Ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Μαΐου στις 19:00 στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, πάνω στο πλοίο S.NICOLAS της εταιρείας Nostos Cruises. Το Βιβλιοπωλείο Αλφαβητάρι, σε συνεργασία με την εταιρεία Nostos Cruises και το YES Forum (Young Executives Shipping), διοργανώνουν μια ξεχωριστή εκδήλωση που αποχαιρετά την άνοιξη και υποδέχεται το καλοκαίρι με έναν άκρως εκπαιδευτικό και αισιόδοξο χαρακτήρα.
Η εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη συγγραφέα του βιβλίου «Προς θάλασσα… μεριά» κ.Δανάη Μπεζαντάκου η οποία έχει μακρόχρονη πορεία στον χώρο της ναυτιλίας, με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας.
Όπως μας ανέφερε, η ανάγκη δημιουργίας του YES Forum προέκυψε από την παρατήρησή τους ότι υπήρχε έλλειψη σύνδεσης ανάμεσα στον ακαδημαϊκό κόσμο και τον επιχειρηματικό τομέα της ναυτιλίας. Κατά τις επαφές της με πανεπιστήμια τόσο στο εξωτερικο όσο και στην Ελλάδα διαπίστωσε ότι πολλοί νέοι που σπουδάζουν ναυτιλιακά δεν γνωρίζουν πώς να προχωρήσουν επαγγελματικά στον χώρο αυτό.
Έτσι, σε μια προσπάθεια γεφύρωσης αυτού του κενού, ιδρύθηκε το YES Forum, το οποίο επισκέπτεται πανεπιστήμια και σχολεία με στόχο την ενημέρωση των νέων για τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει ο κλάδος της ναυτιλίας.
Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, έγινε εμφανές ότι δεν υπήρχε κάποιο βιβλίο που να εξηγεί απλά και κατανοητά τη ναυτιλία και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτήν. Σε συνεργασία λοιπόν με τις εκδόσεις Διόπτρα και την ομάδα του YES Forum δημιουργήθηκε το βιβλίο «Προς θάλασσα… μεριά» το οποίο περιγράφει τη ναυτιλία, τα είδη των πλοίων και τις ευκαιρίες καριέρας τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά.
Η Ελλάδα διαχειρίζεται το 20%
του παγκόσμιου εμπορίου μέσω ναυτιλίας
Η συγγραφέας επεσήμανε ότι η Ελλάδα, αν και μικρή σε μέγεθος χώρα, έχει καταφέρει να διαχειρίζεται το 20% του παγκόσμιου εμπορίου μέσω ναυτιλίας, διαθέτοντας στόλο 5.700 πλοίων. Μάλιστα, βρίσκεται μπροστά από κράτη όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, γεγονός που δείχνει τη δυναμική και τις δυνατότητες του κλάδου για τη χώρα μας.
Ιδιαίτερη χαρά της προκάλεσε η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας του Αγίου Νικολάου στην πρωτοβουλία αυτή. Το event είναι ανοιχτό σε παιδιά άνω των έξι ετών, συνοδευόμενα από ενήλικες, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον χώρο της ναυτιλίας. Η συμμετοχή είναι περιορισμένη σε 60 άτομα, λόγω της χωρητικότητας του πλοίου.
Υπάρχουν ευκαιρίες στη χώρα μας!
Η συγγραφέας τόνισε πόσο σημαντικό θεωρεί να επικεντρωθούμε στις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας και όχι μόνο στα προβλήματα. Συχνά, όπως είπε, οι νέοι αποκτούν διαστρεβλωμένη εικόνα για τα επαγγέλματα εξαιτίας της παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου ή εκφράζουν την πρόθεση να φύγουν στο εξωτερικό θεωρώντας ότι δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα. Όμως, πιστεύει ακράδαντα ότι η μπλε οικονομία και ειδικά ο τομέας της ναυτιλίας, αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για ανάπτυξη και προσωπική εξέλιξη.
Την ρωτήσαμε αν θεωρεί ότι υπάρχουν στερεότυπα γύρω από την ναυτιλία με την ίδια να απαντά ότι εκείνοι δουλεύουν με σκοπό να καταρριφθούν τα στερεότυπα γύρω από τη ναυτιλία.
Όπως εξήγησε, οι περισσότεροι συνδέουν τη ναυτιλία αποκλειστικά με το επάγγελμα του καπετάνιου και τη ζωή στο πλοίο, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν τεράστιο κλάδο με πλήθος επαγγελμάτων και υπηρεσιών, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. Από τη διαχείριση και τα logistics, μέχρι τις τεχνικές υπηρεσίες και τη νομική υποστήριξη, η ναυτιλία περιλαμβάνει ένα ολόκληρο σύστημα ανθρώπων που συνεργάζονται και είναι απαραίτητοι.
Ολοκληρώνοντας μας είπε, ότι το YES Forum στοχεύει να αναδείξει αυτή τη συνολική εικόνα και να δώσει στους νέους τα απαραίτητα εργαλεία και τη γνώση για να εξερευνήσουν το επαγγελματικό τους μέλλον στον δυναμικό αυτό κλάδο, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και οικονομίας για περισσότερα από 4.000 χρόνια.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι υλοποιούνται τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες συμβάλλουν όχι μόνο στην εξοικείωση και την ενημέρωση των εφήβων για τον κόσμο της ναυτιλίας αλλά και στην ενημέρωση των μεγαλύτερων ηλικιακά κατοίκων της περιοχής του Αγίου Νικολάου που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν. Παράλληλα το γεγονός ότι η ενημέρωση θα γίνει από άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για το αντικείμενο, το κάνει ακόμα πιο σημαντικό ενώ επίσης η επιλογή της τοποθεσίας που θα λάβει χώρα η δράση είναι ξεχωριστή και μεγάλης σημασίας για την κατανόηση.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ