Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ενώ εντατικοί είναι και οι τροχονομικοί έλεγχοι σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης.
Η ΑΝΑΤΟΛΗ συζήτησε με τον κ. Αντώνη Στεφανάκη, Πρόεδρο της Ένωσης Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Λασιθίου, για τις αλλαγές του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τις πιο συχνές παραβάσεις, την ανάγκη προσθήκης στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων του μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής, τον δακτύλιο αλλά και την ανάγκη για αλλαγή οδικής νοοτροπίας.
Βασικές αλλαγές
Μας σχολίασε ότι οι βασικές αλλαγές που απασχολούν το κοινό είναι τα μεγάλα χρηματικά ποσά που άλλαξαν σε κάποιες παραβάσεις. Οι αλλαγές του ΚΟΚ αφορούν ένα κλιμακωτό σύστημα ποινών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου, που πράγματι δημιουργεί απόσπαση του οδηγού. Παλιότερα αν πιανόταν κάποιος οδηγός για χρήση κινητού τηλεφώνου του αφαιρούσαν την άδεια οδήγησης για 60 ημέρες ενώ τώρα θα ισχύει πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. Η πρώτη υποτροπή συνεπάγεται 1000 ευρώ πρόστιμο και 180 ημέρες αφαίρεση άδειας οδήγησης ενώ η δεύτερη 2000 ευρώ πρόστιμο και 1 έτος αφαίρεσης άδειας οδήγησης.
Όριο ταχύτητας
Άλλαξε το όριο ταχύτητας εντός κατοικημένης περιοχής και μειώθηκε από τα 50χλμ στα 30χλμ. Όπως ανέφερε αυτό πρόκειται να φέρει πολλαπλά οφέλη διότι ο οδηγός κινούμενος με μειωμένη ταχύτητα θα παρατηρεί καλύτερα το δρόμο ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει ανά πάσα στιγμή τόσο για την δική του ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου. Η μείωση αυτή δίνει στον οδηγό τον απαιτούμενο χρόνο αντίδρασης, παρατήρησης και ενέργειας. Ο νέος ΚΟΚ αφήνει το όριο των 50 σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε κατοικημένη περιοχή, ο δρόμος είναι μονόδρομος και έχει δυο λωρίδες στην κατεύθυνση μας αλλά και αν υπάρχει δρόμος διπλής κατεύθυνσης που στην μέση υπάρχει διαχωριστική νησίδα. Στην πόλη του Αγίου Νικολάου τέτοια περίπτωση με νησίδα στην μέση έχουν οι είσοδοι και έξοδοι της πόλης.
Πρόστιμο για ανάρμοστη συμπεριφορά
Όπως ανέφερε οι Σχολές Οδηγών εδώ και αρκετά χρόνια περίμεναν μια σημαντική αλλαγή που τώρα εφαρμόστηκε. Πλέον για πρώτη φορά εισάγεται το πρόστιμο για μη ευγενική ή επιθετική συμπεριφορά προς τους άλλους οδηγούς ή πεζούς ή επιβάτες. Δηλαδή πλέον ένας οδηγός που είναι επιθετικός ή εκνευρίζεται και παρατηρηθεί από το ελεγκτικό όργανο για πρώτη φορά μπορει να λάβει διοικητικό προστιμο της τάξεως των 150 ευρώ.
Τα ποδήλατα
Στο νέο ΚΟΚ, όπως μας είπε, αναφέρεται ότι τα παιδιά που είναι ηλικίας κάτω των 12 ετών και οδηγούν ποδήλατο μπορούν να κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο με συνοδό άνω των 16 ετών ενώ από 12 ετών και πάνω μπορούν να κυκλοφορούν αυτόνομα στο οδικό περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με το γεγονός ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση και δεν έχουν κατανοήσει ουσιαστικά τον ΚΟΚ διερωτώμενος χαρακτηριστικά: «Πώς είναι δυνατόν να τα αφήνουμε να κυκλοφορούν μόνα τους;» Επισήμανε ότι αν τα παιδιά διδασκόντουσαν στο ωρολόγιο πρόγραμμά τους την κυκλοφοριακή αγωγή θα ήταν πολύ πιο ασφαλές και εύκολο να κυκλοφορούν χωρίς κινδύνους και με λιγότερα ατυχήματα.
Οδήγηση χωρίς δίπλωμα
Παλαιότερα το πρόστιμο ήταν 100 ευρώ ενώ τώρα είναι 500 ευρώ, στην 1η υποτροπή είναι 1.000 ευρώ πρόστιμο και στη δεύτερη υποτροπή 2.000 ευρώ.
Προστατευτικό κράνος
Ο κ. Στεφανάκης σχολίασε ότι κατά μεγάλο ποσοστό πλέον μετά από τους εκτεταμένους τροχονομικούς ελέγχους οι αναβάτες χρησιμοποιούν προστατευτικό κράνος τόσο ο οδηγός όσο και ο συνεπιβάτης. Η αλλαγή είναι ότι πλέον αν ο συνεπιβάτης δεν φοράει κράνος τότε καταβάλει το ποσό των 350 ευρώ πρόστιμο τόσο ο οδηγός όσο και ο συνεπιβάτης αλλά και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του οδηγού για 30 ημέρες.
Ανάγκη μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής
Ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα όπως ανέφερε ο κ. Στεφανάκης αναμένει την καθιέρωση του μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής ως σταθερού μέρους του σχολικού προγράμματος. Σχολίασε ότι οι σχετικές δράσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς πραγματοποιούνται κυρίως μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων που διαθέτουν τα σχολεία και είναι βοηθητικές αλλά υπογράμμισε πως μια ετήσια επίσκεψη δεν είναι αρκετή και τόνισε ότι η συστηματική ενσωμάτωση της κυκλοφοριακής αγωγής στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση υπεύθυνων μελλοντικών οδηγών, πεζών και επιβατών.
Εν αναμονή των νέων βιβλίων
Σχολίασε ακόμα ότι τα βιβλία που διδάσκουν τα κέντρα θεωρητικής εκπαίδευσης των σχολών οδηγών είναι παλιά· γίνεται συγγραφή των νέων βιβλίων τα οποία περιμένουν να κυκλοφορήσουν από το Υπουργείο μέχρι τέλος του έτους για να αλλάξει και η ύλη που εκπαιδεύουν τόσα χρόνια. Πριν μερικά χρόνια διαγράφτηκαν κάποιες ερωτήσεις που ήταν με δραχμές. Πάντως θεωρεί αναγκαία την αλλαγή των βιβλίων για να συνάδουν με τις κυκλοφοριακές ανάγκες του σήμερα. Όταν αυτά τα βιβλία γράφτηκαν δεν υπήρχαν π.χ. τα ελαφριά ηλεκτρικά οχήματα-πατίνια ενώ σήμερα σε καθημερινή βάση τα παρατηρούμε στους δρόμους.
Δακτύλιος
Τον ρωτήσαμε αν συμφωνεί με την εφαρμογή του δακτυλίου και μας απάντησε ότι είναι αναγκαίος διότι όλες οι σύγχρονες πόλεις έχουν γεμίσει και υπάρχει ένα πολεοδομικό σχέδιο πολλών χρόνων που δεν μπορεί να υποστηρίξει πλέον τον όγκο των οχημάτων που υπάρχουν. Είναι σημαντικό, όπως λέει, μέσα στα αστικά κέντρα να αισθάνεται ο πολίτης και ο επισκέπτης ασφάλεια, να μην υπάρχει συνωστισμός. Είναι αναγκαίο να βρούμε διεξόδους μετακίνησης όπως τα πόδια, το ποδήλατο κλπ. «Δίνει μεγάλη αξία στον τόπο ένας πεζόδρομος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η σημασία της οδηγικής εκπαίδευσης και των ελέγχων
Τον ρωτήσαμε αν θεωρεί ότι οι πιο αυστηροί κανόνες της Τροχαίας επηρεάζουν θετικά τους πολίτες. Μας απάντησε ότι σίγουρα μια μερίδα των πολιτών σκεπτόμενοι τα τσουχτερά πρόστιμα είναι πιο προσεκτικοί. Παράλληλα, οι νέοι οδηγοί εκπαιδεύονται ουσιαστικά στην τεχνική κατάρτιση του οχήματος και προσπαθούν να αλλάξουν κάποιες λανθασμένες συμπεριφορές, να δημιουργήσουν μια οδική κουλτούρα που θα είναι βάσει νόμου και όλοι θα συνυπάρχουν αρμονικά και με ασφάλεια. Το κλειδί της επιτυχίας λοιπόν θεωρεί ότι είναι τόσο οι εντατικοί έλεγχοι όσο και η οδηγική εκπαίδευση.
Παραβάσεις συχνές
Σχολίασε ότι από τις πιο συχνές παραβάσεις είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου, η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας αλλά και η οδήγηση χωρίς την χρήση ζώνης κυρίως στους πίσω επιβαίνοντες. Τόνισε ότι στην πόλη μας η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ έχει μειωθεί. Επισήμανε κατηγορηματικά όμως ότι είναι απαραίτητο οι γονείς να σέβονται την οικογένεια τους και όσο προσέχουν τον εαυτό τους να σέβονται και την οικογένεια τους και οπωσδήποτε να τοποθετούν κατάλληλα παιδικά καθίσματα αλλά και ζώνη ασφαλείας στα παιδιά.
Συμπερασματικά, θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη να διαμορφώσουμε μια κοινωνία όπου το οδικό περιβάλλον θα είναι ασφαλές για όλους, χωρίς να βασιζόμαστε στον φόβο των ποινών για να τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. «Σημασία έχει να λειτουργούμε με υπευθυνότητα και σεβασμό, ώστε όλοι να μπορούμε να συνυπάρχουμε με ασφάλεια στον δρόμο» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επισήμανε την σημασία της συλλογικής προσπάθειας για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
Χαρακτήρισε τις αλλαγές στον ΚΟΚ θετικές χωρίς όμως να σημαίνει αυτό ότι θα εκμηδενιστούν τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις. Στόχος είναι πάντως να ελαχιστοποιηθούν όσο γίνεται!
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ