Με τρεις εκπροσώπους -έναν από κάθε Ένωση Ξενοδόχων που λειτουργεί στο Ν. Λασιθίου- θα επιδιωχθεί να συμμετέχουν στο εξής στον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Κρήτης. Ήδη, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του Συνδέσμου Κρήτης είχε διαμορφωθεί το πλαίσιο για την εκπροσώπηση των δύο Ενώσεων Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Σητείας και όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου Γιάννης Προκοπάκης θα εκπροσωπηθεί και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Λασιθίου, ο οποίος σύντομα θα μετονομαστεί σε Ένωση Ξενοδόχων Μεραμβέλου. Δρομολογείται γι’ αυτό η σχετική τροποποίηση το καταστατικού του συνδέσμου, ώστε να αντιστοιχεί ακριβώς στη χωροταξική κατανομή των μελών που συγκροτούν το σωματείο.
Ο κ. Προκοπάκης τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντική ως εξέλιξη η εκπροσώπηση των ξενοδόχων ολόκληρης της Κρήτης μέσα από ένα μεγάλο, ενιαίο φορέα, ο οποίος θα βγει μπροστά και θα προωθήσει τον κρητικό τουρισμό σε συνεργασία με την Περιφέρεια και άλλους περιφερειακούς αναπτυξιακούς φορείς, διεκδικώντας προγράμματα και χρηματοδοτήσεις γενικότερα. Μάλιστα τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθούν εκλογές, που θα επισημοποιήσουν την είσοδο και της Ένωσης Ξενοδόχων Μεραμβέλου στον Σύνδεσμο Κρήτης.
Μιλώντας για τη συμμετοχή του συνδέσμου στον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Κρήτης, ο κ. Προκοπάκης επεσήμανε ότι ως Ένωση Μεραμβέλου θα διατηρήσει το δικαίωμα υποστήριξης των συμφερόντων της περιοχής, προβάλλοντας θέσεις και διεκδικήσεις για το συμφέρον του τόπου. Ως παράδειγμα επικαλέστηκε την πρόταση για τον Τουριστικό Χωροταξικό Σχεδιασμό της Κρήτης. Το χωροταξικό σχέδιο που έστειλε στον εδώ σύνδεσμο προέβλεπε μεταβολή του ως τώρα ισχύοντος καθεστώτος των 20 στρεμμάτων για ανέγερση ξενοδοχείου. Μείωνε δηλαδή το πλαφόν στα 6,5 στρέμματα, αποχαρακτηρίζοντάς την και από «κορεσμένη» περιοχή. Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Λασιθίου είχε τότε διαφωνήσει με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Κρήτης, ζητώντας τη διατήρηση του πλαφόν των 20 στρεμμάτων, θεωρώντας ότι δεν θα είναι προς το συμφέρον της περιοχής να χτίζονται σωρηδόν ξενοδοχεία, αφού υπάρχει διαπιστωμένο έλλειμμα υποδομών και φυσικών πόρων, για να στηρίξουν αυτές τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα να απειληθεί το ήδη προσφερόμενο προϊόν με υποβάθμιση και δυσφήμιση.
Επίσης, ο κ. Προκοπάκης έθεσε υπ’ όψιν των εκπροσώπων της υπόλοιπης Κρήτης-μεταξύ αυτών και του Ρεθύμνου- ότι ο Άγιος Νικόλαος διεκδικεί τη δημιουργία «κάμπους» στην περιοχή Λακωνίων για να στεγαστεί αναβαθμισμένη η Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης, σε σύγχρονα κτίρια, με φοιτητική εστία κλπ. Ρώτησε μάλιστα τους εκπροσώπους των ξενοδόχων του Ρεθύμνου αν θα είχαν κάποια ένσταση επ’ αυτού, γιατί στην περίπτωση που διατύπωναν ένσταση, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Λασιθίου δεν θα συμμετείχε στον Σύνδεσμο Κρήτης, τη στήριξη του οποίου, ο κ. Προκοπάκης θεωρεί αυτονόητη και αναμενόμενη σε ένα τέτοιο σχέδιο.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ