαζε τις δικές του ψηφιακές δημιουργίες στους παρευρισκόμενους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποια από τα έργα:
– Το παιχνίδι «Επέλεξε σωστά, φτάσε μακριά», το οποίο κατασκευάστηκε με τη βοήθεια της πλατφόρμας Scratch. Ο μαθητής Στέλιος Δρακάκης ανέπτυξε, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα προγραμματισμού Python, ένα παιχνίδι, στο οποίο ένας πύραυλος ταξιδεύει στο διάστημα, αποφεύγοντας εμπόδια. Ο στόχος του παίκτη είναι να συγκεντρώνει πόντους και, φτάνοντας τους 200, εμφανίζεται ένα «boss» το οποίο πρέπει να νικήσει για να προχωρήσει στην επόμενη πίστα. Με κάθε νέα πίστα, εμφανίζονται νέες προκλήσεις. Ο Στέλιος ανέφερε πως δούλεψε 19 ώρες για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού.
– Σε μία άλλη δράση, με τη βοήθεια της Google, οι μαθητές ταξινόμησαν αντικείμενα με βάση το υλικό τους – μέταλλο, γυαλί, πλαστικό και χαρτί και δημιούργησαν πάνω στα θρανία τέσσερις ξεχωριστές ζώνες για κάθε κατηγορία. Έπειτα, σκάναραν το αντικείμενο από τον υπολογιστή και το τοποθετούσαν μπροστά σε ένα ρομπότ. Το ρομπότ, ακολουθώντας συγκεκριμένο προγραμματισμό, μετέφερε το αντικείμενο στην κατάλληλη κατηγορία.
– Τέλος, παρουσιάστηκε και ένα ρομπότ που, όταν του τοποθετούσαν έναν μαρκαδόρο, μπορούσε να κινείται και να σχεδιάζει διάφορα σχήματα.
Παράλληλα, οι μαθητές είχαν δημιουργήσει αφίσες με τις δραστηριότητές τους, ενώ είχαν στήσει φορητούς υπολογιστές, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να δοκιμάσουν παιχνίδια που είχαν σχεδιάσει.
Σύγχρονο και ανταγωνιστικό Τμήμα
Ο κ. Παναγιωτάκης ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Όπως είπε διαθέτει ένα σύγχρονο πιστοποιημένο πρόγραμμα σπουδών βασισμένο στις διεθνείς τάσης της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού με 3 κατευθύνσεις: την Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών, την Επιστήμη Δεδομένων και Τεχνολογίες Πληροφορικής και του Ψηφιακού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες εισαγωγής, ενώ πρόσθεσε ότι το τμήμα έχει 99% απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας σύμφωνα με έρευνα του 2022. Μίλησε για το δωρεάν μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με αντικείμενο την διοίκηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που αποτελεί ένα μεταπτυχιακό με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Κρήτη. Στάθηκε και στην δυνατότητα διδακτορικών σπουδών. Σημείωσε ότι το τμήμα ανήκει στην δεύτερη θέση στην Ελλάδα σε ερευνητικό επίπεδο στα 34 Περιφερειακά Τμήματα Οικονομικής Κατεύθυνσης.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε και για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την μηχανική μάθηση που αποτελεί ένα κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ανέφερε ότι στόχος της μηχανικής μάθησης είναι να επιλυθούν προβλήματα από Η/Υ μέσω μάθησης και όχι υλοποιώντας απ’ ευθείας τη λύση. Σχολίασε τις τεχνικές μηχανικής μάθησης, που αποτελούν την μη επιτηρούμενη μάθηση, την επιτηρούμενη μάθηση, αλλά και την ενισχυτική εξηγώντας τις αναλυτικά.
Μίλησε για την ανάλυση εικόνων τονίζοντας ότι οι αποδόσεις των υπολογιστών συχνά υστερούν έναντι του ανθρώπου και ότι η μορφή των δεδομένων εικόνων και video είναι δύσκολα επεξεργάσιμη από τους υπολογιστές.
Έκανε την ερώτηση στους μαθητές «ποιοι γνωρίζουν το chatGTP» και προς έκπληξη όλοι οι μαθητές το γνώριζαν, ενώ συνέχισε αναφέροντας ότι το 4ο μοντέλο του chatGΤP έχει ακριβώς τους ίδιους νευρώνες με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Επισήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνεχώς βελτιώνεται λέγοντας χαρακτηριστικά «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα». Παρουσίασε κάποια εντυπωσιακά βίντεο που γινόταν ανίχνευση ανθρώπων σε video, γινόταν πάλη μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός ρομπότ. Επιπρόσθετα, παρουσίασε βίντεο με robocup δηλαδή ένα ετήσιο διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής που ιδρύθηκε το 1996 και στοχεύει να προωθήσει την ρομποτική και την έρευνα της ΑΙ και φαινόταν τα ρομπότ να παίζουν ποδόσφαιρο.
Επεσήμανε ότι σε μια έρευνα με την επιτηρούμενη μάθηση μπόρεσαν να προβλέψουν σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ανάμεσα σε 5.000 προϊόντα τι θα αγόραζε ο χρήστης. Συνέχισε λέγοντας ότι στο παρελθόν σε ένα ερευνητικό έργο είχαν δουλέψει προκειμένου να αναπτύξουν εφαρμογή κινητών που θα προτείνει την περιήγηση επισκεπτών στην πόλη του Αγ. Νικολάου, κάτι που βοηθούσε τους τουρίστες να κινηθούν στην πόλη και να εκμαιεύσουν διαδρομές και αξιοθέατά της. Εξήγησε τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και τον ρόλο και την λειτουργία των chatbots.
Στο ΠΜΣ «Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός», όπως είπε, σε μεταπτυχιακή εργασία φοιτήτριας χρησιμοποίησαν το chatGTP ως δικαστή βάζοντας του την ελληνική νομοθεσία αλλά και υποθέσεις για να δουν τι αποτέλεσμα θα έδινε για να δουν αν έβγαζε σωστά το αποτέλεσμα ενός δικαστηρίου. Το αποτέλεσμα του chatGTP στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν πάρα πολύ καλό και σχολίασε ότι μελλοντικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βοηθός σε δίκη.
Σημείωσε ότι συστήματα τεχνητής νοημοσύνης επιλύουν προβλήματα με υψηλή απόδοση αρκεί να είναι καλή η αναπαράσταση δεδομένων και να υπάρχουν κατάλληλα διαθέσιμα μοντέλα για εκπαίδευση. Επισήμανε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνονται με την αύξηση της ταχύτητας των υπολογιστών και με την εισαγωγή μεγάλων δεδομένων.
Ολοκληρώνοντας, επειδή επικρατεί έντονα ο φόβος ότι μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστάσει τον άνθρωπο εκείνος επεσήμανε ότι όπως κάθε μεγάλη τεχνολογική αλλαγή η τεχνητή νοημοσύνη δεν έρχεται για να πάρει τις δουλειές, αλλά για να τις μεταμορφώσει και να κάνει την καθημερινότητά μας πιο εύκολη.
Κατασκευή drone και πλωτής
Στο τέλος της δράσης ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγ.Νικολάου κ. Γιάννης Μαθιουδάκης μαζί με τον κ. Γιώργο Κοζυράκη έκαναν επίδειξη ενός ιπτάμενου drone και παρουσίασαν μια δημιουργία πλωτής σχεδίας που θα τους βοηθάει να εξερευνήσουν το νερό. Είχαν κόψει φελιζόλ για να φτιάξουν την βάση και από κάτω είχαν τοποθετήσει μια κάμερα για να βιντεοσκοπεί τον βυθό. Όσοι μαθητές ενδιαφέρονται θα μπορούν να την οδηγούν με μια ειδική μάσκα. Ο διευθυντής κ. Μαθιουδάκης ευχαρίστησε όλους τους μαθητές και τον κ. Κοζυράκη που βοήθησαν στην δημιουργία ενός drone που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του σχολείου καθώς και τους διοργανωτές, το διδακτικό προσωπικό αλλά και τον κ. Παναγιωτάκη για την ομιλία του.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Δέσποινα Δρετάκη, όπως και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Πληροφορικής κ. Γιώργος Γώγουλος που απηύθυναν χαιρετισμούς και ευχαριστίες.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ