Για ανακρίβειες, παραπληροφόρηση, παραποίηση της πραγματικότητας και την κατάσταση εγκατάλειψης στην οποία έχουν περιέλθει οι παιδικές χαρές, σε ολόκληρο το Δήμο Αγίου Νικολάου, καθιστώντας τις επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών που παίζουν σε αυτές, κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος – πρώην αντιδήμαρχος Καθημερινότητας – Κων. Καστελλιανάκης τον νυν αντιδήμαρχο υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, και για τις παιδικές χαρές, Νίκο Καμινογιαννάκη.
Ο κ. Καστελλιανάκης, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ μίλησε για σοβαρή ολιγωρία και καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη μέριμνα που όφειλε να λάβει η δημοτική αρχή ώστε, εγκαίρως να εξασφαλίσει τη συντήρηση και πιστοποίηση των παιδικών χαρών.
«Η πρώην δημοτική αρχή είχε παραδώσει τις παιδικές χαρές πλήρως συντηρημένες και πιστοποιημένες από τον αρμόδιο φορέα του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ. , εκδίδοντας τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ασφαλείας για την ασφαλή χρήση των οργάνων αλλά και του χώρου στον οποίο λειτουργούν, ισχύος ενός έτους. Τα πιστοποιητικά αυτά έληξαν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, δηλαδή στα μέσα Δεκεμβρίου 2024!
Τα πιστοποιητικά αυτά είχαν εκδοθεί τέλος του 2023, αφού είχε προηγηθεί η συντήρηση των παιδικών χαρών. Παραδώσαμε με τον τρόπο αυτόν στη επόμενη δημοτική αρχή τις παιδικές χαρές, γιατί θέλαμε τα παιδιά μας να κάνουν χρήση των χώρων αυτών με πλήρη ασφάλεια. Τα πιστοποιητικά αυτά έχουν λήξει από τον Δεκέμβριο του 2024. Η ασφάλεια των παιδιών που παίζουν στις παιδικές χαρές είναι σήμερα στον αέρα», κατήγγειλε ο κ. Καστελλιανάκης.
Έπρεπε να είναι σε πρώτη προτεραιότητα
Όπως επεσήμανε ο κ. Καστελλιανάκης, «επί 5 μήνες τώρα, οι παιδικές του Δήμου Αγίου Νικολάου έχουν καταστεί παράνομες!!! Οι παιδικές χαρές του Δήμου έπρεπε να είχαν κλείσει από τότε! Είναι χώροι στους οποίους ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών που κινούνται και παίζουν μέσα σε αυτές».
«Ο Δήμος θα έπρεπε να έχει σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των παιδιών, κάτι που στην πράξη δεν το πιστεύει, γι’ αυτό και δεν το κάνει! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς ότι δεν φρόντισε να ανανεώσει τα πιστοποιητικά ασφαλείας αφήνοντάς τα να λήξουν. Αντί λοιπόν να κλείσει και σφραγίσει τις παιδικές χαρές, προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο παιδιών στις επισφαλείς εγκαταστάσεις τους, ο αντιδήμαρχος τοποθέτησε στην είσοδο ένα κομμάτι αντανακλώμενο πλαστικό δίκτυ και τύλιξε τα κατεστραμμένα και επικίνδυνα παιχνίδια με κόκκινη ταινία! Ο Δήμος όταν διαπιστώνει ότι ένα παιχνίδι, μέσα σε παιδική χαρά, έχει υποστεί βλάβη ή έχει καταστραφεί, οφείλει άμεσα να το επιδιορθώσει ή αν δεν το κάνει, να το απομακρύνει από το χώρο. Εφόσον παραμείνει στη θέση του και παρ’ όλο που θα έχει την επισήμανση με κόκκινη ταινία για την επικινδυνότητά του, ο Δήμος (και όχι ο γονέας ή συνοδός του παιδιού) εξακολουθεί να έχει ακεραία την ευθύνη για την περίπτωση που ένα παιδί τραυματιστεί παίζοντας σε αυτό το παιγνίδι ή γενικά μέσα στο χώρο της παιδικής χαράς. Υπάρχει και νομολογία με χρηματικά πρόστιμα προς δήμους για τέτοια περιστατικά», είπε ο κ. Καστελλιανάκης.
«Ως δημοτική αρχή, τις παιδικές χαρές που είχαμε ιδρύσει, τις συντηρούσαμε ανελλιπώς κάθε χρόνο. Αναλάβαμε το 2019, προετοιμαστήκαμε στη διάρκεια εκείνης της χρονιάς. Ο έλεγχος και συντήρηση από το 2020 έως το 2023 γινόταν σε ετήσια βάση και καταφέραμε να έχουμε 24 παιδικές χαρές πλήρως συντηρημένες και με ισχύοντα πιστοποιητικά μέχρι το τέλος του 2023», τόνισε ο πρώην αντιδήμαρχος, συμπληρώνοντας: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία παιδική χαρά ασφαλής στο Δήμο Αγίου Νικολάου, με πιστοποιητικό ασφαλείας. Κι όχι «πρακτικό ασφαλείας» όπως το αναφέρει ο σημερινός αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Νίκος Καμινογιαννάκης, αφού δεν υπάρχει τέτοιος όρος… Η ασφάλεια των παιδιών μας θα έπρεπε να είναι κανόνας για το Δήμο Αγίου Νικολάου. Η ευθύνη αυτή βαρύνει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο οποίος δεν έχει κάνει τη δουλειά του ως όφειλε, εδώ και ενάμισι χρόνο», ανέφερε.
«Τοξικός» αντιδήμαρχος!
Δεν ήταν όμως το μόνο θέμα που έθεσε ο κ. Καστελλιανάκης. Συμπλήρωσε: «Ο κ. Καμινογιαννάκης είναι ένας κατά τη γνώμη μου τοξικός αντιδήμαρχος! Δεν μπορεί σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αναφέρεται σε τι δεν έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν είναι πλέον… «νέα», αλλά Δημοτική Αρχή εδώ και ενάμιση χρόνο! Δεν έχει φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος για να γίνει τίποτα περισσότερο στο Δήμο, στους τομείς που του ανατέθηκαν, ώστε να αλλάξει τα πάντα στη νέα εποχή που έφερε η παράταξή του, όπως διατείνονταν προεκλογικά και μετεκλογικά. Θα πρέπει να καταλάβει ότι με την ασφάλεια των παιδιών μας και των παιδιών μου, πιο συγκεκριμένα, δεν επιτρέπω να παίζει κανείς!
Καλώ, λοιπόν, τον Δήμαρχο να αναλάβει την ευθύνη ως πολιτικός προϊστάμενός του αρμόδιου αντιδημάρχου, να κάνουν την απαραίτητη εργασία επισκευής και συντήρησης των παιδικών χαρών και να εκδώσουν τα πιστοποιητικά ασφαλείας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό – αφού δεν έχουν κάνει την προεργασία που όφειλαν όλη την προηγούμενη χρονιά – καλώ το Δήμαρχο να σφραγίσει όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου Αγίου Νικολάου. Να μην έχουν πρόσβαση σε αυτές τα παιδιά και να κινδυνεύουν! Η ευθύνη σφράγισής τους δεν είναι δική μου, έχει ονοματεπώνυμο… Οτιδήποτε συμβεί σε οποιαδήποτε παιδική χαρά του Δήμου Αγίου Νικολάου, από δω και στο εξής, επιφυλασσόμαστε για κάθε ενέργεια μας δίνει δικαίωμα ο νόμος», τόνισε ο κ. Καστελλιανάκης.
«Δεν ξοδεύαμε για συντήρηση»
«Η δημοτική αρχή έχει αναθέσει μια εργασία που θα κάνει απλά καταγραφή. Αυτό δε σημαίνει ότι εξελίσσεται παράλληλα και εργασία συντήρησής τους. Είναι μια εργασία για τα μάτια του κόσμου, μια απλή καταγραφή, αφού αυτή η ανάθεση δεν εμπεριέχει προμήθεια υλικών για επισκευές.
Τις επισκευαστικές εργασίες στις παιδικές χαρές ο Δήμος επί δικής μας δημοτικής περιόδου, δεν την πλήρωνε ο Δήμος, ποτέ. Εκτελούνταν από το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας είτε από εμένα τον ίδιο. Κάθε μήνα γύριζα σε όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου – εκτός όλων των άλλων αρμοδιοτήτων μου – εντόπιζα τις φθορές και ζημιές και τραβούσα φωτογραφίες. Με βάση αυτά τα στοιχεία το Τμήμα Κατασκευών με προϊστάμενη τη Μαρία Ταβλά συνέτασσε μελέτη προμήθειας και συντήρησης των παιδικών χαρών σε ετήσια βάση. Το συνεργείο του Δήμου στη συνέχεια έκανε τις διορθώσεις και επισκευές που χρειάζονταν. Όταν τα παιχνίδια είχαν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, αφαιρούνταν από την παιδική χαρά, μεταφέρονταν σε αποθήκη και όταν αναλάμβανε εργολάβος το συντηρούσε και το επανατοποθετούσε. Οι παιδικές χαρές είχαν περιέλθει σε μια πολύ καλή κατάσταση την προηγούμενη δημοτική περίοδο και αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και όχι να αφεθούν στη διαρκή φθορά που διαπιστώνεται τον τελευταίο 1,5 χρόνο με αποτέλεσμα να περιέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν 15 χρόνια!», είπε ο κ. Καστελλιανάκης.
«Υπάρχουν οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, που αναφέρονται με αυστηρότητα σε θέματα πιστοποίησης και ασφάλειας των παιδικών χαρών των δήμων. Εχει επιστήσει την προσοχή στους ΟΤΑ στο θέμα αυτό και το επαναλαμβάνει κατά καιρούς. Η ευθύνη για τούς χώρους αυτούς είναι 100% στους δήμους. Προφανώς ο δήμαρχος θα πρέπει να μελετήσει πολύ προσεκτικά και να αποδώσει ευθύνες εκεί που αναλογούν… Γιατί ο κανόνας της ασφάλειας των παιδιών θα έπρεπε να είναι κεντρικός κανόνας στο Δήμο. Η ευθύνη για την οικτρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι χώροι αυτοί, επιμένω, έχουν ονοματεπώνυμο! Δυστυχώς ο Δήμος δεν είχε συνέχεια ούτε στον τομέα αυτό! Διαφορετικά, οι υποδομές αυτές δεν θα είχαν φτάσει στο σημείο αυτό. Έχουν «κλείσει» οι παιδικές χαρές της Ελούντας, της Νεάπολης, του Σισίου… Δεν ξέρω για άλλες, γιατί δεν τις επισκέπτομαι πλέον όλες… Την Κυριακή, πάντως, ενώ η παιδική χαρά της Ελούντας τυπικά θεωρείται κλειστή, λόγω επικινδυνότητας, είχε πάνω από 100 παιδιά που έπαιζαν σε όλα τα παιχνίδια. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις άλλες κλειστές παιδικές χαρές… Εύχομαι να μη συμβεί ατύχημα, γιατί εκτός του ότι ήδη υπάρχει ευθύνη για τη δημοτική αρχή, τότε θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα και δεν θα αρκεί η προειδοποίηση που κάνω τώρα…», επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος.
Και ο κ. Καστελλιανάκης κατέληξε: «Αν εκείνος που ανάλαβε την καταγραφή των προβλημάτων στις παιδικές χαρές παραδώσει την έκθεσή του σε ένα δίμηνο, θα πρέπει στη συνέχεια να ξεκινήσει σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση και η διενέργεια διαγωνισμού ή η ανάθεση και πιθανόν όλη αυτή η διαδικασία να απαιτήσει και ένα χρόνο ακόμη! Τί θα συμβεί στο μεσοδιάστημα; Εγώ είμαι στη διάθεση του Δήμου, να συνδράμω εθελοντικά με την εμπειρία που απέκτησα για μια τετραετία έχω στα θέματα αυτά. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ούτε μία φορά δεν χτύπησε το τηλέφωνό μου από κάποιον δημοτικό παράγοντα της δημοτικής αρχής…».
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ