Αν οδηγήσετε προς το Καθαρό, αλλά και στην αρχαία Λατώ μέσω Λακωνίων, θα παρατηρήσετε ένα φαινόμενο που τρομάζει. Βλέπουμε, εδώ κι εκεί, μεγάλο αριθμό που πρίνους (Quercus ilex), που είναι ξεραμένοι. Καφετί άσχημες κουκίδες ανάμεσα στα πράσινα υγιή δένδρα!
Το φαινόμενο της ξήρανσης των πρίνων μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συνήθως συνδυασμένους. Ο φυσιοδίφης Γιώργος Αφορδακός, με τον οποίο συζήτησα το θέμα, είναι βέβαιος ότι φταίει η ξηρασία που είχαμε τους τελευταίους μήνες, με τις βροχές του φθινοπώρου που ήρθαν πολύ καθυστερημένα και πολλά δένδρα δεν άντεξαν.
Όπως αναφέρουν και ειδικοί επιστήμονες, η κυριότερη αιτία ξήρανσης των πρίνων, αλλά και άλλων δένδρων, είναι η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Μακρές περίοδοι ξηρασίας, υψηλές θερμοκρασίες και ακραία φαινόμενα (όπως κύματα καύσωνα) καταπονούν σοβαρά τα δέντρα. Ειδικά στην Κρήτη, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση της μέσης βροχόπτωσης και αύξηση της θερμοκρασίας. Άλλη σοβαρή αιτία μπορεί να είναι επιθέσεις από έντομα.
ΛΕΩΝ.Κ.