ΟΜΑΔΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ
Χριστός Ανέστη, αλλά το Βραχάσι δεν ανέστη.
Όσο κι αν το “Χριστός Ανέστη” αποτελεί το ελπιδοφόρο μήνυμα των ημερών για την του κόσμου σωτηρία, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι για το Βραχάσι δε διαφαίνεται η παραμικρή ελπίδα για τη σωτηρία του, παραμένοντας καταδικασμένο εδώ και πολλά χρόνια στη συνεχόμενη απραξία, στην έλλειψη ενδιαφέροντος των κάθε λογής αρμοδίων, στην προχειρότητα, σε άσκοπες και άστοχες, ενίοτε και περιττές ενέργειες, που κάνουν μεγαλύτερο κακό, παρά καλό.
Αυτή η συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση, από τη μια πυροδοτεί ποικίλες αντιδράσεις των κατοίκων, που δεν ανέχονται να βλέπουν την υποβάθμιση της περιοχής, παράλληλα όμως ευνοεί την τάση για ανομία και ετσιθελικές ενέργειες, που λειτουργούν εις βάρος της κοινωνικής ειρήνης και της εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας γενικότερα. Όταν καθένας διαπιστώνει πως ο,τι (παράνομο) κι αν κάνει, δε βρίσκεται κανένας να τον σταματήσει, δεν έχει κανένα λόγο να μην το συνεχίσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα εδράζεται τόσο στη δημοτική αρχή, όσο και στην αντιπολίτευση, η οποία αδυνατεί να παίξει το ρόλο της. Μεγάλη ευθύνη φέρουν επίσης και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής, όπως και ο τοπικός πρόεδρος, οι οποίοι είτε αρκούνται στο να χειροκροτούν την απραξία της δημοτικής αρχής, είτε δεν ασχολούνται στο βαθμό που επιβάλουν τα προβλήματα της περιοχής.
Η ανάληψη από τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο της χωρικής ευθύνης για τα θέματα του δημοτικού διαμερίσματος Βραχασίου είχε δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες στους κατοίκους, ότι εξ αιτίας και του προσωπικού του ενδιαφέροντος για τη Μίλατο, θα έδινε ώθηση στην επίλυση αρκετών προβλημάτων της περιοχής. Όμως περίπου ενάμισι χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν είδαμε κανένα μεγάλο έργο της περιοχής να δρομολογείται. Από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι σήμερα, η δράση της δημοτικής αρχής περιορίστηκε ουσιαστικά στην αλλαγή κεραμοσκεπής στο δημοτικό σχολείο Σισίου, έργο που βεβαίως πιστώνεται στα θετικά της, αλλά αποτελεί ένα πολύ μικρό τμήμα μόνο των αναγκών της περιοχής. Ανεξάρτητα από το ποιος έχει την ευθύνη για το αναπτυξιακό έλλειμμα της περιοχής στα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι δυνατόν αυτή η κατάσταση να διαιωνίζεται, ούτε μπορεί κανείς να αισθάνεται ικανοποιημένος επειδή έπεσαν μερικά κυβικά τσιμέντου σε ένα δρόμο, πράγμα που ούτε κι αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει τελευταία, και όποτε συνέβαινε, συνέβαινε για την εξυπηρέτηση “φίλων” και όχι με γνώμονα ή με σχεδιασμό, για την εξυπηρέτηση του συνόλου. Τα γράφουμε όλα αυτά, όχι με πρόθεση να κατηγορήσουμε την παρούσα ή την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά ως πραγματικά γεγονότα και ως “καμπανάκι” υπενθύμισης, ότι δε θα γίνει ανεκτό από την τοπική κοινωνία να περάσει ακόμα μια τετραετία (πενταετία) απραξίας. Η δημοτική αρχή οφείλει να λάβει άμεσα τα μέτρα της και θα πρέπει να γνωρίζει ότι η περίοδος χάριτος, που κάθε νέα δημοτική αρχή πρέπει να έχει στη διάθεσή της, έχει προ πολλού παρέλθει. Βρισκόμαστε ήδη στην περίοδο που η δημοτική αρχή οφείλει να επιδείξει έργο. Όσο αυτό δεν επιδεικνύεται, τόσο οι φωνές των πολιτών, που αναμένουν να δουν πρόοδο, θα δυναμώνουν. Αναμένουμε λοιπόν το αποτέλεσμα και ας γνωρίζει η δημοτική αρχή ότι η κοινωνία ήδη εκφράζει τη δυσαρέσκειά της.
Θα συνεχίσουμε με μια ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων και δράσεων του τελευταίου εξαμήνου, ελπίζοντας ότι δεν έχουμε λησμονήσει να αναφέρουμε κάτι σημαντικό.
- Μια λαϊκή συνέλευση που ποτέ δεν έγινε.
Ακούσαμε από τα χείλη του κ. Δημάρχου στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Βραχάσι στις 19 Οκτωβρίου 2024, μια υπόσχεση για μια δεύτερη λαϊκή συνέλευση σε ένα μήνα. Ο λόγος που προτάθηκε η νέα λαϊκή συνέλευση, ήταν η έλλειψη οργάνωσης της συζήτησης και θεματολογίας στην πρώτη, που τη μετέτρεψε σε καφενειακή συζήτηση, μη επιτρέποντας στους πολίτες να αναπτύξουν συντονισμένα και επί της ουσίας τις απόψεις τους για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή. Παράλληλα εισπράξαμε τις διαβεβαιώσεις του κ. Δημάρχου ότι (α) το έργο του βιολογικού Σισίου προχωρεί και θα χρηματοδοτηθεί και (β) ότι το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του δημοτικού διαμερίσματος Βραχασίου θα χρηματοδοτηθεί από τον ίδιο το δήμο, αφού για διάφορους αδιευκρίνιστους λόγους και μετάθεση ευθυνών των αρμοδίων, δεν προβλέφθηκε τελικώς η χρηματοδότηση τοπικού πολεοδομικού σχεδίου για το δημοτικό διαμέρισμα Βραχασίου από το κράτος. Έχοντας περάσει έξι μήνες από τότε, καμιά λαϊκή συνέλευση δεν είδαμε να πραγματοποιείται.
- Το περιβόητο ερωτηματολόγιο
Αντί λοιπόν να υπάρξει ενδιαφέρον από τη δημοτική αρχή, (ή έστω από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κ. Κυριακάκη) να πραγματοποιηθεί αυτή η λαϊκή συνέλευση σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, είδαμε τη δημοτική αρχή να αναζητά πληροφορίες για την περιοχή από τους φορείς του χωριού μέσω ενός ερωτηματολογίου, για λογαριασμό της επιτροπής που συνέστησε για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Το ερωτηματολόγιο παρέχεται στο Παράρτημα Ι του παρόντος, για ενημέρωση των ενδιαφερόμενων.
Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των απαντήσεων σε αυτές τις ερωτήσεις θα μπορούσε να αναζητηθεί σε πηγές όπως η στατιστική υπηρεσία, το επιμελητήριο, το δημοτολόγιο, οι υπηρεσίες του ίδιου του δήμου κτλ, είναι αδιευκρίνιστος ο λόγος που αυτή η επιτροπή επέλεξε να αναζητήσει αυτές τις πληροφορίες από τους φορείς των τοπικών κοινωνιών. Στην πράξη βεβαίως οι φορείς του χωριού μας, είτε δεν εκλήθησαν αρμοδίως να συμμετέχουν στη σύνταξη των απαντήσεων, είτε εκώφευσαν στο κάλεσμα. Κανείς πάντως δε δήλωσε αναρμοδιότητα ρητώς, όπως θα ήταν φυσιολογικό (κατά την άποψή μας) να κάνει, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πληροφορίες αυτές έπρεπε να αναζητηθούν υπηρεσιακά και όχι μέσω των τοπικών φορέων. Φαίνεται όμως ότι μεμονωμένα πρόσωπα όπως ο κ. Γεώργιος Κωστάκης υπό την ιδιότητα του άτυπου τεχνικού συμβούλου του τοπικού συμβουλίου(;), ως εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου(;), ως εκπρόσωπος του συνεταιρισμού(;), πρωτοστάτησε στην αναζήτηση αυτών των απαντήσεων. Προφανώς δεν αντιλήφθηκε, ότι η όποια καλή πρόθεση από την πλευρά του προσέφερε ουσιαστικά άλλοθι στη δημοτική αρχή, επιτρέποντας της να δείξει ότι έχει πραγματικό ενδιαφέρον για την περιοχή, χωρίς αυτό να συνάδει με τα έργα της. Συνέταξε έτσι μια άνευ ουσίας έκθεση ιδεών, η οποία φέρει τη σφραγίδα του τοπικού συμβουλίου Βραχασίου, καταγράφοντας προβλήματα, που μπορεί να βρει κανείς στα προεκλογικά φυλλάδια των υποψήφιων δημοτικών συνδυασμών. Η έκθεση αυτή τίποτα νέο δεν κόμισε, και στην ουσία δεν έδινε τις πληροφορίες που η επιτροπή αναζητούσε, αφού το ζητούμενο δεν ήταν η καταγραφή των προβλημάτων, αλλά η καταγραφή ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Το κείμενο των απαντήσεων βρίσκεται στο Παράρτημα ΙΙ, προς ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το εν λόγω περιορίζεται στο Βραχάσι και το Σίσι και καμιά αναφορά δεν υπάρχει σ’ αυτό για τη Μίλατο.
Κατά τη γνώμη μας, αν πράγματι η δημοτική αρχή ήθελε να έχει μια συγκροτημένη θέση της τοπικής κοινωνίας για το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο, θα μπορούσε να έχει συγκροτήσει μια επιτροπή μηχανικών και αρχιτεκτόνων από το τοπικό διαμέρισμα Βραχασίου, (οι οποίοι λόγω εντοπιότητας είναι γνώστες της κατάστασης), ενδεχομένως στην επιτροπή να μπορούσαν να συμμετάσχουν και κάποιοι διακεκριμένοι επιχειρηματίες, όπως επίσης και άλλοι διακεκριμένοι συγχωριανοί μας, που θα μπορούσαν να επεξεργαστούν κάποιες ιδέες και να καταθέσουν προτάσεις για περαιτέρω επεξεργασία από τους μελετητές, πέρα από την αναζήτηση τετριμμένων στοιχείων. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.
- Πομπώδης φιέστα για την παρουσίαση των απαντήσεων του ερωτηματολογίου, κοπή πίτας του τοπικού συμβουλίου και εκ νέου υποσχέσεις του κ. Δημάρχου
Αφού συντάχθηκε το κείμενο με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου, έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί με κάθε επισημότητα… Καθορίστηκε λοιπόν να γίνει η παρουσίαση στα πλαίσια συνεδρίασης του τοπικού συμβουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του τοπικού συμβουλίου Βραχασίου, η οποία συνδυάστηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας παρουσία και του κ. Δημάρχου. Παρ’ όλα αυτά δεν έτυχε της ανάλογης υποδοχής, αφού κατ’ αρχάς εκ των τοπικών συμβούλων απουσίαζαν οι δυο εκ των τριών, με παρόντα μόνο τον κ. Κυριακάκη, (οπότε η συνεδρίαση του συμβουλίου δε θα μπορούσε να γίνει), και επιπλέον η παρουσία του κόσμου ήταν ισχνή. Φήμες μέχρι εκείνη τη στιγμή έλεγαν ότι ο κ. Κυβερνητάκης έχει δηλώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί, πράγμα που πρόσφατα πραγματοποίησε επίσημα, πράγμα που εξηγεί το μειωμένο του ενδιαφέρον. Ο δε κ. Μαμαλούκος αντιμετώπισε την περίοδο εκείνη οικογενειακό πρόβλημα υγείας και δεν μπόρεσε να παραστεί. Παρ’ όλα αυτά, το κείμενο που συνέταξε ο κ. Κωστάκης για λογαριασμό του τοπικού συμβουλίου παρουσιάστηκε σε αυτή τη συγκέντρωση. Το κείμενο ανέγνωσε ο ίδιος ο κ. Κωστάκης και στη συνέχεια υπήρξε μικρή συζήτηση. Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης ρωτήθηκε ο κ. Δήμαρχος, γιατί, παρά την υπόσχεση για σύγκλιση νέας λαϊκής συνέλευσης μετά από ένα μήνα όπως είχε υποσχεθεί, η λαϊκή συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε., με τον ίδιο να δικαιολογείται λέγοντας ότι η λαϊκή συνέλευση δεν είχε πραγματοποιηθεί μέχρι τότε, προκειμένου, όταν γίνει, να την έχει οργανώσει καλά… Πλην όμως άλλοι τέσσερεις μήνες έχουν περάσει από τότε, και λαϊκή συνέλευση δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί…
Με όλα αυτά ως δεδομένα, θεωρούμε ότι η δεύτερη αυτή παρουσία του κ. Δημάρχου στο Βραχάσι ήταν μια επικοινωνιακή φιέστα, χωρίς πραγματικό και ουσιαστικό αντίκρισμα. Σε πρακτικό επίπεδο (όπως αναφέραμε και παραπάνω), δεν κινείται φύλλο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ούτε των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, που έχει ανάγκη η περιοχή, ούτε των μικρών. Αυτό είναι προδήλως ανησυχητικό και θέτει και τους δημοτικούς συμβούλους κ. Αστρουλάκη και Λεμπίδη προ των ευθυνών τους. Ωραία είναι η κατοχή αξιωμάτων, αλλά πρέπει να συνοδεύεται και από κάποιο έργο…
- Τεχνικό πρόγραμμα του δήμου και συμμετοχή του Βραχασίου σ’ αυτό
Με δεδομένο (α) το αναπτυξιακό έλλειμμα της περιοχής εδώ και τριάντα χρόνια, το οποίο εν μέρει οφείλεται στην παντελή έλλειψη έργων κατά την περίοδο του αγώνα της τοπικής κοινωνίας για την ίδρυση του δήμου Βραχασίου, (με εξαίρεση την κατασκευή του νηπιαγωγείου στο Σίσι), αλλά και στο δυσανάλογα μικρό σε αριθμό και σημαντικότητα έργο των δημοτικών αρχών την περίοδο που ακολούθησε μέχρι και σήμερα, (β) τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, που συνοδεύονται από την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη – μόνο τον τελευταίο χρόνο κατασκευάστηκε ένα νέο μεγάλο ξενοδοχείο και επεκτάθηκαν δύο υπάρχοντα – και (γ) τα έσοδα που εισπράττει ο δήμος από την περιοχή λόγω της τουριστικής δραστηριότητας, θα περίμενε κανείς από μια δημοτική αρχή που ενδιαφέρεται, να δώσει ιδιαίτερο βάρος με αναπτυξιακά έργα στην περιοχή. Πλην όμως (και αυτό είναι διαχρονικό) η δημοτική αρχή Αγ. Νικολάου δε δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον. Ειδικότερα ένα χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής και επί συνολικού προϋπολογισμού τεχνικού προγράμματος 7,7 εκατομμυρίων ευρώ (εκ των οποίων τα 2,9 εκατομμύρια από ίδιους πόρους), το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου όπως αυτό ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2025, προβλέπει για την περιοχή μας τα ακόλουθα:
- “Συντηρήσεις – αποκαταστάσεις φθορών χρήσης οδών – Κ.Χ. – Κτηριακών εγκαταστάσεων ΔΕ Βραχασίου 2022” (αναφέρεται ότι έχει αποπληρωθεί “κατ’ εκτίμηση μέχρι 31/12/2024” το ποσό των 34,500 ευρώ εξ ιδίων πόρων). Το έργο ήταν συνολικού προϋπολογισμού 50,000 ευρώ.
- Συντηρήσεις κοινοχρήστων χώρων ΔΕ Βραχασίου 2025 (ποσό 37,200 ευρώ εξ ιδίων πόρων).
- Μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας για την εκπόνηση των παραλιακών οικισμών Σισίου & Μιλάτου (ποσό 37,200 ευρώ εξ ιδίων πόρων).
Συνολικά λοιπόν για όλο το δημοτικό διαμέρισμα Βραχασίου, (μια εκ των τριών συνιστωσών του δήμου Αγ. Νικολάου και με τις τόσες ανάγκες) ο δήμος έχει δαπανήσει εντός του 2024 ή προτίθεται να δαπανήσει εντός του 2025 ένα ποσό της τάξης των 108,901 ευρώ, που αντιστοιχεί σε περίπου 1,5% του συνολικού προϋπολογισμού του δήμου… Δεν έχουμε πληροφόρηση αν η αλλαγή των κεραμιδιών στο δημοτικό σχολείο Σισίου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου “Μονώσεις – Συντηρήσεις Δημοτικών και Σχολικών κτηρίων (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)”, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η προσθήκη αυτού του ποσού δε θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θεαματική αύξηση.
Χωρίς ίχνος ανταγωνιστικών προθέσεων έναντι άλλων χωριών του δήμου Αγ. Νικολάου, αξίζει να σημειωθεί ότι το μέρος του προϋπολογισμού που τα αφορά (εξαιρουμένων Αγ. Νικολάου και Νεάπολης), προβλέπει τα εξής αντίστοιχα ποσά, όπως αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα
Τοπική Κοινότητα | Ποσό | Τοπική Κοινότητα | Ποσό |
Ελούντα | 792,000 € | Φουρνή | 35,500 € |
(ειδικά για Σπιναλόγκα) | 715,000 € | Κριτσά | 35,000 € |
Λακώνια | 279,000 € | Βρύσες | 20,000 € |
Νεάπολης (Φινοκαλιά) | 263,000 € | Καλό Χωριό | 20,000 € |
Βραχάσι (όλο το Δ.Δ.) | 109,000 € | Χουμεριάκο & Καρύδι | 35,000 € |
Βρουχάς | 100,000 € | ||
Επίσης στον προϋπολογισμό αναφέρεται ότι αναζητείται χρηματοδότηση για τα παρακάτω ποσά στις εξής τοπικές κοινότητες
Τοπική Κοινότητα | Ποσό | Τοπική Κοινότητα | Ποσό |
Ελούντας | 3,380,000 € | Νικηθιανού | 200,000 € |
Νεάπολης (Φινοκαλιά) | 2,100,000 € | Καλού Χωριού | 60,000 € |
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής που συνόδευε τον προϋπολογισμό του τεχνικού προγράμματος, αναφέρθηκε ότι το τεχνικό πρόγραμμα συντάχθηκε “έχοντας υπόψη τους τις προτάσεις που έχουν δηλωθεί και καταγραφεί κατά καιρούς από τα Συμβούλια των Κοινοτήτων για τη χωρική τους αρμοδιότητα και ιεραρχώντας τις ανάγκες”. Εκ των πινάκων αυτών λοιπόν και με βάση αυτή τη δήλωση συνάγεται το συμπέρασμα ότι είτε το Βραχάσι ως δημοτικό διαμέρισμα έχει περίπου τις ανάγκες που έχει και ο Βρουχάς, ενώ έχει δυόμισι φορές περίπου λιγότερες ανάγκες από τα Λακώνια, είτε ότι δεν καταγράφηκαν αυτές οι ανάγκες από τα τοπικά συμβούλια και σ’ αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Κυριακάκης να ενημερώσει τον κόσμο για το τι συμβαίνει.
Θα μπορούσε βεβαίως κανείς να πει ότι αυτά τα ποσά μπορεί να είναι ευκαιριακά και ότι δεν είναι πάντα έτσι. Δυστυχώς όμως πάντα έτσι είναι και αυτό φαίνεται από τα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια.
Θα μπορούσε επίσης κανείς να πει ότι έχουμε πλέον εδώ και ένα χρόνο, νέα δημοτική αρχή και ότι αυτή η κατάσταση θα βελτιωθεί. Οι αριθμοί όμως το διαψεύδουν κι αυτό, όχι μόνο γιατί μόνο τα παραπάνω είναι τα έργα που εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2025 (και αφορούν και τις αποπληρωμές έργων του 2024), αλλά και γιατί κανένα έργο της περιοχής δεν εντάσσεται στο τεχνικό πρόγραμμα για το οποίο να αναζητείται χρηματοδότηση, όπως αυτά του δεύτερου πίνακα.
Γιατί π.χ. στα υπό αναζήτηση χρηματοδότησης έργα δεν εντάσσεται το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βραχασίου, όπως περίτρανα είχε δηλώσει στην προ πέντε μηνών λαϊκή συνέλευση ο κ. Δήμαρχος, ή ο βιολογικός Σισίου ή ο βιολογικός Μιλάτου, για τους οποίους επίσης είχε υποσχεθεί την άμεση δρομολόγησή τους; Από πού θα χρηματοδοτηθούν άραγε αυτά τα έργα, αφού δεν εντάσσονται σε αυτό τον προγραμματισμό; Ή μήπως δεν υπάρχουν άλλα φλέγοντα έργα που έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να είχαν δρομολογηθεί; Αυτά τα βλέπουν άραγε οι δημοτικοί και οι τοπικοί μας σύμβουλοι; Είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα; Ποια είναι η θέση τους και γιατί δεν αντιδρούν; Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους, για να γνωρίζουν οι συγχωριανοί μας ποιος φταίει για τη στασιμότητα που εμφανίζει η περιοχή μας. Τα δεδομένα πάντως δείχνουν ανεπάρκεια ένθεν κακείθεν. Παράγοντες της δημοτικής αρχής, προς κατευνασμό συγχωριανών μας, διαβεβαίωναν ότι θα υπήρχε εκ νέου ανακοίνωση που θα ενέτασσε και αυτά τα έργα στο τεχνικό πρόγραμμα. Έχουν περάσει όμως ήδη τρεις μήνες από τη δημοσίευση του τεχνικού προγράμματος στον τοπικό τύπο, αλλά καμιά τέτοια ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει.
- Αντιδράσεις προέδρων τοπικών κοινοτήτων
Ωστόσο και οι πρόεδροι (μεταξύ των οποίων και ο δικός μας κ. Κυριακάκης) δείχνουν να διαμαρτύρονται για την επικρατούσα κατάσταση και αφορμή υπήρξαν οι αγροτικοί δρόμοι. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα του τι συμβαίνει, καθώς η υποχρηματοδότηση έργων στα χωριά είναι εμφανής στον πρώτο πίνακα που παρουσιάζουμε παραπάνω. Ο προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος που αφορά τα χωριά εκτός Νεάπολης και Αγ. Νικολάου είναι της τάξης των 973,000 ευρώ (εξαιρουμένων των έργων στη Σπίνα Λόγκα περίπου 700,000 ευρώ), που αναλογεί σε λιγότερο από 13% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ για τη Νεάπολη δίνεται περίπου 1,000,000 ευρώ (περίπου 13% του συνολικού προϋπολογισμού) και αναζητείται χρηματοδότηση για έργα αξίας 1,350,000 ευρώ. Η μερίδα του λέοντος επομένως ανήκει στην πόλη του Αγίου Νικολάου, για την οποίο μένει ένα ποσό της τάξης των 5,000,000 ευρώ (μεγαλύτερο από το 60% του συνολικού προϋπολογισμού). Ορθώς λοιπόν οι πρόεδροι διαμαρτύρονται για την απαξίωση των χωριών και κάνουν σκέψεις για επανασύσταση δήμου Επάνω Μεραμβέλλου.
- Παραχώρηση χώρου στο σύλλογο ερασιτεχνών αλιέων
Έχει περάσει ένας χρόνος, από τότε που η δημοτική αρχή έχει δεχθεί το αίτημα του συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων, να του παραχωρηθεί ο μικρός χώρος (πρώην γραφείο παρέδρου της πάλαι ποτέ κοινότητας Βραχασίου), που βρίσκεται στο λιμάνι Σισίου, για να εγκαταστήσει το γραφείο του. Ο οικίσκος αυτός, έχει τα τελευταία χρόνια παρανόμως καταπατηθεί από ιδιώτη, επαγγελματία της περιοχής. Η δημοτική αρχή, η οποία δε φαίνεται να διάκειται αρνητικά απέναντι στο αίτημα, δεν έχει κάνει την παραμικρή ενέργεια για να παραχωρηθεί ο χώρος αυτός στο σύλλογο. Τουναντίον επιτρέπει στον ιδιώτη την καταπάτηση του χώρου, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Με αφορμή όλα αυτά, εξελίχθηκαν πριν μερικές μέρες απείρου κάλους σκηνές στο συγκεκριμένο χώρο, με απειλές, απειλές μηνύσεων, και κλήση της αστυνομίας στο χώρο, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη και η ειρήνη. Μετά από πολύ κόπο, εποίησε την ανάγκη φιλοτιμία ο αντιδήμαρχος κ. Καμινογιαννάκης, ο οποίος έκανε τον κόπο να παρευρεθεί, και παρουσία του κόσμου ζήτησε από τον ιδιώτη να αδειάσει τον καταπατημένο οικίσκο άμεσα. Οι πληροφορίες μας λένε ότι ακόμα τίποτα δεν έχει γίνει και ευλόγως τίθεται το ερώτημα: πού αποσκοπεί αυτή η ελαστική στάση του δήμου απέναντι σε ένα καταπατητή, ειδικά όταν υπάρχει το ενδιαφέρον από μια συλλογική προσπάθεια για να μετατρέψει ένα εγκαταλελειμμένο χώρο, σε ένα γραφείο, που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του συλλόγου; Αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον του δήμου να παραχωρήσει αυτό το χώρο, αλλά χρειάζεται πάνω από ένα χρόνο για να το κάνει, τότε είτε η δημοτική αρχή είναι απολύτως αναποτελεσματική, είτε υποκρύπτονται σκοπιμότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η πρόσφατη αναστάτωση που προκλήθηκε θα είχε αποφευχθεί, αν η δημοτική αρχή είχε επιβάλει τη νομιμότητα στα πλαίσια των δικών της αρμοδιοτήτων και δεν επέτρεπε στον οποιοδήποτε να καπηλεύεται δημόσιο χώρο και δη στεγασμένο οίκημα.
- Ανακλήσεις αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
Όταν πέρυσι κατεδαφίστηκαν οι παράνομες πέργκολες στο Σίσι, που βρισκόταν μπροστά στη θάλασσα, ο κ. Δήμαρχος υποσχέθηκε στους καταστηματάρχες των οποίων οι πέργκολες κατεδαφίστηκαν, ότι θα έκανε κάποιες ενέργειες ώστε φέτος να μπορέσουν να λειτουργήσουν με νόμιμο τρόπο. Πέρα όμως από (α) την έκφραση αυτής της πρόθεσης από την πλευρά του κ. Δημάρχου, που πιστεύουμε ότι ήταν ειλικρινής, (β) της τοποθέτησης ενός κιγκλιδώματος, που να προστατεύει τους περαστικούς από το να πέσουν στον γκρεμό και (γ) της εξομάλυνσης του εδάφους, τίποτα άλλο δεν έγινε μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα, (όπως μαθαίνουμε) είναι να υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ανάκλησης αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και να έχει δημιουργηθεί ένα αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτών των καταστημάτων στη σαιζόν που ήδη έχει ξεκινήσει. Μαθαίνουμε επίσης ότι ο κ. Δήμαρχος πρότεινε μια τελείως ανεδαφική λύση, που κατά τη γνώμη μας δεν εξασφαλίζει την ανάκληση αδειών στο άμεσο μέλλον και ειδικά μέσα στη σαιζόν, αφού η προτεινόμενη από αυτόν λύση δεν εξασφαλίζει ότι θα εκλείψουν οι λόγοι της εκ νέου ανάκλησης, Αυτό είναι καλό να το δουν και οι καταστηματάρχες με τους νομικούς τους συμβούλους, πριν προβούν σε άσκοπες ενέργειες, που δε θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων τους. Η γνώμη μας είναι ότι θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει μια αρχιτεκτονική μελέτη συνολικά για το χώρο όπου υπάρχει τέτοια δραστηριότητα γύρω από το λιμάνι, με προοπτική να καθοριστούν με σαφήνεια οι χώροι που θα μπορούσαν να ενοικιαστούν καθώς και οι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων στους χώρους που θα ενοικιάζουν, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα και χωρίς προβλήματα. Μιας και αυτό δεν έγινε μέχρι σήμερα, ας ξεκινήσει να γίνει άμεσα. Σίγουρα πάντως δε θα πρέπει να επιτραπεί να καταλήξουμε ξανά στην προτέρα κατάσταση με ανεξέλεγχτη κατάληψη δημόσιων χώρων και έλλειψη πρόσβασης και οπτικής επαφής με τη θάλασσα.
- Διαχείριση υδάτων κατά τη θερινή περίοδο
“Ψιλά γράμματα”, θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς, αλλά το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιας σημασίας και δεν το έχει αγγίξει κανείς, ούτε οι δήμοι, ούτε η ίδια η πολιτεία. Ωστόσο η παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα, για το οποίο έπρεπε να είχαν αναζητηθεί λύσεις χρόνια πριν. Οι γεωτρήσεις, οι οποίες αποτελούν το βασικό μέσο για την παροχή ύδατος, τόσο για ύδρευση (και γενικότερα αστική χρήση, με ιδιαίτερα μεγάλη κατανάλωση από τα ξενοδοχεία της περιοχής), όσο και για άρδευση, τόσο κηπευτικών όσο και δενδρωδών καλλιεργειών (κυρίως ελαιώνων), έχουν μειώσει δραματικά τα αποθέματά τους, τα οποία δεν έχουν αναπληρωθεί λόγω της ανομβρίας. Η περιοχή μας, με ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες για όλες αυτές τις χρήσεις, όφειλε να είχε λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι εφικτές λύσεις είναι δύο: είτε η αντίστροφη όσμωση, είτε η ανακύκλωση των υδάτων μετά την επεξεργασία τους από τους βιολογικούς καθαρισμούς. Στη δεύτερη αυτή λύση το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε δενδρώδεις καλλιέργειες και στην άρδευση καλλωπιστικών φυτών. Ειδικά για την περιοχή μας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον για την άρδευση των ελαιώνων, νερό προερχόμενο από το βιολογικό καθαρισμό των Μαλίων, ή και από τους ιδιωτικούς βιολογικούς καθαρισμούς μεγάλων ξενοδοχείων. Το βασικό που απαιτείται είναι η συνεννόηση και η συνεργασία του δήμου Αγ. Νικολάου και του δήμου Μαλίων, ώστε το περίσσευμα των επεξεργασμένων υδάτων του βιολογικού καθαρισμού να μην καταλήγουν στη θάλασσα, αλλά να χρησιμοποιούνται για την άρδευση των ελαιώνων του κάμπου του Σισίου. Απαιτείται η μεταφορά του νερού από το χώρο επεξεργασίας των λυμάτων, μέχρι τα υπάρχοντα δίκτυα των γεωτρήσεων και συνεννόηση όλων προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα. Αν η δημοτική αρχή ενσκήψει στην άμεση δρομολόγηση αυτού του έργου, θεωρούμε ότι θα έχει καταφέρει μια τεράστια επιτυχία και θα πρωτοπορήσει στον τομέα. Παράλληλα θα έχει καταφέρει να διασώσει τόσο την αγροτική παραγωγή της περιοχής, όσο και τις ίδιες τις γεωτρήσεις από υφαλμύρωση.
- Ασφαλτόστρωση τμημάτων του δρόμου από το Σελλινάρι προς του Βραχάσι και εντός του χωριού.
Αναφέραμε στην εισαγωγή για περιττά έργα, που έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό. Αυτό ακριβώς το έργο της περιφέρειας είχαμε υπ’ όψη μας, όταν το γράφαμε. Η περιφέρεια, χωρίς κανείς από την τοπική κοινωνία να το ζητήσει και χωρίς να υπάρχει καμιά αναγκαιότητα, προχώρησε στην ασφαλτόστρωση τμημάτων του δρόμου από το Σελλινάρι προς το Βραχάσι και ασφαλτόστρωσε και το δρόμο μέσα στο χωριό, την ίδια στιγμή που άλλοι δρόμοι που υπήρχε η ανάγκη να ασφαλτοστρωθούν, δεν ασφαλτοστρώθηκαν. Θα μπορούσε π.χ. να ασφαλτοστρωθεί (έστω εν μέρει) ο δρόμος από τον Αρμό προς τον Αγ. Γεώργιο Βραχασώτη, ο οποίος οδηγεί σε ένα ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο της περιοχής, για το οποίο δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για τη συντήρηση και την αναπαλαίωσή του, ή εναλλακτικά ο δρόμος στους Πόρους, από το ξενοδοχείο Καλημέρα Κρήτη, προς τους υπό κατασκευή συνοικισμούς εμπόρων και υπαλλήλων του ΟΤΕ, για τον οποίο έχει διατυπωθεί το σχετικό αίτημα. Υπήρχαν επομένως δρόμοι στην περιοχή, που η ασφαλτόστρωση θα έπιανε τόπο και όχι να γίνει ασφαλτόστρωση σε ένα δρόμο πολύ χαμηλού ενδιαφέροντος, που δεν είχε ανάγκη για βελτίωση. Δεν είναι όμως μόνο ότι το έργο αυτό δεν είχε καμιά χρησιμότητα, είναι και το γεγονός ότι προξένησε ζημιά μέσα στο χωριό, γιατί, αντί να αφαιρεθεί η προηγούμενη άσφαλτος προκειμένου να τοποθετηθεί η νέα, η νέα άσφαλτος τοποθετήθηκε πάνω στην παλιά, με αποτέλεσμα να ανυψωθεί ο δρόμος κατά πέντε με δέκα εκατοστά, να αλλάξουν οι κλήσεις του δρόμου για την κατεύθυνση των ομβρίων, να δημιουργηθούν χαντάκια μπροστά από τις κατοικίες που βρίσκονται στο δρόμο, που σε πολλές περιπτώσεις δε θα υπάρχει έξοδος διαφυγής των ομβρίων με προφανή συσσώρευσή τους και δημιουργία λιμνών μπροστά στις πόρτες των κατοίκων. Δυστυχώς δε βρέθηκε κανείς να πει μια κουβέντα στον εργολάβο για να προλάβει τα χειρότερα και επί πλέον δεν υπάρχει πληροφόρηση σχετικά με το τι προέβλεπε η σχετική μελέτη, όπως επίσης και το αν έχει παραδοθεί το έργο. Σε κάθε περίπτωση η περιφέρεια πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για το θέμα που προέκυψε και να δώσει λύση στο πρόβλημα. Το έργο θα πρέπει να γίνει από την αρχή, ξηλώνοντας τη νέα και την παλιά άσφαλτο και αποκαθιστώντας τον ασφαλτοτάπητα στο προϋπάρχον ύψος του.
Εν κατακλείδι…
Ελπίζουμε όλα τα παραπάνω να τύχουν της προσοχής της δημοτικής αρχής, στην οποία καλοπροαίρετα ασκούμε κριτική με βάση όσα παρατηρούμε να συμβαίνουν στο Βραχάσι. Αναμένουμε δε να δούμε βελτίωση και προσοχή στα χρόνια προβλήματα της περιοχής μας. Το μόνο μας όπλο απέναντι στην αδιαφορία των κάθε λογής δημοτικών αρχόντων είναι να δημοσιοποιούμε τις θέσεις μας και αυτό δεν πρόκειται να πάψουμε να το κάνουμε. Ωστόσο είκοσι και πλέον χρόνια απραξίας και αντιμετώπισης κατά τον ίδιο τρόπο είναι πολλά, για να συνεχίσουμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι θα είμαστε οι πρώτοι που θα επαινέσουμε κάθε καλή προσπάθεια της δημοτικής αρχής, εφ’ όσον δούμε να παράγεται έργο.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
- ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- Ποια είναι η βασική παραγωγική κατεύθυνση της Κοινότητας / περιοχής ;
- Δραστηριότητες και φορείς που τις υποστηρίζουν (Συνεταιρισμοί / Σύλλογοι κλπ).
- Προβλήματα και προγραμματικός σχεδιασμός αντιμετώπισης άμεσος και μακροπρόθεσμος / Υπάρχει συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα;
- Υπάρχει στρατηγική πρόβλεψη για την επόμενη εικοσαετία;
- Προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση και αναζωογόνηση των χαρακτηριστικών της τοπικής οικονομίας / ΚΊΝΗΤΡΑ & ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ &ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
- Δημογραφική εξέλιξη / ανθεκτικότητα και τάσεις / προβλέψεις
- Κοινωνικές υποδομές / Παροχή υπηρεσιών Υγείας και πρόνοιας / Ηλικιωμένοι
- Εκπαίδευση και εξυπηρέτηση μαθητικού δυναμικού
- Νέοι άνθρωποι / Υποδοχή νέων κατοίκων και μεταναστών
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ &ΤΟΠΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
- Ποια στοιχεία προσδιορίζουν την τοπική ιδιαιτερότητα;
- Παράδοση και ταυτότητα στη νέα εποχή.
- Φορείς και εκδηλώσεις / Τοπικά γεγονότα
- Χώροι εκδηλώσεων και υποδομές υποστήριξης δράσεων.
- Τοπικές συλλογές / προστασία κτιριακού αποθέματος
- ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
- Κατάσταση κύριου και τοπικού οδικού δικτύου / Προβλήματα και διανοίξεις για τη στήριξη της παραγωγικής οργάνωσης της περιοχής.
- Ύδρευση / Αποχέτευση / Διαχείριση λημμάτων και απορριμμάτων.
- ΑΠΕ / Φ.Β. / Ενεργειακή εξοικονόμηση
- Βασικά προβλήματα και προτάσεις
- ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ- ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΡΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ
- Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που εντοπίζονται στα θέματα των χρήσεων γης και στην παραγωγή του δομημένου περιβάλλοντος ;
- Οι όροι δόμησης της περιοχής / Αξιολογήσεις και προτάσεις.
- ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΗΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΤΟΠΙΩΝ
- Περιοχές ειδικής προστασίας και ζώνες δικτύου NATURA 2000
- Τοπία και σημεία ιδιαίτερου κάλλους.
- Προβλήματα και θεσμικές προβλέψεις / Προτάσεις
7.ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ
- Αρχαιολογικές ζώνες / Ζητήματα διαχείρισης μνημειακού αποθέματος
- Τοπικά δίκτυα ειδικού ενδιαφέροντος (μονές, μετόχια κλπ)
- Προσδιορισμός προβλημάτων και προτάσεις.
- ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
(ΒΡΑΧΑΣΙ-ΣΙΣΙ)
1) Γενική παραγωγική οργάνωση και τοπική οικονομία
Οι βασικές οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής μας είναι ο τουρισμός και γεωργία.
Το Σίσι διαθέτει πάνω από 6.000 κλίνες και μαζί με το Βραχάσι διαθέτουν 250.000 παραγωγικά ελαιόδεντρα.
Άμεσες ανάγκες για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος:
Α) Διαρκής αναβάθμιση των παραλιών.
Β) Το παραλιακό μέτωπο να περάσει από την κτηματική υπηρεσία στο Δήμο και η λειτουργία των καταστημάτων να επανέλθει σε ένα βιώσιμο και καλαίσθητο περιβάλλον που θα σέβεται το ντόπιο και τον ξένο επισκέπτη.
Γ) Ορισμός του τύπου του λιμανιού και εγγραφή του στο μητρώο λιμένων του υπουργείου.
Δ) Καθαρισμός λιμανιού και στερέωση του μόλου ώστε να γίνει ξανά επισκέψιμο από μεγάλα τουριστικά σκάφη.
Ε) Αναβάθμιση της καθαριότητας και διαπλάτυνση των δρόμων.
Στ) Οργάνωση σε Βραχάσι -Σίσι θεματικού τουρισμού και ανάδειξη με καθαρισμό και κατάλληλη σήμανση μονοπατιών για πεζοπορίες.
Ζ) Ανάδειξη σημαντικών τοπόσημων του Βραχασίου (παλιές βρύσες, πλάτανος, μονή Αγίου Γεωργίου).
Όσον αφορά τη γεωργία και την κτηνοτροφία όπου με 250.000 (ελαιόδεντρα και πολλές οπωρωκηπευτικές καλλιέργειες) το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να οριοθετηθούν γεωργική και κτηνοτροφική ζώνη και να τηρηθούν αυτές, ώστε να πάψει η αιώνια διαμάχη αγροτών – κτηνοτρόφων.Την ελαιοκομία υποστηρίζουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βραχασίου καθώς και ιδιωτικό ελαιοτριβείο της περιοχής.
Εκτός από την οριοθέτηση των ζωνών άμεση ανάγκη υπάρχει στα παρακάτω:
Α) Καλύτερος συντονισμός και εκμετάλλευση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής (40 γεωτρήσεις).
Β) Βελτίωση των αγροτικών δρόμων και διάνοιξη νέων.
Γ) Πρόβλεψη για χρήση άρδευσης, του νερού του υπό κατασκευή βιολογικού καθαρισμού.
2) Κοινωνικές συνθήκες και κινητικότητα
Η δημογραφική εξέλιξη στην περιοχή μας παρουσιάζει μια στασιμότητα τα τελευταία χρόνια, όμως μπορούμε να προβλέψουμε ότι η λειτουργία του νέου αεροδρομίου, που είναι κοντά στον τόπο μας θα φέρει αύξηση του τουριστικού προϊόντος και παράλληλα με τη γεωργία, οι θέσεις εργασίας θα πολλαπλασιαστούν, με αποτέλεσμα μια οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη. Στις κοινωνικές υποδομές όμως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν:
Α) Ίδρυση βρεφικού σταθμού
Β) Ίδρυση Κ.Α.Π.Η.
Γ) Κατασκευή νέου δημοτικού σχολείου
Δ) Καθημερινή λειτουργία τοπικού Ιατρείου (δημόσιου ).
Ε) Συντήρηση υφιστάμενων αθλητικών δομών (αντιπλημμυρικά έργα στο γήπεδο Σισίου),και κατασκευή χωρών άθλησης στο Βραχάσι (γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ).
Στ) Συντήρηση παιδικής χαράς Σισίου και κατασκευή νέας στο Βραχάσι.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η υποδοχή νέων ανθρώπων – κατοίκων στον τόπο μας εκτός από αναμενόμενη είναι και επιβεβλημένη.
3) Πολιτισμός και τοπική ταυτότητα
Τα βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν την τοπική μας ταυτότητα είναι το φυσικό τοπίο που προσφέρει απλόχερα την ομορφιά του σε όλα τα γούστα (βουνό, πεδιάδα, θάλασσα) και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι φιλοπρόοδοι, κοινωνικοί, με παράδοση στα γράμματα και στις τέχνες. Λειτουργούν δύο Πολιτιστικοί Σύλλογοι σε Σίσι – Βραχάσι που κατά καιρούς προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας εκδηλώσεις. Είναι άμεση ανάγκη ο Δήμος να βοηθήσει τους Συλλόγους ώστε να αποκτήσουν κατάλληλους χώρους (π.χ. θεατράκι) για τις δράσεις τους και να είναι αρωγός στις προσπάθειές τους μέσω της πολιτιστικής διεύθυνσης του. Άμεση προτεραιότητα για το Βραχάσι έχει επίσης η απόκτηση από το Δήμο της οικίας του Λευτέρη Πλατάκη, η αξιοποίηση της και η σύνδεση της με το λαογραφικό μουσείο της Μαρίας Λεμπιδάκη, ώστε αυτά να αποτελέσουν ένα πυρήνα πολιτισμού για τον τόπο μας. Επίσης ο Δήμος σε συνεργασία με τη Βελγική Αρχαιολογική Σχολή να συζητήσουν και να δράσουν στην άμεση αποκατάσταση και ανάδειξη του παλιού αρρεναγωγείου στο Βραχάσι, όπου θα μπορούσε να λειτουργήσει μια αίθουσα με τα ευρήματα από τις τοπικές ανασκαφές.
4) Δίκτυα υποδομών και εξοπλισμός
Όσον αφορά το οδικό δίκτυο στην περιοχή μας χρειάζεται άμεσα να δρομολογηθούν οι παρακάτω ενέργειες:
Α) Μελέτη για τη σύνδεση των οικισμών με το νέο ΒΟΑΚ.
Β) Διαπλάτυνση του δρόμου διακλάδωση – λιμάνι (σε όσο μήκος αυτό είναι εφικτό).
Γ) Περιφερειακός δρόμος στη βόρεια πλευρά του Βραχασίου.
Δ) Παράκαμψη του οικισμού Πάνω Σίσι.
Ε) Επέκταση του φωτισμού στις δημοτικές οδούς.
Στ) Να γίνει μελέτη για κατασκευή πεζοδρομιών στο Σίσι.
Ακόμα είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουν τα παρακάτω:
Α) Κατασκευή βιολογικού καθαρισμού .
Β) Δημιουργία θέσεων πάρκινγκ σε όλους τους οικισμούς.
Γ) Ανάπλαση του χώρου της λίμνης στο Πάνω Σίσι.
Δ) Ανάπλαση των παλαιών βρυσών του Βραχασίου.
Ε) Να γίνει μελέτη επέκτασης των οικισμών.
Στ) Αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης