Η κατακραυγή που ακολούθησε της αρνητικής προβολής σε αθηναϊκή εφημερίδα του γεύματος που παρατέθηκε με συνδαιτυμόνες τους συμμετέχοντες και προσκεκλημένους των «Ποσειδωνίων», στον υπαίθριο χώρο κάτω από τα ενετικά τείχη και το νεκροταφείο της Σπιναλόγκας, με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) ο οποίος μισθώνει σε ιδιώτη το αναψυκτήριο που λειτουργεί στο νησί, συνεχίζεται, προβληματίζοντας γενικότερα, για τον τρόπο που διαχειρίζεται το ΥΠ.ΠΟ. τους χώρους αυτούς.
Η ευαισθησία για τη Σπιναλόγκα, ως ενός μνημείου με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη συναισθηματική φόρτιση που το συνοδεύει, αναγνωρίσιμο διεθνώς κυρίως ως «μνημείο ανθρώπινου πόνου και αποκλεισμού», εντείνει την κριτική για ό,τι και όπως έλαβε χώρα στον περιορισμένο, περιβάλλοντα της οχύρωσης χώρο.
Απευθυνθήκαμε στην αναπληρώτρια Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Βάσω Ζωγραφάκη η οποία δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η εκδήλωση που έγινε στον υπαίθριο χώρο έγινε με άδεια του ΟΔΑΠ και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου και της ΕΦΑΛΑΣ. Η κ. Ζωγραφάκη επεσήμανε ότι μπορεί να έγινε εντός αρχαιολογικού χώρου αλλά εκτός του μνημείου αυτού καθεαυτού. Το αναψυκτήριο προσέφερε τις υπηρεσίες στην εκδήλωση που έγινε και επεκτάθηκε σε λίγο παραπάνω χώρο, γιατί ο κόσμος ήταν πολύς.
Η κ. Ζωγραφάκη τόνισε ότι η σύμφωνη γνώμη της ΕΦΑΛΑΣ δόθηκε με συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι προβλέπονται σε κάθε περίπτωση προσωρινής παραχώρησης χρήσης ενός αρχαιολογικού χώρου ή μνημείου. Θεωρεί ότι η εκδήλωση αυτή δεν προσέβαλε, οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου έγιναν υπό την εποπτεία των φυλάκων της Εφορείας που εργάζονται στο νησί πάνω και δεν εμπόδισαν την προσέλευση ή αποχώρηση επισκεπτών.
Στην ερώτηση αν μετά απ’ ό,τι προέκυψε, η Εφορεία θα συναινούσε σε παρόμοια εκδήλωση στη Σπιναλόγκα, η κ. Ζωγραφάκη εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το τι ακριβώς θα ζητηθεί από τους διοργανωτές που θα εξεταστεί κατά περίπτωση.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον ΟΔΑΠ. Η ΕΦΑΛΑΣ δεν είχε καμία εμπλοκή στη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, απλά έδωσε σύμφωνη γνώμη, συνοδεύοντας την ήδη εκφρασμένη σύμφωνη γνώμη του ΥΠ.ΠΟ., κατέληξε.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανόλης Μενεγάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι «δεν είμαστε σύμφωνοι με την «εμπορευματοποίηση» της Σπιναλόγκας. Ο ΟΔΑΠ έχει παραχωρήσει την εκμετάλλευση κυλικείων, όπως και αυτό της Σπιναλόγκας και στο πλαίσιο της λειτουργίας του, πιθανόν έγινε η συγκεκριμένη δεξίωση εκτός κύριου χώρου του μνημείου. Στο νησί πάνω, πραγματοποιούνταν πολιτιστικές εκδηλώσεις, ήδη από την εποχή της Κοινότητας Ελούντας μέχρι και τα τελευταία χρόνια. Εμείς επιθυμούμε και σχεδιάζουμε και νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Σπιναλόγκα, όπως π.χ. ένα «Φεστιβάλ Σπιναλόγκας» που στοχεύουμε να καθιερωθεί σε ετήσια βάση. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με αυτό που πραγματοποιήθηκε στο νησί την περασμένη εβδομάδα…», ανέφερε ο Δήμαρχος.
Ο εντεταλμένος για θέματα Τουρισμού στο Ν. Λασιθίου Μιχάλης Κλώντζας είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι δεν είναι αντίθετος με την προβολή και διαφήμιση ευρύτερα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των αρχαιοτήτων και των μνημείων μας, αρκεί αυτό να γίνεται με σεβασμό. Ό,τι λαμβάνει χώρα σε τέτοιους χώρους πρέπει να έχει μια ποιότητα, ήθος και ξεχωριστή αξία… Και κυρίως να γίνεται με σεβασμό και επίγνωση του ειδικού πολιτισμικού βάρους και του ιστορικού και συναισθηματικού φορτίου που συνοδεύει τέτοιους χώρους, όπως η Σπιναλόγκα, είπε ο κ. Κλώντζας.
Ο περιφερειακός σύμβουλος επιβεβαίωσε τις προσπάθειες που καταβάλλονται, με τη συνδρομή και του ξενοδόχου κ. Παναγιώτη Σπανού, για την πραγματοποίηση μιας καλλιτεχνικής μουσικής εκδήλωσης πάνω στο νησί, κάθε χρόνο, για την οποία μάλιστα έχει γίνει σχετική επαφή για συνδρομή και με την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Γωγώ Μηλάκη. Ενήμερος γι’ αυτό είναι και ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης. Έχουν μάλιστα γίνει προσπάθειες για την εξασφάλιση της προβλεπόμενης άδειας, αλλά χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δοθεί απάντηση.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού Μανούσος Πεδιαδίτης, ερωτώμενος σχετικά με το θέμα, χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτα» τα όσα έγιναν, σε σχέση με παράθεση γεύματος στο νησί και είδαν το φως της δημοσιότητας. «Είναι διαφορετικό να παραχωρείται το νησί για μια πολιτιστική εκδήλωση, μια συναυλία, μια έκθεση αλλά ως εκεί… Για ένα παραπάνω λόγο, στην περίπτωση της Σπιναλόγκας, το μνημείο και ο περιβάλλων χώρος είναι αναγκαίο να προστατεύονται λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής του φόρτισης και των συμβολισμών που αντιπροσωπεύει», κατέληξε.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ