Είναι κοινή διαπίστωση ότι τα Περιφερειακά ΜΜΕ και ιδιαίτερα ο ιστορικός και διαχρονικός τους βραχίονας, οι ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες, βρίσκονται σήμερα σε οριακό σημείο. Κυριολεκτικά δίνουν αγώνα επιβίωσης. Οι αιτίες είναι πολλές και πολυσυζητημένες. Κάποιες έρχονται από το παρελθόν ενώ άλλες εμφανίστηκαν ή επιδεινώθηκαν τα χρόνια της κρίσης που με τη μια ή την άλλη μορφή, διαρκεί ακόμα.
Προτάσεις έχουν γίνει πολλές, εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες, τουλάχιστον από τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) μέλος του οποίου είναι και η ΑΝΑΤΟΛΗ. Λύσεις σχεδόν καμία ακόμη και σε ζητήματα που θα αρκούσε λίγη καλή θέληση από μέρους της κυβέρνησης για να λυθούν.
Έχουμε διακηρύξει πολλές φορές ότι δεν είμαστε συνδικαλιστές παλαιάς κοπής. Δεν υποβάλλουμε μαξιμαλιστικά και ατεκμηρίωτα αιτήματα και δεν διαμαρτυρόμαστε χωρίς λόγο. Θέλουμε να είμαστε φερέγγυοι συνομιλητές της Πολιτείας και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές. Δεν πρέπει όμως αυτή η υπευθυνότητα να εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας! Δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν, ούτε αφελείς αλλά ούτε και αδύναμοι να αντιδράσουμε. Εκπροσωπούμε έναν ιστορικό κλάδο που δίνει επί δεκαετίες έναν σκληρό, καθημερινό αγώνα, με χίλιες αντιξοότητες, για την πληροφόρηση και την ενημέρωση των πολιτών της «εκτός των τειχών Ελλάδας» και απαιτούμε αυτή η φωνή των πολιτών της Περιφέρειας να ακούγεται από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και να γίνεται σεβαστή!
Ζητάμε εδώ και χρόνια από τον Πρωθυπουργό να μας δει έστω για λίγα λεπτά, για να θέσουμε υπόψη του τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Δεν μας έχει δεχτεί. Μόλις πρόσφατα, στο τελευταίο από τα πολλά αιτήματά μας για συνάντηση, μας παρέπεμψε στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Μαρινάκη. Μολονότι στον κ. Υφυπουργό έχουμε θέσει τα ζητήματα αναλυτικά, έγγραφα και προφορικά από τον Ιανουάριο του 2024, χωρίς σχεδόν τίποτα να έχει προχωρήσει, για λόγους θεσμικής τάξης δεχτήκαμε να τον συναντήσουμε για μια ακόμη φορά. Όμως λίγο πριν τη συνάντηση και ενώ όλα τα μέλη του ΔΣ από την Κομοτηνή μέχρι το Λασίθι είχαν έρθει στην Αθήνα, ο κ. Μαρινάκης επικαλούμενος έκτακτη υποχρέωση μας παρέπεμψε και αυτός με τη σειρά του στον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στον διευθυντή του γραφείου του! Τελικά στη συνάντηση δεν προσήλθε ούτε καν ο διευθυντής του γραφείου του Υφυπουργού! Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη συμπεριφορά αυτή την οποία θεωρούμε όχι μόνο υποτιμητική αλλά και ευθέως προσβλητική για τον κλάδο που εκπροσωπούμε.
Και αφού ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. Υπουργός δεν μας δέχονται, αποφασίσαμε να καταθέσουμε δημόσια τις απόψεις μας με την ελπίδα ότι έστω και με τον τρόπο αυτό, θα φτάσουν στα αυτιά της Κυβέρνησης και θα δοθούν επιτέλους οι λύσεις που θα επιτρέψουν στον κλάδο να ανασάνει!
Σχεδόν κανένα από τα βασικά αιτήματα του κλάδου δεν έχει ικανοποιηθεί!
Στις 29/1/24 στη συνάντησή μας με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μαρινάκη θέσαμε υπόψη του και υπόψη της κυβέρνησης το σοβαρότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ημερήσιος περιφερειακός τύπος. Τόσο προφορικά όσο και γραπτά. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, κανένα από τα προβλήματα δεν βρήκε τη λύση του και κανένα αίτημα δεν ικανοποιήθηκε! Ακόμη και αυτά που δεν έχουν δημοσιονομική επίπτωση και αρκεί όπως είπαμε, η πολιτική βούληση για να λυθούν. Πολιτική βούληση που όπως φαίνεται δεν υπάρχει…
Συγκεκριμένα:
Διαχρονικό αίτημα του έντυπου περιφερειακού τύπου είναι η μονιμοποίηση των υποχρεωτικών κρατικών δημοσιεύσεων στις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες, για λόγους διαφάνειας των συναλλαγών. Όλο το πολιτικό σύστημα συμφωνεί σε αυτό, τουλάχιστον στα λόγια. Δεν έχει γίνει. Μας πάνε από παράταση σε παράταση, συντηρώντας μια ιδιότυπη «πολιτική ομηρία».
Ζητήσαμε μια σειρά αλλαγών στο ν3548/07 που ορίζει το καθεστώς των δημοσιεύσεων αυτών ώστε να λυθούν προβλήματα που έχουμε εντοπίσει από την 17χρονη εμπειρία μας από την εφαρμογή του. Καταθέσαμε συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις χωρίς οικονομικό κόστος. Αγνοήθηκαν!
Τέλος επειδή με το νέο νόμο για τα Μητρώα (ν5005/22) δημιουργήθηκαν και νέα προβλήματα με την τιμολόγηση των δημοσιεύσεων, ζητήσαμε το πιο απλό: να εκδοθεί μια απλή εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας που να ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Μάλιστα την ετοιμάσαμε και την υποβάλλαμε ως σχέδιο για να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες. Ούτε αυτό έχει κόστος αλλά ούτε αυτό έγινε!
Η Κρατική Διαφήμιση. Εδώ επικρατεί τραγελαφική κατάσταση. Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι από τα 40 εκατ. ετήσιας δαπάνης για κρατική διαφήμιση (με βάση τα Προγράμματα που εγκρίνει η ΓΓΕΕ) στις εφημερίδες μας δεν φτάνει σχεδόν τίποτα! Είναι είδηση αν φιλοξενήσουμε δυο -τρεις δυο σελίδες κρατική διαφήμιση το χρόνο!
Έχουμε ζητήσει την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης και γενικότερα υποστήριξης ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης του προσωπικού των ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων, ιδιαίτερα στις νέες τεχνολογίες. Δεν έγινε τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση.
Ζητήσαμε την ενίσχυση του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου έστω με ένα συμβολικό ποσό που θα αναδεικνύει τη σημασία του. Δεν έγινε.
Ζητήσαμε την καθιέρωση μιας διαδικασίας επαγγελματικής πιστοποίησης της δημοσιογραφικής ιδιότητας που σε τελική ανάλυση αποτελεί θεσμική υποχρέωση της Πολιτείας. Ούτε αυτό έγινε.
Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι από τα πράγματα να εστιάσουμε στα ζητήματα οικονομικής επιβίωσης. Τι να τα κάνουμε τα θεσμικά μέτρα, τα Μητρώα, τις κρατικές δημοσιεύεις ή τα μέτρα φιλαναγνωσίας, αν αύριο δεν θα υπάρχουμε; Εκπέμπουμε S.O.S και αυτό πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση!
Οι πηγές εσόδων μας έχουν μειωθεί την ίδια ώρα που οι δαπάνες εκτύπωσης (ενέργεια, χαρτί κλπ.) αλλά και διακίνησης-διανομής των εφημερίδων μας, έχουν εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αστάθειας. Και επίσης όλες οι πρόνοιες που δεκαετίες ίσχυαν υπέρ του περιφερειακού ειδικά τύπου (ατέλειες, ασφαλιστικές επιδοτήσεις κλπ.) καταργήθηκαν με τα μνημόνια και δεν επανήλθαν με τη λήξη τους.
Πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι οι επιχειρήσεις τύπου δεν είναι όπως όλες οι άλλες επιχειρήσεις αλλά, όπως το ίδιο το πολιτικό σύστημα μας λέει κάθε τόσο, πυλώνες της δημοκρατίας, παράγοντες της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αγωγοί της ενημέρωσης και της πληροφόρησης του πολίτη κλπ. Εμείς δε στον περιφερειακό Τύπο είμαστε και κάτι πολύ περισσότερο. Είμαστε η φωνή των πολιτών της Περιφέρειας. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε 200 χρόνια ιστορίας «να σκάσουν στα χέρια της»
Και δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Ζητάμε αυτό που όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν: δηλαδή Προγράμματα Οικονομικής Στήριξης των επιχειρήσεων τύπου και ειδικά της Περιφέρειας.
Το Δ.Σ του ΣΗΠΕ