Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους (και) των ξενοδόχων του νομού Λασιθίου (Μεραμπέλλου, Ιεράπετρας -Νοτιοανατολικής Κρήτης και Σητείας) μετά την αρνητική τροπή, που πήραν οι θεσμικές επαφές με την πλευρά των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού για την υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Όπως έχει δημοσιεύσει η ΑΝΑΤΟΛΗ, οι δύο πλευρές «τα βρίσκουν» στις επιπλέον της πανελλαδικής σύμβασης αυξήσεις που ζητά η πλευρά των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Λασιθίου ζητούν επιπλέον 1% για το 2025 και άλλο 1% για το 2026, δηλαδή αθροιστικά από το ’25 να έχουν συνολική αύξηση στο 6% (5% της πανελλαδικής+ 1% της τοπικής) και από το ’26 συνολική αύξηση στο 4% (3% της πανελλαδικής+ 1% της τοπικής). Επίσης την ένταξη στη σύμβαση της μεταφοράς τους προς και από τα ξενοδοχεία όπου εργάζονται.
Από τη άλλη πλευρά, το αίτημα των ξενοδόχων αφορά το ποσοστό πληρότητας που πρέπει να ισχύει για ένα ξενοδοχείο για να δύναται να λειτουργήσει 6 ημέρες την εβδομάδα. Ζητούν να πέσει στην τοπική συλλογική σύμβαση από το 70 στο 50%.
Εντούτοις σημείο, στο οποίο «κολλούν» οι συζητήσεις, αποτελεί η 11ωρη ανάπαυση, που προβλέπεται στην προσφάτως υπογραφείσα πανελλαδική σύμβαση και σύμφωνα με τους τουριστικούς επιχειρηματίες δημιουργεί διάφορα προβλήματα με τις βάρδιες και τη λειτουργία των ξενοδοχείων.
Οι ξενοδόχοι του Λασιθίου ζητούν και θέτουν ως προαπαιτούμενο για την υπογραφή της σύμβασης, αυτό το ωράριο ανάπαυσης ανάμεσα σε 2 βάρδιες να πέσει στις 8 ώρες, με την υποσημείωση ότι μετά τη 2η βάρδια ο εργαζόμενος να έχει 15ωρη ανάπαυση.
Η πλευρά των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν αποδέχεται το εν λόγω σημείο, κάτι που διαπιστώθηκε και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου.
Μετά από όλα αυτά, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αποφάσισαν ως επόμενη ενέργειά τους να προσφύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) προκειμένου να βρεθεί, ουσιαστικά, μια «μέση λύση».
Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου εξέδωσε ανακοίνωση όπου, μεταξύ άλλων, τονίζει σε οξύ τόνο πως «οι ξενοδόχοι όχι μόνο απαιτούν να νομιμοποιήσουν την κατάργηση του 11ωρου ως χρόνου υποχρεωτικής ανάπαυσης, που αυτό μεταφράζεται σε λιγότερη ξεκούραση για τον εργαζόμενο, αλλά και περισσότερη εξάντληση στις ήδη άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, αλλά σταματούν και την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με το σωματείο μας, εάν δεν υποκύψουμε στις παράλογες αυτές απαιτήσεις.»
Για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων νομού Λασιθίου Γιάννης Προκοπάκης τονίζει πως η πλευρά τους βάζει στο τραπέζι την 15ωρη ξεκούραση των εργαζομένων μετά τη 2η βάρδιά τους «και αυτό γιατί απλά δεν βγαίνουν αλλιώς οι βάρδιες και αυτό ισχύει σε όλα τα ξενοδοχεία, σε όλη την Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν αναφέρουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην ανακοίνωσή τους, όπως δεν αναφέρουν και ότι δεχόμαστε και τις επιπλέον αυξήσεις αλλά και τη μεταφορά τους προς και από τα ξενοδοχεία. Ό,τι κάνουμε, γίνεται στο πλαίσιο της νομιμότητας και αυτό που θέλουμε είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Μετά από τόσα χρόνια ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, όπως ζητούσαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και δυστυχώς αυτές σταματούν. Για ‘μένα είναι λυπηρό που μετά από πολλή δουλειά βρέθηκαν όλα τα ξενοδοχεία από Μεραμπέλλο, Ιεράπετρα, Σητεία για να συνεργαστούν και να υπογράψουν, κάτι που ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, δηλαδή μια τοπική συλλογική σύμβαση, δίνοντας μάλιστα παραπάνω αυξήσεις απ’ ό,τι δίνει η πανελλαδική σύμβαση και τελικά αυτοί δεν υπογράφουν για αυτόν το λόγο, που είναι κάτι που αφορά την πραγματική λειτουργία των ξενοδοχείων.
Εμείς προσπαθούμε να δείξουμε ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα στον τουριστικό κλάδο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να πάρουμε παραπάνω προσωπικό, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Θα αναγκαστούμε να φέρουμε εργαζομένους από ξένες χώρες και αυτό δεν θα είναι υπέρ κανενός ντόπιου υπαλλήλου». Προσθέτει δε πως «θεωρώ ότι τελικά όλο αυτό θα γυρίσει κατά και των ίδιων των ξενοδοχοϋπαλλήλων που μέχρι τώρα άλλωστε δούλευαν περίπου με αυτόν τον τρόπο».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ