Αλλάζει τα δεδομένα στην τουριστική εκπαίδευση το Υπουργείο Τουρισμού, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα συνδέει την επαγγελματική κατάρτιση με την πράξη, και τελικό στόχο την αναβάθμιση της φιλοξενίας και των τουριστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο για την αξιοποίηση των τουριστικών εκπαιδευτηρίων της χώρας μέσα από το μοντέλο «ξενοδοχείο-εκπαιδευτήριο», βασισμένο σε διεθνή πρότυπα, όπως αυτό της Ελβετίας.
«Στόχος μας είναι η αναβίωση του μοντέλου με όρους σύγχρονους και αποτελεσματικούς, με τη βοήθεια Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)», τόνισε η υπουργός. Η αξιοποίηση των πρώην κτιρίων ΞΕΝΙΑ με άδεια δόμησης ξενοδοχείου αποτελεί την αιχμή του δόρατος. Μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων που θα προκύψουν από διαγωνιστικές διαδικασίες, οι νέοι επενδυτές θα υποχρεούνται να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων εντός των υποδομών.
Το μοντέλο αυτό, όπως εξήγησε η κυρία Κεφαλογιάννη, εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στην Ευρώπη και έχει αποτελέσει τη βάση για την τουριστική εκπαίδευση και στη χώρα μας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΣΑΕΚ) στην Ανάβυσσο, την Περαία Θεσσαλονίκης και το Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου.
Για τις εκπαιδευτικές μονάδες όπου δεν είναι εφικτή η παράλληλη λειτουργία ξενοδοχειακής δραστηριότητας, σχεδιάζονται εξειδικευμένες παρεμβάσεις. Για τη ΣΑΕΚ Στερεάς Ελλάδας στο Γαλαξίδι, προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου μέσω ένταξης σε σχετικό δημόσιο πρόγραμμα. Στη Ρόδο, εξετάζεται χρηματοδότηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, ενώ στην Κρήτη προχωρά η υπογραφή συμφωνίας παραχώρησης οικοπέδου μεταξύ του υπουργείου και του Δήμου Αγίου Νικολάου, όπου θα ανεγερθούν νέες εγκαταστάσεις με χρηματοδότηση από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές, αλλά και πιθανά προγράμματα ΕΣΠΑ.