Υπεγράφη, σήμερα, στο Δημαρχείο Ιεράπετρας, η σύμβαση του έργου «Κατασκευή Συμπληρωματικών Έργων Ταμιευτήρα Μπραμιανών, Αντιπλημμυρικών Έργων Γρα Λυγιάς και Φράγματος Μύρτου Ν. Λασιθίου Κρήτης», παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστου Δήμα, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Ταχιάου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, Θανάση Κοντογεώργη, του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λασιθίου, Ιωάννη Πλακιωτάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Ιεράπετρας, Εμμανουήλ Φραγκούλη, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Δημήτρη Αναγνώπουλου και της Γενικής Γραμματέως Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, Κατερίνας Οικονόμου.
Αντικείμενο των έργων είναι η κάλυψη των αναγκών σε νερό της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ιεράπετρας, με σκοπό την καλύτερη διαχείρισή του, την ανακούφιση των υπογείων υδροφορέων και την προστασία από τις πλημμύρες.
Επιπλέον, η ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας εντάσσεται στις «Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας».
Η σύμβαση υπεγράφη από τη Διευθύντρια Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεωργία Καστραντά και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου AKTOR, Αλέξανδρο Εξάρχου.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή που θα κατασκευαστεί το Φράγμα Μύρτου.
Κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Η σύμβαση που υπογράφουμε περιλαμβάνει ένα σύνολο συμπληρωματικών έργων με τα οποία θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των περιορισμένων αποθεμάτων νερού του ταμιευτήρα Μπραμιανών, λόγω της λειψυδρίας.
Ο ταμιευτήρας θα καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες για περισσότερα από 35.000 στρέμματα καλλιεργειών στον Δήμο Ιεράπετρας, όπου παράγεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της εγχώριας σοδειάς κηπευτικών.
Οι προδιαγραφές του έργου:
- Λαμβάνουν υπόψη τη μεταβλητή της κλιματικής αλλαγής.
- Αντιμετωπίζουν τα προβλήματα διαθεσιμότητας υδατικών πόρων σε ξηρές περιόδους και
- Εξασφαλίζουν την αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων.
Στην Κρήτη, άλλωστε, δρομολογούνται και άλλα έργα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του νησιού σε νερό ύδρευσης και άρδευσης, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης που διαμορφώνεται από την τουριστική ανάπτυξη, την αστικοποίηση και την εντατική γεωργία.
Το ίδιο ισχύει σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερα από 30 φράγματα σε φάση κατασκευής ή ωρίμανσης και πληθώρα άλλων υδραυλικών έργων.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων των τελευταίων δεκαετιών, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επενδύουμε στην πρόληψη και ταυτόχρονα, διαμορφώνουμε μια νέα κουλτούρα στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού, με σεβασμό στη φύση και πρόνοια για τις υπάρχουσες και τις μελλοντικές μας ανάγκες».