Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος το Πρόγραμμα Ομαλής Μετάβασης των μαθητών-τριών της ΣΤ΄τάξης του Δημοτικού προς το Γυμνάσιό μας και των μαθητών-τριών της Γ΄Γυμνασίου προς τα Λύκεια, στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας μαζί με το Δημοτικό Σχολείο Κριτσάς, το 1 και 2ο ΓΕ.Λ. Αγίου Νικολάου, το Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. (Π.ΕΠΑ.Λ.) Νεάπολης και το ΕΠΑ.Λ. Αγίου Νικολάου. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τους νέους σχολικούς χώρους, όπου θα φοιτούν από τον Σεπτέμβρη, να εξοικειωθούν με τα νέα γνωστικά αντικείμενα, να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων της επόμενης βαθμίδας και να ενημερωθούν για τους δρόμους που ανοίγονται μετά το Γυμνάσιο.
Την έναρξη των δράσεων έδωσαν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής κ.Λουκέρη Αναστασία (Δημοτικό Σχολείο Κριτσάς) και κ.Νικητάκης Χρήστος (Γυμνάσιο Κριτσάς), οι οποίοι διοργάνωσαν αγώνες σε αθλήματα κλασικού αθλητισμού και ποδοσφαίρου μεταξύ των μαθητών-τριών ΣΤ΄τάξης του Δημοτικού και Α΄Γυμνασίου. Ξεχωριστή εμπειρία ήταν το κοινό πρωινό που ετοίμασαν οι γονείς των παιδιών των δύο τάξεων δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αντικατάστασης των τυποποιημένων προϊόντων από υγιεινές τροφές.
Ακολούθησε διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών στους μαθητές ΣΤ΄Δημοτικού από την Φιλόλογο του Γυμνασίου μας, κ.Λουκάκη Ελένη, η οποία με την παρουσίασή της ανέδειξε τον ενιαίο χαρακτήρα της ελληνικής γλώσσας και με τα συμβολικά χάρτινα καραβάκια που δώρισε σε κάθε παιδί μετέφερε τις ευχές εκπαιδευτικών και μαθητών-τριών του σχολείου μας για επιτυχημένο ταξίδι «σαλπάροντας προς το Γυμνάσιο».
Τέλη Μαΐου 2025 ήρθε η σειρά μας να φιλοξενήσουμε στην τάξη της Α΄Γυμνασίου τους μαθητές που θα φοιτήσουν εκεί τη νέα σχολική χρονιά οι οποίοι παρακολούθησαν μάθημα Φυσικής. Η εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Κριτσάς κ.Δαή ενεργοποίησε τους μαθητές και των δύο βαθμίδων υλοποιώντας διδασκαλία με πειραματικό χαρακτήρα και αναδεικνύοντας τον πρακτικό χαρακτήρα των θετικών επιστημών.
Αλλά και για τους μαθητές-τριες της Γ΄Γυμνασίου έγιναν ενέργειες για την ομαλή μετάβασή τους στο Λύκειο. Έτσι, στις 7 Φλεβάρη 2025 γονείς & μαθητές της Γ΄Γυμνασίου ενημερώθηκαν από την κ. Στεφανία Κορδία, υπεύθυνη σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού της ΔΔΕ Λασιθίου για τους τύπους λυκείων και τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που παρέχουν. Στις 29 Μάη 2025 οι μαθητές-τριες μας με τη συνοδεία της κ.Διαμαντάκη και κ.Λουκάκη επισκέφθηκαν το Π.ΕΠΑΛ Νεάπολης, το ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου, τους χώρους του Εργαστηριακού Κέντρου Νεάπολης και τα Γενικά Λύκεια στον Άγιο Νικόλαο, ολοκληρώνοντας με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους την ενημέρωση για τους δρόμους μετά το Γυμνάσιο.
Σημαντικό ρόλο στην ομαλή μετάβαση των παιδιών στην επόμενη βαθμίδα διαδρατίζουν όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς που πρέπει και σε αυτό τον τομέα να είναι υποστηρικτικοί και καθοδηγητικοί. Το ρόλο των γονέων στη διαδικασία της μετάβασης ανέπτυξε ο Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου μας, δρ.Αποστολάκης Νίκος την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025 σε ενημερωτική εσπερίδα για γονείς & μαθητές-τριες που συνδιοργανώσαμε με το Δημοτικό Σχολείο Κριτσάς. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ.Μαρία Πρατσίνη, η οποία τόνισε τη σημασία της επικοινωνίας και συνεργασίας των γονέων με το σχολείο για την πρόοδο των μαθητών-τριών. Στο τέλος της εσπερίδας βραβεύτηκαν οι μαθητές-τριες της ΣΤ΄Δημοτικού και Α΄Γυμνασίου για τη συμμετοχή τους στις δράσεις της Μετάβασης.
Για την επιτυχία των παραπάνω δράσεων θα θέλαμε να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ:
- Το Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου μας, κ. Αποστολάκη, τη Σύμβουλο της Α΄/θμιας, κ. Πρατσίνη και την υπεύθυνη Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού της ΔΔΕ Λασιθίου κ.Κορδία για τις εμπεριστατωμένες ενημερώσεις τους.
- Τους διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων με τις οποίες συνεργαστήκαμε: κ.Λυναρίτη Κατερίνα (Δημοτικό Σχολείο Κριτσάς), κ. Πεδιαδίτη Καλλιόπη (1 ο ΓΕ.Λ. Αγίου Νικολάου), κ. Χαβάκη Γεώργιο (2 ο ΓΕ.Λ. Αγίου Νικολάου), κ. Κουτάντο Ιωάννη (Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. Νεάπολης), κ. Καρακού Μαρία (Εργαστηριακό Κέντρο Νεάπολης), κ. Παπαδακάκη Νεκτάριο (ΕΠΑ.Λ. Αγίου Νικολάου), καθώς και τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολικών μονάδων για την αγαστή συνεργασία και φιλοξενία.
- Τη μαθηματικό του σχολείου μας Δαή Μαρία, τη φιλόλογο Λουκάκη Ελένη και τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ.Νικητάκη Χρήστο που υλοποίησαν διδασκαλίες.