Ο αρχαιολόγος της Βελγικής Σχολής Αθηνών Jan Driessen μας ενημέρωσε για τα καλά, αλλά και τα… κακά νέα της ανασκαφής στο Σίσι, Κεφάλι Αγίου Αντωνίου (Sissi Archeological Project):
«Τα καλά νέα είναι ότι μας δόθηκε ακόμη μια πενταετής άδεια από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Τα κακά νέα είναι, ότι ορισμένοι από τους προηγούμενους φορείς χρηματοδότησής μας, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας (INSTAP) και της Communauté française, που αμφότεροι παρείχαν οικονομική στήριξη στο έργο από το ξεκίνημά του, σταμάτησαν να χρηματοδοτούν αρχαιολογικά προγράμματα. Δεδομένου ότι οι προαναφερθέντες ήταν υπεύθυνοι για το μισό του ετήσιου προϋπολογισμού μας, αναζητούμε απεγνωσμένα επιπλέον χορηγούς.
Χρειαζόμαστε την οικονομική υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. Το κόστος λειτουργίας του έργου, το ενοίκιο των αποθηκευτικών χώρων, με συναγερμό και ασφάλιση είναι υψηλό, ενώ εξίσου κοστίζουν η συντήρηση και η ενοποίηση, η σχεδίαση και η μελέτη. Κάθε βοήθεια λοιπόν είναι ευπρόσδεκτη, κατά προτίμηση μέσω του διαδικτυακού φόρουμ του UCLouvain: https://getinvolved.uclouvain.be/sissi/~mon-don το οποίο παρέχει επίσης δηλώσεις φορολογικής απαλλαγής», μας ενημέρωσε ο Jan Driessen.
«Μελέτη του ανασκαφικού υλικού και διαμόρφωση της θέσης»
Για τα σχέδια που υπάρχουν για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Jan μας ενημέρωσε: «Θα επενδύσουμε σημαντικά στη μελέτη του ανασκαφικού υλικού, με σκοπό την τελική δημοσίευση και στην διαμόρφωση της θέσης, ώστε να είναι τελικά ο χώρος προσβάσιμος για το ευρύτερο κοινό.
Παράλληλα, υπάρχουν εμφανώς ορισμένα εκκρεμή αρχαιολογικά προβλήματα, τα οποία θα θέλαμε να επιλύσουμε. Το ένα είναι ο προσδιορισμός της φύσης και έκτασης του Προανακτορικού ή Πρωτόχαλκου (2600 π.Χ.) οικισμού, που βρίσκεται ακριβώς δυτικά του κτιρίου με κεντρική αυλή, αλλά σε υψηλότερο επίπεδο. Το άλλο είναι η προσπάθεια χρονολόγησης των διαφόρων φάσεων στο κτήριο με κεντρική αυλή».
«Νέο λογότυπο, ένας νεοανακτορικός σφραγιδόλιθος»
Με την έναρξη του τρίτου πενταετούς προγράμματος (2022-2026) στο Σίσι, επελέγη ένα νέο λογότυπο και ο Jan μας πληροφόρησε:
«Ενώ το προηγούμενο λογότυπό μας απέδιδε φόρο τιμής στους εμπειρογνώμονες της κεραμικής μας, δείχνοντας ένα από τα λίγα, κομψά καμαραϊκά όστρακα, που έχει δώσει ο χώρος, το νέο λογότυπο αποδίδει φόρο τιμής στους ειδικούς των σφραγίδων. Απεικονίζει έναν λεπτεπίλεπτο, νεοανακτορικό σφραγιδόλιθο, ο οποίος εντοπίστηκε στο κεντρικό μας κτήριο CD, κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης ανασκαφικής περιόδου.
Ωστόσο, ένας άλλος κομψός σφραγιδόλιθος, lapis lacedaemonius, επίσης από την περιοχή, δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Diana Wolf στο έγκριτο αμερικανικό περιοδικό Hesperia».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ