Η εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ βρέθηκε στο Κινηματοθέατρο ΡΕΞ πριν την πρεμιέρα του έργου «Τα μάτια τέσσερα» του Γιάννη Τσίρου που θα ανεβάσει η θεατρική ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Αγ. Νικολάου (με την συνεργασία του 1ου Γενικού Λυκείου καθ’ ότι στην τεχνική υποστήριξη βοηθά μαθητής του 1ου ΓΕΛ). Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε τόσο με τον σκηνοθέτη, όσο και με τους νεαρούς μαθητές και μαθήτριες και να μας μεταφέρουν τα συναισθήματα τους λίγο πριν την πρεμιέρα.
Οι μαθητές
Η μαθήτρια Τερψιθέα Καραγεώργου της Β΄ τάξης δήλωσε ότι εξ αιτίας της αλλαγής της διαμόρφωσης της ομάδας αλλά και μετά από παρότρυνση του κ. Κων. Κοκκίνη κατάλαβαν ότι ήταν το μοναδικό έργο που θα μπορούσαν να παίξουν. Το διάβασαν, τους φάνηκε ενδιαφέρον και με πολλά νοήματα και έτσι αποφάσισαν να το παρουσιάσουν. Επιπρόσθετα είπε ότι οι παραστάσεις τους που θα πραγματοποιηθούν 16-17 Μαΐου στο Κινηματοθέατρο Ρεξ θα είναι μια δημιουργική έξοδος, με νόημα, ενώ πρόσθεσε ότι καθότι ζούμε σε μια πολύ μικρή πόλη δεν έχουμε συχνά τέτοιες ευκαιρίες. Θεωρεί επίσης ότι πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και θα ήταν σημαντικό ο κόσμος να παρευρεθεί. Πρόσθεσε ότι το εισιτήριο στοιχίζει 5 ευρώ και η διάρκεια του έργου θα είναι περίπου 1,5 ώρα.
Ο μαθητής Ιωάννης Σιγανός της Β΄ τάξης μας είπε ότι θέλουν να δείξουν στους θεατές το πώς είναι οι 4 εξουσίες που έχουμε στην Ελλάδα. Επεσήμανε ότι έχουν δουλέψει σκληρά και είναι μια προσπάθεια μηνών με εντατικές και συχνές πρόβες.
Η μαθήτρια Εμμανουέλα Τουτουδάκη της Β΄ τάξης στην ερώτηση με τι συναισθήματα θα φύγουν οι θεατές απάντησε ότι ο κάθε ένας έχει την δική του κριτική άποψη και θεωρεί ότι κάποιοι θα χαρούν, κάποιοι θα λυπηθούν και άλλοι θα προβληματιστούν, ενώ πιστεύει ότι εκείνοι που θα προβληματιστούν θα κατανοήσουν καλύτερα το έργο.
Ο μαθητής Μπελούλ Κοθέρε της Β΄ τάξης μας μίλησε για τα συναισθήματά του πριν την πρεμιέρα λέγοντας ότι υπάρχει άγχος για να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην παράσταση για τους θεατές ενώ υπάρχει και χαρά που ο κόπος τόσων ωρών θα φτάσει στο κοινό.
Εκτός από τα προαναφερόμενα παιδιά, στο έργο πρωταγωνιστεί επίσης η Ραφαέλα Ρουκακιανάκη.
Ένα όμορφο ταξίδι
Ο σκηνοθέτης, ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κόκκινης ανέφερε ότι είναι η δεύτερη φορά που με το σχολείο καταφέρνουν να ανέβουν στην σκηνή του ΡΕΞ. Για εκείνον είναι μια ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή, ενώ ανέφερε ότι τα προηγούμενα 10 χρόνια έκαναν πολλές προσπάθειες με την συνάδελφό του Γωγώ Ζερβού, αλλά δυστυχώς πάντα ένα εμπόδιο εμφανιζόταν. Πρόσθεσε ότι είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να δείξουν στον κόσμο την σκληρή δουλειά τους. Ανέφερε πως νιώθει τυχερός, που έκανε αυτό το ταξίδι μαζί τους, που του άφησε πολύ ξεχωριστές στιγμές που αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην σταδιοδρομία του μέσα στο ελληνικό σχολείο.
Θεωρεί ότι είναι σημαντικό ο κόσμος να δει ότι το ελληνικό δημόσιο σχολείο πέρα από την τυπική διαδικασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της τήρησης ενός ωρολογίου προγράμματος, ενός προγράμματος σπουδών, παράγει πολλά άλλα πράγματα εξίσου σημαντικά που θα δώσουν σημαντικά εφόδια στα παιδιά βγαίνοντας έξω στην κοινωνία για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, ενώ τους έχει βοηθήσει δίνοντας εφόδια για να ανακαλύψουν πτυχές του χαρακτήρα τους, που πιθανόν να μην φαντάζονταν ότι μπορούσαν να προσεγγίσουν.
Ελπίζει του χρόνου να συνεχίσουν το ταξίδι και θέλησε να ευχαριστήσει όλα τα παιδιά για την προσπάθεια που έχουν κάνει, αλλά και να ζητήσει συγνώμη για όσες φορές ήταν λίγο πιο πιεστικός. Πρόσθεσε ότι το στοίχημα είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με κείμενα δύσκολα, διαφορετικά, που βάζουν προβληματισμούς που πιθανόν δεν έχουν ζήσει. Μέσα από αυτό τα παιδιά είδαν πτυχές της εξουσίας που θα δουν αργότερα βγαίνοντας στην παραγωγική διαδικασία και για αυτόν αυτό είναι το σημαντικό.
Για το έργο
Θέλησε να επισημάνει ότι στην αρχή της χρονιάς άλλαξαν δυο έργα και επέλεξαν το «Τα μάτια τέσσερα», ένα κείμενο που ομολόγησε ότι έφερε με δισταγμό στα παιδιά καθώς μιλάει για την σύγχρονη Ελλάδα, τις δυσκολίες και τις παθογένειες της κοινωνίας. Πρόσθεσε ότι όλα αυτά για τα παιδιά, ήταν πρωτόγνωρα ενώ σοκαρίστηκε όταν ένα παιδί στο πρόγραμμα ανέφερε ότι μέσα από τις πρόβες φοβάται για την κοινωνία στην οποία θα βγει. Θεωρεί ότι το έργο βοήθησε να δουν τα παιδιά τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική και αυτό τον χαροποιεί. Το έργο θεωρεί ότι είναι σύγχρονο, κοινωνικού περιεχομένου και παρότι γράφτηκε χρόνια πριν καταφέρνει να περιγράφει το σήμερα.
Μας υποσχέθηκε ότι οι μαθητές θα μας εκπλήξουν από τις ερμηνείες τους και την σκληρή δουλειά που έχουν καταβάλει. Είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και να παρουσιάσουν μια παράσταση διαφορετική από τα συνηθισμένα. Θέλησε να καλέσει όλο τον κόσμο να έρθει και να στηρίξει την προσπάθεια των παιδιών, που ξεκίνησε από τα τέλη του Σεπτέμβρη και κρύβει πολύ κόπο και σκληρή δουλειά.
Υπογράμμισε ότι τα παιδιά έχουν αφιερώσει πολλές ώρες εκτός του ωραρίου του σχολείου παρά του ότι είναι μια δύσκολη περίοδος με όλα τα εξωσχολικά που έχουν. Θεωρεί ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει πρώτα απ’ όλα τα ίδια τα παιδιά και μετά όσους το παρακολουθήσουν.
Ευχαριστίες
Όσον αφορά τους συντελεστές της παράστασης ο κ. Κοκκίνης θέλησε να ευχαριστήσει τον Άγγελο Μόσχου και τον Γιάννη Γαρεφαλάκη γιατί χωρίς αυτούς ίσως η παράσταση δεν θα μπορούσε να γίνει. Ανέφερε ότι ο μαθητής Μανώλης Τσαγκαράκης είναι το κλειδί της ατμόσφαιρας καθώς ο φωτισμός αποδίδει την ατμόσφαιρα, που θέλουν να περάσουν στον θεατή και ο ρόλος του είναι καθοριστικός.
Πέρα από αυτούς θέλησε να ευχαριστήσει τους χορηγούς, αλλά και τους ανθρώπους που βοήθησαν για να γίνει αυτή η δουλειά. Συγκεκριμένα τον Γιώργο Αστρουλάκη, Πρόεδρο της ΔΑΕΑΝ που είχαν εξαιρετική συνεργασία, αλλά και τους εργαζόμενους της ΔΑΕΑΝ, που ήταν δίπλα τους. Θέλησε επίσης να ευχαριστήσει την ΕΘΟΑΝ και ιδιαίτερα την Δέσποινα Κερούλη και τον Χρήστο Ευαγγελινάκη.
Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τον Μανώλη Σπανάκη, τον Μανώλη Ανδρουλάκη και την Χριστίνα Τζαβίδη που τους έδωσαν πολύτιμα αντικείμενα που δεν ήταν εύκολο να βρουν, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους γονείς των μαθητών που του εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους.
Ο καθηγητής στο 2ο ΓΕΛ κ. Άγγελος Μόσχου αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του συνάδελφου του να βοηθήσει στον ήχο μαζί με τον Γιάννη Γαρεφαλάκη και στα φώτα με τον μαθητή Μανώλη Τσαγκαράκη. Δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι καινούριο για εκείνον που απαιτεί συγκέντρωση, αλλά θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ